Christenen en boeddhisten praten samen over het nut van mediteren

In spiritueel centrum De Boskant te Den Haag was afgelopen weekend een symposium georganiseerd, waarbij christenen en boeddhisten samenkwamen om te praten over het maatschappelijk nut van mediteren. Dit meldt Dagblad De Pers vandaag. Volgens Kick Bras, protestantse dominee en auteur van vele spirituele boeken, is het uniek dat christenen en boeddhisten samen over spiritualiteit praten.

"Het blijft toch controversieel," vertelt de dominee in Dagblad De Pers. "Bij spiritualiteit denken christenen toch al gauw aan esoterisch gedoe of ze verwarren het met spiritisme."
Ook Jan Willem Houthoff, voormalig voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland, was afgelopen weekend aanwezig in Den Haag. Volgens hem is het contact tussen boeddhisten en christenen al eeuwenoud. "Het vroegere Alexandrie was een smeltkroes van religies. Bisschop Muskens heeft gezegd dat de christelijke kloostertraditie destijds is ontleend aan het boeddhisme," laat hij aan De Pers weten, evenals het feit dat er veel paralellen zijn tussen de denkbeelden van Jezus en van Boeddha.

Tijdens het symposium werd er uiteraard ook gemediteerd en er werd gediscussieerd over het feit of meditatie aantoonbaar effect heeft op het handelen van mensen. De protestantse dominee Kick Bras vindt de centrale vraag, wat het maatschappelijk nut van mediteren is, wat geforceerd, meldt het gratis dagblad. "Is meditatie nit juist het tegenovergestelde van maatschappelijk betrokken zijn, namerlijk jezelf terugtrekken?," vraagt Bras zich af.

(Bron: De Pers)

Lees ook:U2-Rockdienst in Waalwijk
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van november 2007
Lees ook:Dominee Van den Berg doet intrede in de kerk van Wijhe
Lees ook:De Toekomst van het EK voorspeld
Lees ook:Online spiritualiteit beleven populair

1 Reacties // Reageer

One thought on “Christenen en boeddhisten praten samen over het nut van mediteren

  1. Martine

    Hallo, Ik zoek voor mijn werkstuk een emailcontact met een hindoe, waaraan ik vragen kan stellen, hoe hij/zij de geboorte dag van Krisjna viert. Ik hoop zo snel mogenlijk een contact te vinden …
    Laat hieronder een berichtje achter (het liefst met emailadres) wie mijn vrijwilliger wil zijn!

    Alvast bedankt, groetjes Martine 13 jr.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>