Dalai Lama populair in Nederland

Een energiek optreden waar het plezier van afspatte. Zo laat het openbaar onderricht dat de Dalai Lama 11 mei 2014 gaf in een uitverkocht Ahoy aan meer dan tienduizend mensen zich nog het beste omschrijven. Hoe komt het dat het Boeddhisme zo populair is in het Westen?

‘Welzijn, wijsheid en compassie, een pleidooi voor een seculiere benadering’ heette de lezing van Zijne Heiligheid de Veertiende Dalai Lama. De kern laat zich lastig samenvatten door een leek zoals ik. In dit blog beschrijf ik wat mij opviel bij het luisteren naar het verslag via Bodhitv in relatie tot de populariteit van het Boeddhisme in het Westen.

[Copyright foto dalai lama Debarshi Ray via Flickr]

Zelfonderzoek
De lessen van de Boeddha zijn er om zelf te onderzoeken, benadrukte de geestelijk leider. Het is een manier om je gedachten te veranderen. Een andere manier van denken aan te nemen. ‘It’s not about ceremony or ritual… but the reality of our mind.’

Boeddhisme light
Ik denk zelf dat juist dit aspect van het Boeddhisme ervoor zorgt dat het in het westen zo populair is. Niet als nieuwe populaire religie of filosofie, maar als tool voor zelfonderzoek en –verbetering. Bijvoorbeeld via meditatie. Niet voor niets noemen critici dit vaak ‘Boeddhisme light’. De vraag is echter of dat erg is, en zo ja, hoe erg? Halen de meeste westerlingen alleen de krenten uit de pap?

Respect
De Dalai Lama lijkt er niet wakker van te liggen in ieder geval. ‘So here the concept of one truth, and the concept of several truths: is no contradiction. World: 7 billion human beings. Over 1 billion are non-believer. We need variety of approach. Respect for every tradition. Is the basic for harmony amongst different traditions.’ Ook pleit hij voor respect voor ‘non-believers’.

We zijn allemaal hetzelfde, zegt de Dalai Lama. In plaats van te denken dat we allemaal afgescheiden individuen zijn, moeten we beseffen dat we een eenheid vormen. Dan is er ook geen ruimte voor geweld. Geen tegenstelling tussen wij en zij. Kortom: compassie voor de ander hebben.

Omstreden
Vandaag vertrekt de Dalai Lama weer uit Nederland. Zijn bezoek was omstreden, omdat het kabinet hem niet te officieel wilde ontvangen om de handelsrelatie met China niet te beschadigen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken spraken wel met de Dalai Lama.

Wil je een korte indruk krijgen van de lezing van de Dalai Lama? Bekijk dan deze video.

Bronnen: Volkskrant, BOS, Bodhitv

Als eerste tips en spiritueel nieuws ontvangen? Verder praten met gelijkgestemden? Like onze spirituele Facebookpagina.

Lees ook:Dalai lama in Nederland
Lees ook:Dalai lama in Nederland: veel media-aandacht
Lees ook:Huidige dalai lama de laatste?
Lees ook:Dalai lama naar ziekenhuis voor armpijn
Lees ook:Dalai Lama komt naar Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>