6 voedingstips van over de hele wereld

Dat we gezond(er) kunnen worden door voeding is geen nieuwe gedachte, maar wat kunnen we leren van de voedingsgewoontes uit andere landen? Wij zetten 6 voeding- en kooktips voor je op een rijtje vanuit de hele wereld. 

China: peren

Dr. Yifan Yang, expert op het gebied van de traditionele chinese geneeskunst, zegt dat verkoudheid en griep kan worden tegengegaan door een peer per dag aangezien deze vrucht het lichaam in balans brengt en een droge mond, neus of keel tegengaat. “Peren zijn een uitstekende bron van vitamine C en kalium, die goed werken om je bloeddruk op peil te houden en het immuunsysteem een boost te geven.” zegt ook voedingsdeskundige Jane Simmons.

Kooktip: Snij vier peren en haal het klokhuis eruit, doe ze in een pan met een beetje suiker en een kwart kopje water. Voeg er een klein snufje Chinese vijfkruiden bij. Kook / stoom tot ze zacht zijn. 

Rusland: brandnetels

Brandnetels zijn echt een wonderbaarlijk onkruid. De magie zit hem in de royale dosis van radicale anti-oxidanten zoals vitamine A, C en E die helpen hartziekten te voorkomen. Brandnetels kunnen ook dof haar en een bleke teint verbeteren door mineralen als silicaat,  dat goed is voor de opbouw van collageen en follikels sterker maakt en aanzet tot groei. Brandnetel thee werkt ook goed tegen verkoudheid en keelpijn. 

Kooktip: Voor de ultieme brandnetelsoep breng je een liter groentebouillon langzaam aan de kook en voeg je verse tomaten, een bietje, geblancheerde brandnetels en kruiden toe. Laat tien minuten trekken en serveer met zure room.

Mexico: kaneel

Hoewel oorspronkelijk uit India en Sri Lanka, wordt kaneel door de Mexicanen omarmt sinds de zestiende eeuw. Je kunt het daar in thee vinden, snacks, toetjes en saus. Het helpt je insuline op peil te houden. Een Zweeds onderzoek dat werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal van Klinische Voeding, ontdekte dat een halve theelepel per dag je glucose niveau op peil houdt. Het kruid verbetert je energie, je vitaliteit en circulatie vooral voor degenen die zich warm voelen in het bovenlijf, maar vaak koude voeten hebben zegt dietiste Geraldine Georgeou. 

 Kooktip: Voeg een kaneelstokje, verse munt en gember toe aan een theepot met warm water en laat dit tien minuten trekken.

Thailand: citroengras

Het belangrijkste bestandsdeel van citroengras is citral, dat anti-microbial en anti-schimmel bestanddelen heeft. Je zult ook anti-oxidanten en mineralen zoals vitamine C. B (foliumzuur) en A, kalium, zink, calcium en ijzer binnenkrijgen met iedere portie.

Kooktip: voor een heerlijke tom yam soep, laat je vijf minuten een bouillon zachtjes koken samen met paddestoelen, citroengras, chili, limoen blaadjes, gember en knoflook, die allemaal heel fijn moeten worden gesneden. Voeg limoensap en vissaus toe en proef. Maak het gerecht af met gekookte garnalen en een beetje verse koriander.

India: kurkuma

Door Indiers al eeuwen geroemd, wordt dit heilige kruid in de geneeskunde o.a. gebruikt als een verf, een cosmetisch ingrediënt en in religieuze rites. Kurkuma maakt deel uit van de gember familie zegt Simmons en heeft een sterk natuurlijke werking. De actieve component is kurkuma, een anti-oxidant die zwelling tegengaat die wordt geassocieerd met reuma en rug- en menstruatieklachten. Het helpt ook tegen diabetes en allergieën.

 

Kooktip: Bak knoflook en ui met een halve theelepel turmerijn, peper, zout, komijn en koriander. Roer tot de ui gefruit is, voeg doperwtjes toe en een blikje gesneden tomaten.

Japan: zeewier

Als je de Japanse voorliefde voor kombu, wakame en nori zeewier combineert met hun liefde voor vis dan is het geen wonder dat ze de meest gezonde harten hebben van de planeet. Een onderzoek van vorig jaar ontdekte dat kombu bloedpropjes voorkomt in de bloedvaten. Het kan ook je immuniteit versterken voor vitamine A en C terwijl het depressies tegengaat door Omega-3 vet. “Tenslotte is zeewier rijk aan iodine en vrouwen hebben een grote kans op een iodine tekort, zegt Simmons. ” Iodine is belangrijk voor het reguleren van je metabolisme.

Kooktip: week wakame zeewier in warm water voor vijf minuten, voeg dit toe aan een salade van komkommer, tomaat, lente uitjes en taugé  besprenkel met sesamolie.

8497722761_b49f10201d_b

 

[beeld creative commons via Flickr - dit artikel is vertaald en oorspronkelijk hier te vinden }

Lees ook:Recept 21: Een milde reinigingskuur voor het voorjaar
Lees ook:Recept 23: Kamillezalf tegen striae
Lees ook:Recept 24: Lekkere kruidenwijn
Lees ook:Recept 17: Lekker herfstdrankje
Lees ook:Recept 8: Brandnetelsoep voor de spijsvertering

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “6 voedingstips van over de hele wereld

  1. Suzan

    Potassium is engels voor Kalium en Folate noemen we in Nederland Foliumzuur.

      /   Reply  / 
    1. donatavanderrassel Auteur

      Dankjewel! Ik pas het aan, het is een vertaald artikel. Vandaar!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>