Arrestaties na verbranden ‘heksen’ Kenia

Onwetendheid kan soms zulke verschrikkelijke gevolgen hebben.. Zo heeft de Keniaanse politie gisteren negentien mensen opgepakt, die worden verdacht van het levend in brand steken van elf personen, die volgens hen aan hekserij deden.

Een groep mensen ging dinsdagavond tijdens de heksenjacht van huis tot huis in het dorp Nyakeo, dat circa 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi ligt.

Acht vrouwen en drie mannen werden levend in brand gestoken. De daders van de moorden betichtten hun slachtoffers van hekserij. Blijkbaar niet wetend wat hekserij uberhaupt is vonden zij ook nog eens dat zij het recht hadden om niet alleen te oordelen, maar ook te straffen.

(Bron: ANP/ AD)

Lees ook:Stress bij mannen en vrouwen ander effect
Lees ook:Lesbische bisschop in stockholm
Lees ook:Spiritueel-special in Cosmopolitan
Lees ook:Spiritueel in Nepal, alleen voor vrouwen
Lees ook:Russell Brand geobsedeerd door yoga en meditatie

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Arrestaties na verbranden ‘heksen’ Kenia

  1. Karla

    Verschrikkelijk! Ik word hier zo boos van!

      /   Reply  / 
  2. vanessa

    het lijkt wel de middeleeuwen maar dan in deze tijd.
    herkserij daar doe je niemand kwaad mee de wet van drie is in de heksen wereld een heilige wet.
    de onwetendheid maakt mensen bang en helemaal in kenia ,wat dachten ze dat ze de duivel aanbedden.
    wat die mensen hun aan hebben gedaan zijn de duivels.
    ik snap het niet, wees niet bang voor heksen.

    BLEESED BE
    VANES

      /   Reply  / 
  3. Layla

    Helemaal mee eens, Vanes!

    B*B,
    Layla

      /   Reply  / 
  4. Jacqueline Zirkzee

    Hoi Layla, ja het is ongelooflijk. ik had er al een blogje over geschreven op hyves, ik stuur je hierbij de tekst, groetjes, Jacqueline

    Op dinsdag 20 mei is een uitzinnige menigte de straat op gegaan en heeft acht vrouwen en drie mannen die van hekserij werden verdacht levend verbrand. Ze waren alle elf boven de zeventig jaar oud. Ze woonden in Nyakeo, een dorp dat ongeveer driehonderd kilometer van de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt. Ook zijn er vijftig huizen in brand gestoken.
    Er zijn de laatste tijd vaker geluiden dat er met name oude vrouwen worden vermoord in Afrikaanse landen wanneer er bijvoorbeeld natuurrampen hebben plaatsgevonden, maar een dergelijke uiting van volkswoede is dermate zeldzaam dat dit incident deze week alle kranten over de hele wereld haalde.
    Na een mislukte oogst of andere vormen van onverklaarbaar ongeluk zoeken mensen een zondebok, dat is een algemeen bekend verschijnsel (zie ook mijn blog Klimaatverandering en vervolging van 5 mei op de Heksenhuis Hyve, gewoon even naartoe gaan, leuke hyve!!!). Bij het onderzoek naar hekserij voor mijn roman Het Heksenhuis heb ik ook gevonden dat er eigenlijk maar een grote gemene deler is wanneer er heksenjachten ontstaan: zij worden altijd voorafgegaan aan een serie misoogsten. Het patroon is dan vaak als volgt: in hun ellende focust de bevolking zich op bijvoorbeeld een oud vrouwtje dat men op de vooravond van een hagelbui in mei murmelend door de graanvelden heeft zien lopen. Zij wordt gebombardeerd tot heks. Het recht wordt in eigen hand genomen wanneer de (plaatselijke) overheid niet ‘adequaat’ reageert (dwz dat ze niet meegaan in het bijgeloof). Bij een volgende gelegenheid denken de autoriteiten er dan vaak goed aan toen om dan maar zelf in te grijpen en een lynchpartij te voorkomen. Er worden commissies ingesteld, faciliteiten geschapen, kortom, er wordt een proces in gang gezet dat moeilijk te stoppen blijkt. Wanneer het geloof in heksen dermate wijd verbreid is, en de angst voor wat de heksen kunnen doen groot genoeg, dan zullen er harde maatregelen geëist worden, en wanneer een overheid niet bijzonder sterk in de schoenen staat, worden die ook genomen.
    In Kenia lijkt iets dergelijks aan de hand te zijn. De regering heeft bepaald – en terecht – dat men niet aangeklaagd kan worden wegens toverij. Dit heeft nu evenwel tot de bizarre situatie geleid dat de bevolking dan ‘dus’ het recht maar in eigen hand neemt. Ik wens de Kenianen veel wijsheid toe bij het oplossen van dit dilemma. Op de lange termijn kan beter onderwijs een oplossing zijn, maar op de korte termijn is een sterke overheid belangrijk, die vasthoudt aan zijn standpunt en tegelijkertijd zijn burgers beschermt. Een zware opgave!
    http://www.jacquelinezirkzee.nl

      /   Reply  / 
  5. sonja verswijver

    verschrikkelijk dat zoiets nog bestaat.Als heks doe je toch niemand kwwad.Integendeel zelfs.Als ze dat dan toch doen krijgen ze dat in 3voud terug hoor.sonnke

      /   Reply  / 
  6. Dirk

    Ziet er hier dan niemand dat de reden er niet toe doet en dat dit een poging tot het goed praten van een verschrikkelijke daad is?

    Dankzij het geloof in heksen denken mensen dat ze hier mee weg kunnen komen omdat ze “iets goeds” hebben gedaan. Je moet geen mensen in de fik steken. Om geen enkele reden. Dat is stout. Laat je a.u.b. niet afleiden door valse motieven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>