Column Lunadea: Winterdip?

De dagen beginnen eindelijk te lengen. Het wordt alweer wat langer licht, maar nog velen gaan in het donker naar het werk, werken in kunstlicht en gaan pas weer naar huis als het donker is.
Voor diegenen is het uitkijken dat je geen ‘winterdip’ krijgt. Het gebrek aan daglicht maakt dat je je een soort mol gaat voelen; je wordt somber, sarcastisch en krijgt last van kleine pijntjes, verkoudheid, grieperigheid en een algeheel gevoel van malaise.

De meest eenvoudige oplossing is ;zonlicht! Ga naar buiten en laat het licht op je inwerken. Op die manier verdrijf je de somberheid.
Dat is een makkelijke oplossing, als de zon ook inderdaad schijnt. Als dat niet het geval is, of de winterdip heeft zich al diep in je systeem geworteld, dan is het moment gekomen om hardere maatregelen te nemen.

Lichaamsbeweging, massage, diep ademhalen, gezond eten, extra vitamine A en B; dat zijn de eerste maatregelen om te nemen.
Pepermuntthee is opwekkend, dat kan ook helpen. Ook kun je thee trekken uit Salie blaadjes. Salie is een licht middel tegen depressiviteit. Voor de thee overgiet je 20 gram Salie met een liter kokend water. Laat het 15 minuten trekken, je kunt de thee zoeten met honing. Je kunt ook saliemelk maken door het water te vervangen door melk. Drink twee maal per dag een beker Saliethee of Saliemelk.

Een ander middel tegen de winterdip is Essenbastwijn;
Een volle eetlepel gedroogde en fijngesneden baststukjes worden in een halve liter milde witte wijn even aan de kook gebracht. Je laat het geheel korte tijd trekken en zeeft dan de schorsdeeltjes er uit. Vóór elke maaltijd neem je van deze geneeskrachtige wijn een flinke slok.
Op diverse plaatsen wordt Essenbastwijn als hét middel tegen sombere stemmingen beschouwd. Men drinkt hem bij de eerste tekenen van onwelzijn.
In het Alpengebied dronken de boeren hun wijn uit Essenhouten bekers, omdat zij overtuigd waren dat geneeskrachten uit het hout op die manier in de wijn overgaan.

Als laatste nog een amulet tegen de winterdip;
Neem een geel satijnen zakje en doe er een zwarte onyx steen in, samen met een tulpenbol voor een rode tulp. Doe er een foto van jezelf bij als je zelf last hebt van de winterdip, of een foto van degene die het amulet gaat krijgen en nodig heeft.
Nadat je al deze maatregelen hebt genomen, de middelen hebt gedronken en
door het leven gaat met een zakje om je nek, kan het niet anders dan dat de
zon weer gaat schijnen. Letterlijk en figuurlijk.

Het voorjaar komt eraan, en laten we daarvan genieten.

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Recept 19: Thee bij keelklachten
Lees ook:Column Lunadea: Nooit meer hoesten
Lees ook:Thee, een eeuwenoud medicijn
Lees ook:Recept 7: Medicinale wijn tegen vastzittende hoest
Lees ook:Bestrijd je winterdip met lichttherapie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column Lunadea: Winterdip?

  1. Karla

    Handige tips hoor! Heb er zelf gelukkig niet zo’n last van, maar je hebt wel eens van die dagen he! ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>