Hoofdpijn alternatief bestrijden

Veel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn en hebben weten niet wat ze hier aan kunnen doen. Er zijn dan ook verschillende oorzaken voor hoofdpijn, wat betekent dat niet elke oplossing voor iedereen hoeft te gelden. Paracetamol en andere pijnstillers helpen niet altijd en bovendien zijn er steeds meer mensen die liever zo min mogelijk gebruik willen maken van pilletjes.

Hoofdpijn kan heel veel oorzaken hebben, waaronder:
*Voedselintolerantie
*Hoge bloeddruk
*Vermoeidheid
*Ischemie (plaatselijk te kort aan bloed)
*Infecties
*Spanning van de spieren
*Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en antihypertensiva
*Menopauze
*Een tumor

De oorzaak van hoofdpijn kan liggen in eten en/of drinken. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld, zonder dat ze dat weten, hoofdpijn van chocolade of van frisdrank waar prik in zit. Ook zuivelproducten kunnen een aanleiding van de pijn zijn, evenals producten waar alcohol of cafeine in zit. Niet alleen overmatig drankgebruik hoeft namelijk voor hoofdpijn (de welbekende kater) te zorgen. Helaas zijn er ook mensen die van een glas alcohol al pijn in het hoofd krijgen.
Naast het soort eten of drinken, kan ook te weinig of onregelmatig eten en/of drinken een oorzaak zijn voor hoofdpijn.
De beste manier om er achter te komen of je hoofdpijn gerelateerd is aan eten of drinken, is om op te schrijven wat je hebt geconsumeerd voordat je de hoofdpijnaanval kreeg. Schrijf, wanneer je dit doet, ook op wat je de dag ervoor hebt gegeten en eventueel wat je verder nog voor bijzondere dingen gegeten of gedronken hebt in de dagen ervoor. Soms kan het namelijk een aantal dagen duren voordat er een reactie optreedt.

Migraine
Het kan ook zijn dat je last hebt van migraine. Dit is een soort hoofdpijn, die wordt toegeschreven aan een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in het hoofd.
Mensen met migraine, hebben last van een of meerdere van de volgende symptomen:
*Kloppende hoofdpijn. Meestal aan een kant van het hoofd, maar het kan ook in het hele hoofd voorkomen.
*Overgevoeligheid voor licht en geluid.
*Misselijkheid.
*Een troebel zicht.
De pijn kan een paar uur duren tot een paar dagen. Bij lichamelijke inspanning wordt de pijn erger en daarom zit er niets anders op dan te gaan slapen. Ook wanneer men gebruik maakt van reguliere medicijnen om migraine tegen te gaan, helpen deze alleen in combinatie met slaap.
Bij herhaaldelijk voorkomen van migraine is het aan te raden om een arts te raadplegen. Wanneer je de huisarts om medicijnen vraagt om de aanvallen te verkorten (helaas kan een migraineaanval, wanneer deze eenmaal is begonnen, niet worden tegen gegaan), laat je dan goed adviseren. Helpen de medicijnen niet, vraag dan om andere. Er zijn er namelijk veel op de markt en niet ieder middel werkt voor iedereen even goed.

