Column Lunadea: Nooit meer hoesten

Het is weer zover: Nederland wordt geteisterd door een griep-virus. Heel het land lijkt wel te schudden van het hoesten. Daarom heb ik maar besloten om deze keer een aantal hoestdranken de revue te laten passeren, zodat er wellicht wat minder gehoest gaat worden.

Het eerste recept is er een van mijn oma. Zij woonde haar leven lang op een boerderij en moest als boerin haar gezin en personeel gezond houden. Eenvoudige huismiddeltjes hielpen hierbij vaak het best. Zolang iedereen er maar in gelooft…
Voor dit recept heb je nodig:
1 flesje donkerbruin bier
500 gram donkerbruine suiker
1 doosje anijsblokjes
4 kruidnagels.

Verwarm dit alles – niet koken!!- tot het allemaal is opgelost. Giet het geheel vervolgens in een fles en laat het afkoelen. Drie eetlepels overdag, en een flinke lepel voor het slapen gaan en je bent binnen korte tijd van de hoest af.

De bladeren van de eucalyptusboom hebben niet alleen een leuke vorm, die heel decoratief staat in bloemstukjes, maar zijn hebben ook een heel sterke geur en smaak. Je kunt een goede thee zetten van de blaadjes, die het slijm in de keel losmaakt. Heb je last van vastzittende hoest, dan is dit een goede thee:
Overgiet drie theelepels fijngesneden eucalyptusblaadjes met kokend water en laat het een kwartier trekken. Niet meer dan een kopje tegelijk drinken en niet meer dan twee kopjes per dag.
Voor kinderen jonger dan twee jaar is deze thee te sterk.

In het kruidenrek in de keuken zitten ook nog handige huismiddeltjes tegen de hoest. Tijm, rozemarijn en salie; allemaal helpen ze tegen de hoest.
Je kunt een hoestdrank maken door thee te trekken van deze kruiden door een thee-ei te vullen met een mengsel hiervan. Laat het tien minuten trekken en drink de thee met een flinke schep imkerhoning. De honing werkt nog eens extraverzachtend bij keelpijn en is bovendien ontstekingsremmend.

Ook is er een nog een soort winterdrank, voor het hele gezin tegen griep, hoest en verkoudheid of ter voorkoming daarvan.
Hiervoor heb je nodig: een handvol gedroogde stukjes appel en evenveel gedroogde pruimen worden met een handvol gerst, een klont kandij, een klein stukje zoethout en een theelepel venkelzaad in. Kook het geheel langzaam in twee liter water op, waarna je de drank nog eens twee uur zachtjes laat pruttelen.

Nu nog twee middeltjes die naar men zegt ook goed helpen, maar die uitwendig gebruikt worden…
Je kunt je borst inwrijven met de harige bladeren van longkruid. Dit heeft een weldadige uitwerking op de longen die bij hoest overbelast zijn en geven verlichting bij het ademen.

Je kun ook een amulet maken door in een zwart satijnen zakje een stukje ebbenhout te doen, samen met een paar stukjes bruine kandijsuiker en een stuk
Lavaswortel (vers of gedroogd). Hang het zakje om je hals en draag het op je lichaam, laat het echt contact maken met het blote lijf.
Dit amulet zal voorkomen dat de hoest je hele leven overneemt. Als de hoest over is hoef je het amulet niet meer te dragen, maar laat het in de zon weer opladen voor een volgende keer.

Zoek het recept uit dat het beste bij je smaak, of bij de inhoud van je keukenkast past en hou je aan de voorschriften. En dan wil ik niemand meer horen hoesten! :)

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Recept 24: Lekkere kruidenwijn
Lees ook:Recept 1: Kruidenthee tegen migraine
Lees ook:Recept 6: Thee tegen slapeloosheid
Lees ook:Column Lunadea: Winterdip?
Lees ook:Recept 12: Thee tegen eczeem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>