Ga stress te lijf met mahasati meditatie

De term mahasati is afkomstig uit het Pali, een eeuwenoude Indiase taal. Maha betekent ‘groot’ en sati betekent ‘zelf-bewustzijn’ of ‘mindfulness’ Samengevoegd betekent mahasati zoveel als: ‘groots, totaal of perfect zelf-bewustzijn’. Mahasati meditatie gebruikt de beweging van het lichaam om zelfbewustzijn te trainen. Wanneer we hieraan werken worden we ons meer bewust van onze fysieke acties en hoe meer we deze meditatie beoefenen hoe meer onze mindfulle natuur natuurlijk voor ons zal aanvoelen. Deze vorm van meditatie is geschikt voor iedereen en is heel laagdrempelig. 

De techniek is ontwikkeld door de Boeddhistische Thai Luangpor Teean Cittasubho. Hij onderwees dat meditatie de kunst van het zien is van de dingen zoals ze zijn vanuit wijsheid en bewustzijn. Wanneer we de dingen zien zoals ze zijn, veranderen de kwaliteiten van de geest. Op het moment van bewustzijn, wordt de geest actief, helder en puur. Met deze actieve, heldere en pure geest zullen we de wet van de natuur realiseren en de vrijheid van het leven. Dan zullen we vrij zijn van het lijden. De bewegingen zijn simpel en herhalend, maar de meditatie is een krachtige, diepe en verregaande methode ten behoeve van zelf-realisatie.

Doe de bewegingen met aandacht en vanuit rust. Het enige wat er toe doet is zijn en doen. Bedenk niet voor jezelf een bepaalde wens of uitkomst voor deze meditatie.

1. Rust de palmen van je handen op je dijbenen

2. Beweeg de rechterhand naar buiten zodat hij op zijn kant staat, doe dit langzaam en stop dan. Wees je bewust van de beweging.

3. Til de rechterhand op, wees je bewust en stop.

4. Breng de rechterhand naar beneden tot rust op de buik, wees je bewust en stop.

5. Beweeg de linkerhand naar buiten zodat hij op zijn kant staat en stop.

6. Til de linkerhand op, wees je bewust en stop.

7. Breng de linkerhand naar beneden en laat deze rusten op de rechterhand, wees je bewust en stop.

8. Beweeg de rechterhand naar boven naar de borst, wees je bewust en stop.

9. Beweeg de rechterhand naar buiten, wees je bewust en stop.

10. Breng de rechterhand naar beneden op zijn kant naar de dij, wees je bewust en stop.

11. Breng de rechterhandpalm naar beneden, wees je bewust en stop.

12. Beweeg de linkerhand omhoog om te rusten op de borst, wees je bewust en stop.

13. Beweeg de linkerhand naar buiten, wees je bewust en stop.

14. Breng de linkerhand naar beneden op zijn kant naar de dij, wees je bewust en stop.

15. Breng de linkerhandpalm naar beneden, wees je bewust en stop.

daniela vladimirova via flickr

Je kunt deze meditatie doen vanuit vier basis houdingen: zitten, liggen, staand en lopend. Probeer het eens af te wisselen. Om echt zelfbewustzijn voor de lange termijn te trainen zou je elke dag moeten oefenen. De sleutel van deze meditatie ligt erin deze langzaam en bewust uit te oefenen. Misschien ondervind je in het begin wat weerstand, maar ga dan juist door de weerzin heen door het nog langzamer te doen. Je zult zien dat de beoefening zijn vruchten zal afwerpen en dat je in het dagelijks leven minder gehaast zult zijn en minder gestrest. Innerlijke rust maakt zich van jou meester. Je bent je bewust van je houding, je fysieke lichaam en je geest.

{Beeld via Creative Commons Daniela Vladimirova Flickr}

Lees ook:Mediteren kun je leren… In een dag.
Lees ook:Mediteren kun je leren… In een dag
Lees ook:Oefening 17: Neem een energie-douche
Lees ook:Stress verminderen: 5 tips
Lees ook:Training Transcendente Diepte Meditatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>