Spanningshoofdpijn
Migraine wordt vaak verward met spanningshoofdpijn, een hoofdpijn die drukkend is gepaard kan gaan met pijn boven de ogen. De pijn kan zich uitbreiden over het hele hoofd en soms tot achter in de nek en schouders.
Spanningshoofdpijn duurt over het algemeen enkele uren en er kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is vooralsnog onduidelijk, maar we weten wel dat de pijn een gevolg is van spierspanning in de hals, de schouders en het hoofd. Vandaar de naam.
Spanningshoofdpijn begint over het algemeen in de ochtend of vroeg in de middag en wordt in de loop van de dag erger
Wanneer je er voor jezelf achter wilt komen wat de oorzaak is van jouw spanningshoofdpijn, dien je na te gaan wat er is gebeurd voordat de aanval begon. Heeft iemand je geergerd of boos gemaakt? Bedacht je je net dat je een hele berg werk hebt de komende tijd? Maak je je druk om bepaalde persoonlijke problemen of problemen op het werk? Ook problemen en ergernissen die over het algemeen als ‘klein’ worden beschouwd kunnen voor spanningshoofdpijn zorgen, dus sluit niets uit. Naast psychische en sociale spanningen kan ook een verkeerde of ongemakkelijke lichaamshouding de oorzaak zijn van spanningshoofdpijn.
Wacht met het nagaan van de oorza(a)k(en) tot de hoofdpijnaanval voorbij is en neem tot die tijd veel rust. Wanneer je ook nog gaat piekeren over het waarom van je aanval, kan de pijn alleen maar erger worden.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijnen lijken op migraine, maar manifesteren zich als een reeks episode (clusters). Deze reeks kan een aantal dagen duren, maar ook meerdere weken. Over het algemeen duurt een periode van clusterhoofdpijnen zes tot acht weken. Een aanval van clusterhoofdpijn komt plotseling en duurt ongeveer een uur. Ze kunnen een aantal keer op een dag voorkomen of een aantal keer in de week.
Wanneer men last heeft van clusterhoofdpijn, dan heeft men last van een brandende pijn, die meestal wordt gevoeld in het oog, rondom het ooglid en achter de neus. Als de pijn is weggetrokken, of juist voorafgaand aan de pijn, heeft men vaak last van een loopneus.
Clusterhoofdpijn kan onder andere worden veroorzaakt door alcoholgebruik of onvoldoende zuurstoftoevoer (dit kan bijvoorbeeld voorkomen in benauwde ruimtes om op grote hoogte).

Huis- tuin- en keukenmiddeltjes om zelf toe te passen

Wanneer je last krijgt van hoofdpijn zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen of uit te stellen tot een tijdstip waarop ‘het beter uitkomt’. Hier een aantal voorbeelden:
*Kruidenthee. Tweemaal daags een aftreksel van de bloemen van Moederkruid (Chrysanthenum parthenium) heeft een weldadige werking ter verlichting van hoofdpijn en migraine. Ook een kruidenthee van Lavendel (Lavendula angustifolia, Lavendula officinalis of Lavendula spica zijn enkele soorten) kan helpen om hoofdpijn te verlichten, evenals Kamillethee. Je kunt kamille (Matricaria recutita) en lavendel ook mengen tot een kruidenthee. Om spanningshoofdpijn tegen te gaan kan men tweemaal daags een thee van Betonie (Stachys Betonica) drinken.
*Lavendelolie. Wanneer je een hoofdpijn voelt opkomen, kun je ruiken aan een flesje lavendelolie om deze pijn tegen te gaan. Je kunt de olie ook in een oliebrander verdampen of op je kussen strooien als je gaat slapen.
*Lichaamsbeweging. Dagelijkse lichaamsbeweging, zoals wandelen, bevordert de bloedcirculatie en vermindert de spierspanning, waardoor de kans op hoofdpijn minder wordt.

Ondersteunende alternatieve therapieen bij hoofdpijn
*Reiki. Regelmatig behandeld worden met Reiki werkt ontspannend en helend. Hierdoor zal de hoofdpijn minder worden en kan het zelfs wegblijven.
*Gesprekstherapie. Wanneer men last heeft van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door stress of spanningen, kan gesprekstherapie baat hebben. Met deze therapie kan men achter de oorzaak van de hoofdpijn komen en onder begeleiding van de therapeut kan er een oplossing worden gevonden om de pijn tegen te gaan.
*Aromatherapie. Aromatherapie ontspant en met behulp van de juiste oliën kan hoofdpijn worden verminderd. De therapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan men gemasseerd worden met bepaalde oliën, maar men kan bijvoorbeeld ook gebruik maken van een oliebrander in huis of op de werkplaats.

Lees ook:Hoofdpijn en alternatief genezen
Lees ook:Thee, een eeuwenoud medicijn
Lees ook:Griepje? Aan de kruidenthee!
Lees ook:Meditatie voor het slapen gaan
Lees ook:Cosmetische acupunctuur steeds populairder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>