Hindoe-feestdag: Diwali

Vandaag vieren de hindoes Diwali. Diwali, ook wel Deepavali, Divali of Deevali genoemd, is een van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent.

De olielampjes , Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (Ghee). Tijdens het feest worden dan ook door het huis en op de erven lichtjes aangestoken. Divali ook bekend als Lichtjesfeest, en wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. Divali is het enige feest dat heel India verenigd.

Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. Echter in India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Religieus wordt divali 5 dagen consequent gevierd. Tijdens deze dagen van Diwali wordt de overwinning van het licht op de duisternis (symbool voor het goede op het kwade) gevierd. Diwali valt elk jaar op een andere dag, aangezien de datum wordt gepaald met de hindoe kalender. Bij het aanvangenvan het einde van de donker helft , Krishnapaksha, van de Hindu maan maand Ashvin wordt begonnen met de divali feest. Divali wordt altijd in de maand October of november gevierd, dit is afhankelijk van de dag voor de nieuwe maan in de maan maand Ashvin. De eerste 3 dagen worden gevierd aan het eind van de maand Ashvin en de laatste twee aan het begin van de maand kartika.

De vijf dagen van Diwali:
De eerste dag is genoemd Dhan-trayodashi of Dhanteras, deze valt op de 13e dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenleving.

De tweede dag is bekend als chotti Divali (kleine Divali) of Naraka Chaturdasi, deze valt op de 14e dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield.

De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijke dag van de Laxmi-puja, welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedige dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten.

De vierde dag is genaamd Padwa of Varsha-pratipada , welke de kroning van de koning Vikramaditya onderstreept. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartelling van de Hindus.

De laatste van de 5 dagen is bekend als Bhaiya-Dooj, (Bhayyaduj, Bhaubeej en Bhayitika). Tijdens deze dag staat de liefde tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:De dagen van Divali
Lees ook:Hindoe-feestdag: Holi-Phagwa
Lees ook:Joodse feestdag: Soekot
Lees ook:Uit de Islam: het Offerfeest
Lees ook:Lammas vieren met Sharada’s Circle

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hindoe-feestdag: Diwali

  1. ishika

    we zingen ook een soort liedje uhhmm maar ik weet niet meer waar over..!
    dat zing je dan 500 honderd keer ofsoo:s weet het niet meer .. noujaa
    maar alvast wens jullie SUBH DIVALI

      /   Reply  / 
  2. Judit

    Hallo allemaal,

    ik zit nu in india en maak het diwali feest mee.
    Vrijdag begon het feest met allerlei voorbereidingen. Er werden kleren gekocht, recepten gezocht.
    Zaterdag was het ook druk op straat.
    Zondag werd het al iets minder druk en hoorde we al meer vuurwerk, vooral knallend vuurwerk!
    Gisteravond is in Auroville, zuid-india, tamil nadu, een groot feest geweest met siervuurwerk. Als afsluiter was er een dinner te nuttigen.
    Vandaag, maandag wordt het al iets minder. Vanochtend kregen de kinderen uit mijn gastgezin allemaal mooie kleren en hapjes. Ook werden er snoepjes gedeeld met de buren.
    Vanavond zal het laatste vuurwerk afgestoken worden en dan is het voorbij.
    Dinsdag is de laatste vrije dag en zal iedereen aan het bijkomen zijn van het feest!
    Judit

      /   Reply  / 
  3. Pastafarian

    Klinkt gezelli!
    Veel plezier daar, Judit!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>