Vandaag is het Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)

Vandaag, op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender is het Midherfstfeest, de meest vrolijke Chinese feestdag. Het Midherfstfeest is een feest ter ere van de maan, maar in de Chinese volksgodsdienst is dit tevens de verjaardag van de God van de Aarde.

In deze tijd loopt de zware arbeid van het hele jaar ten einde en nadert de dag waarop de laatste oogst wordt binnengehaald. De meeste mensen vieren dit vreugdevolle feest met gevoelens van dankbaarheid jegens de Hemel (in de vorm van de maan) en de Aarde (gesymboliseerd door de God van de Aarde).

Het voornaamste onderdeel van het Midherfstfeest is het eten van de maankoeken, die door hun ronde vorm de familiehereniging symboliseren. Wanneer het gebruik om maankoeken te eten is ontstaan, is niet meer na te gaan, maar het is op z’n laatst tijdens de Sung-dynastie (960-1279) begonnen.

Bij het Midherfstfeest hoort ook de ceremonie van het ‘Maanoffer’. Meestal zet men voor de opkomst van de maan op de binnenplaats een altaartafel klaar voor de maan, met daarop een offerande van vruchten en gewassen van het seizoen. Verder zet men er de maankoeken, snoep en kopjes thee bij, men brandt wierookstokjes en maakt buigingen in de richting van de maan. Pas daarna mogen de maankoeken worden opgegeten. Als iemand uit de familie afwezig is, laat men iets voor hem over, als teken van het verlangen naar hereniging.

(Bron: Beleven.org)

Kende jij dit Chinese maanfeest al? Heb je het wel eens mee mogen maken?

Lees ook:Maandag 10 juli: Vuurceremonie op het strand
Lees ook:Ostara- en Volle Maanvierig van Triskal
Lees ook:Open Litha-viering van ‘Children of the Circle’
Lees ook:Hindoe-feestdag: Holi-Phagwa
Lees ook:Joodse feestdag: Soekot

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vandaag is het Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)

  1. Inge

    Leuk om te weten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>