De Jaïn tempel te Wilrijk

Te Wilrijk, een deelgemeente van Antwerpen, wordt momenteel de grootste Jaïn tempel buiten India gebouwd. De Antwerpse jaïn-gemeenschap (ongeveer 400 families) betaalt dit hele project uit eigen zak. Het Jaïnisme, dat traditioneel als Jain Dharma bekend staat, is een oude religie die sinds vroege tijden als onafhankelijk geloof en filosofie geldt. Met ongeveer 8 tot 10 miljoen aanhangers, is het Jaïnisme één van de kleinste belangrijke wereldreligies.

De totale kosten worden geraamd op 15 à 25 miljoen euro. De tempel zal meer dan 1000 m² groot zijn en opgetrokken worden in witte granietsteen. Die is vooraf in India bewerkt alvorens naar Antwerpen te worden verscheept.
Naast de tempel komt een informatiecentrum, waar lessen en lezingen met betrekking tot het Jaïnisme zullen worden gegeven.

Er zijn wereldwijd ongeveer 6000 Jaïnische nonnen en 2500 Jaïnische monniken, waarvan de meesten lid zijn van Shvetambar. Dit is een van de belangrijkste varianten van het Jaïnisme, de andere is Digambar.

Het Jaïnisme heeft de grootste aanhang in het Indiase gebied Punjab, vooral in de stad Ludhiana. Er waren ook veel Jaïnisten in Lahore (de historische hoofdstad van Punjab) en andere steden vóór de Verdeling van 1947. Velen migreerden toen naar de Indische sectie van Punjab. In India heeft het Jaïnisme naar verluidt een onevenredig grote positie in de economische en politieke macht.

Jaïnisme is van aanvang af belangrijk geweest voor de Indiase cultuur en had invloed op: de Indiase filosofie, kunst, architectuur, wetenschappen en politiek en heeft ook bijgedragen tot de Indiase onafhankelijkheid van Mahatma Gandhi.

Lees ook:Europa’s grootste Boeddhistische tempel
Lees ook:Grootste bedevaart ter wereld begonnen
Lees ook:Meer gelovigen in China dan autoriteiten denken
Lees ook:Godin: Venus
Lees ook:Maharishi Yogi ritueel verbrand

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “De Jaïn tempel te Wilrijk

  1. Simonis Leo

    Geachte heer/mej,
    Ik heb Rajasthan in India bezocht en zou gaarne willen weten wanneer de Jain Tempel te Wilrijk klaar zal zijn.
    Met vriendelijke groeten, Leo Simonis.

      /   Reply  / 
  2. Walscharts Robert

    Waar in Wilrijk bevindt zich deze Jainstempel ?
    Kan hij worden bezocht ?

      /   Reply  / 
    1. Kim Vertommen

      Beste Robert, de tempel is niet ver van St Augustinus ziekenhuis kweet niet de juiste straat maar als je in wilrijk de E19 richting brussel oprijdt … net voor de oprit ligt die tempel aan de overkant (linkse kant)

        /   Reply  / 
  3. johan

    Wai wai toch,
    Waar is deze tempel toch toch.
    Ik ken niets in Wilrijk of Antwerpen!!
    Adres graag.
    Bij voorbaat dank,
    Johan, the tempelfanaticus

      /   Reply  / 
  4. johan

    Ik heb geen auto, openbaar vervoer?

      /   Reply  / 
  5. gravura andrei

    This is a great post, but how come you chose to do a “DoFollow” without a spam check? Do you not think you will get less spam with that? On our blog right now I have to use Dofollow to use AJAX on the main page otherwise it messes up the platform, I’m very upset with this resolution because I could keep all the linkjuice to myself.Anyway, I really like your comment.php and stylesheet

      /   Reply  / 
  6. VZW "Klein Geluk"

    Graag hadden onze gasten van VZW “klein Geluk” de tempel bezocht onder al/dan niet een geleid bezoek! Wie kan ik hier voor contacteren???
    Lisette

      /   Reply  / 
  7. smart formuleren

    wat wil ik graag de wereld gaan zien daar word je smart van!

      /   Reply  / 
  8. Verheyen Jos

    Ik had graag met de gepensioneerden van REDO (personeelsvereniging BTW en Registratie – Antwerpse diensten) de tempel bezocht ergens juni of zo. Het gaat over ± 30 personen.
    Kan dat ? Graag info a.u.b.

      /   Reply  / 
    1. thoelen sylvia

      Graag hadden we met een 50-tal personen van Neos Hoeselt de tempel bezocht met gids.Is dit mogelijk en wie moeten we daarvoor con-
      tacteren.
      Bij voorbaat dank.
      Sylvia

        /   Reply  / 
  9. Nadia

    Graag had ik deze tempel met een groep bezocht. Waar moet ik hier voor zijn en wat is de kostprijs

    groetjes,
    Nadia

      /   Reply  / 
    1. Layla (Redactie)

      Hallo Nadia, Na enig gegoogle heb ik het idee dat een bezoek aan deze tempel niet voor iedereen is. Er zijn wel ´exclusieve´ bezoeken georganiseerd in 2011, maar verder vind ik er weinig van terug. Je zou wel contact op kunnen nemen met VVV Antwerpen (http://www.antwerpen.be/) voor meer informatie over de tempel en de bereikbaarheid. Succes!
      Groeten, Layla (redactie)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>