Recept 23: Kamillezalf tegen striae

In een wereld vol zwangere vrouwen en Nederlanders die steeds  zwaarlijviger worden, is hier een zalf die je kan helpen om striae te  voorkomen. De zalf is zo zacht, dat het zelfs geschikt is voor de tere  babyhuid.

De ingredienten:
* 500 milliliter extra vierge olijfolie (eerste, koude persing)
* Verse of gedroogde Kamille (Matricaria recutita)
* 10 gram bijenwas
* 10 gram sheabutter (karitéboter)
* 7 druppels Mandarijn (etherische olie)
De sheabutter is optioneel, maar brengt veel vocht in de  huid en is dan ook een aangename aanvulling.

Bereidingswijze:
Doe de olijfolie in hittebestendige (laboratorium)maatbeker en zet de  beker in een pan met water. Voeg de kamillebloemen toe tot dat de pan flink vol zit,  maar wel zo vol dat je nog goed kunt roeren met een houten lepel.
Verwarm  de olie nu au bain marie op een petroleumstelletje of sudderplaatje rustig tot het zo warm is dat je je pink er nog in kan steken zonder dat het zeer doet. Heb je vers kruid gebruikt, laat de olie dan de  eerste dag afkoelen zonder deksel op de pan om het vocht in de  bloemblaadjes te laten ontsnappen. Bij gedroogd kruid kun je wel  direct de deksel op de pan doen.
De volgende dag verhit je de olie  weer op dezelfde manier, maar dit keer laat je bij het afkoelen de deksel op de pan. Zeef de bloemblaadjes er vervolgens uit (goed  uitpersen, in een doek of in een zeef). Herhaal dit  hele proces naar believen nog een paar keer (hoe vaker je het  herhaalt, hoe sterker je olie).

Je bewaart je olie het best in een  donkere fles op een donkere, koele plek, eventueel met wat vitamine E toegevoegd voor de houdbaarheid van de olie. Om er een zalf van te  maken neem je 60 gram van je kamille-olie. Verwarm de olie met de bijenwas en sheabutter au bain marie tot de was en de boter zijn gesmolten. Voeg als laatste de etherische olie toe. Meng het geheel snel en giet het vlug in een crèmepotje, dat je direct afsluit. Laat de crème afkoelen/ stollen en het is klaar voor gebruik.

Lees ook:Recept 11: desinfecterende zalf
Lees ook:Recept 15: Verzachtende kruidenhoning
Lees ook:Recept 25: Verzorgende lippenbalsem
Lees ook:Recept 8: Brandnetelsoep voor de spijsvertering
Lees ook:Recept 13: Zonnig slaapmutsje

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recept 23: Kamillezalf tegen striae

 1. heksenkruid44

  waarom kopen als het het zelf kunt maken?

    /   Reply  / 
  1. heksenkruid44

   ik bedoelde, als je het zelf kunt maken.

     /   Reply  / 
 2. Karla

  mee eens, heksenkruid, zelf maken is toch veel leuker?!

    /   Reply  / 
 3. chris

  waar koop je dan die bijenwas en die sheabutter, groeten chris

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>