Stoppen met roken? Probeer mindfulness!

Stoppen met roken is een crime. Maar er is goed nieuws: mindfulness lijkt te helpen bij het tegenhouden van (onbewuste) prikkels om naar een sigaret te grijpen. Dit suggereert onderzoek van Texas Tech University en de University of Oregon, gepubliceerd in Medical News Today.

stoppen met roken
[Copyright foto: bykst via Pixabay]

Aan het onderzoek deed een kleine groep proefpersonen mee: 33 rokers deden twee weken mee aan een mindfulnesstraining. Nadat deze training afgerond was, bleek dat de deelnemers gemiddeld 60 procent minder waren gaan roken. Zelf hadden ze dit niet door.

Mogelijk krijgen rokers door middel van mindfulness meer controle over hun gedachten. Dit is de aanname van de onderzoekers. Ook bleek dat de rokers door de mindfulnesstraining minder gestrest waren, hetgeen ook een mogelijke verklaring kan zijn voor de verandering in het rookgedrag.

Gek genoeg was er geen relatie tussen mindering in het rookgedrag en de wil om te stoppen. Dit wijst erop dat ook mensen met weinig wilskracht of motivatie om te stoppen toch voordeel kunnen hebben van mindfulness.

Bron: Nu.nl en Medical News Today

Lees ook:Column Lunadea: Natuurlijk stoppen met roken
Lees ook:Meditatie bewezen effectief tegen depressie
Lees ook:Trance-oefeningen helpen patiënten bij operaties
Lees ook:Vreemdgaan voorkomen met meditatie en mindfulness
Lees ook:‘Acupunctuur verbetert effect antidepressivum Seroxat’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>