Stress bij mannen en vrouwen ander effect

Mannen en vrouwen reageren anders op stress. Dit heeft effect op hart, bloeddruk en psyche. Dat toont onderzoek aan van het Duke Heart Center, onlangs verschenen in het Journal of the American College of Cardiology.

De wetenschappers deden onderzoek onder 56 vrouwen en 254 mannen met een hartziekte. De proefpersonen kregen stress te verduren doordat de onderzoekers hen drie complexe taken – waronder een hoofdrekentest – gaven, en vervolgens een inspanningstest op de loopband. Tijdens de testen en de pauzes werden steeds bloeddruk en hartslag gemeten. Ook werd bloed afgenomen en werden hartecho’s gemaakt.

stress bij mannen en vrouwen
[Copyright foto: geralt via Pixabay]

Stress bij mannen en vrouwen
De mannen reageerden op de stress met meer wijzigingen qua bloeddruk en hartslag dan de vrouwelijke proefpersonen. Die hadden daarentegen weer meer last van slechtere doorbloeding naar het hart en aan elkaar plakkende bloedplaatjes. Dit kan leiden tot trombose. Ook mentaal waren er verschillen. De vrouwen vertoonden meer negatieve emoties en minder positieve emoties tijdens de testen.

Behandeling
Het was al langer bekend dat er een verband is tussen stress en hart- en vaatziekten. Dit onderzoek toont echter aan dat dit mechanisme bij mannen anders werkt dan bij vrouwen. Volgens de onderzoekers iets om rekening mee te houden in het behandelplan.

Bron: helpmeoutdoc.com

Stress verminderen? Lees ons tips voor stressmanagement!

 

 

Lees ook:Er moet meer geknuffeld worden
Lees ook:Mediteren om hart- en vaatziekten tegen te gaan
Lees ook:5 effecten van meditatie op je lichaam
Lees ook:Veroudering door stress
Lees ook:Stoppen met roken? Probeer mindfulness!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>