Er moet meer geknuffeld worden

Een knuffel is, net als andere vormen van teder fysiek contact, goed voor de gezondheid van de vrouw, zo meldt de Independent on Sunday. Bij mannen ligt dat anders, want zij voelen zich fysiek beter wanneer hun partner lieve dingen zegt, eerder dan doet.

Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door vorsers van de Zwitserse universiteit van Zürich en de Amerikaanse Emory-universiteit. Zij volgden 67 vrouwen tussen de 20 en 37, die al minstens twaalf maanden samenwoonden met een mannelijke partner en onderwierpen hen in het laboratorium aan stress-proeven. Doel was na te gaan in hoeverre het gedrag van de partners tegenover elkaar de manier beïnvloeden waarop het lichaam met stress omgaat. Eén deel van de groep hield, vlak voor zo'n stresstest, een goede babbel met de partner, een andere groep kreeg een schouder- en nek-massage en de derde categorie proefkonijnen kreeg helemaal geen vorm van 'partnerhulp'.

Volgens de resultaten zoals die werden samengevat in het vakblad "Psychoneuroendocrinologie" 'verminderde positief fysiek contact de speekselvrije corsisol-respons op psychologische stress aanzienlijk'. In lekentermen: zo'n massage verhoogde de fysieke weerstand tegen stress. Ook de hartslag van de vrouwen werd erdoor vertraagd. Na een gesprek met de partner, hoe goed en ondersteunend ook, bleek de stressbestendigheid niet te zijn toegenomen.

Volgens de onderzoekers moet deze conclusie in aanmerking worden genomen door therapeuten die vrouwen met relatieproblemen begeleiden. Bij mannen, zo bleek uit dezelfde, was de reactie precies andersom. Zij bouwden juist weerstand op tegen stress nadat hun partner zo'n tien minuten op hen had ingepraat.

(Bron: www.hln.be)

Meer lezen over knuffelen? Lees ook het volgende artikel:
Verplicht knuffelen tegen zelfmoord

Lees ook:Stress bij mannen en vrouwen ander effect
Lees ook:Mannen en spiritualiteit
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van juli 2007
Lees ook:Relatie als groeipad: Hieros Gamos festival
Lees ook:Spiritueel in Nepal, alleen voor vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>