Jaar van het Religieus Erfgoed is begonnen

Gisteren is de openeningsmanifestatie van het Jaar van het Religieus Erfgoed van start gegaan. Dit gebeurde met de herrijzing van de Heilig Kruiskapel uit 695, op het Utrechtse Domplein. De openingsmanifestatie duurt nog tot 20 januari.

De Heilig Kruiskapel werd in ijs herbouwd op het Domplein, waar zich onder het plaveisel nog de restanten van de kapel bevinden, om het begin van het Jaar van het Religieuws Erfgoed te markeren.

Het uitroepen van 2008 tot het Jaar van het Religieus Erfgoed was volgens de gelijknamige stichting nodig, omdat het religieus erfgoed van Nederland onder zware druk staat.
"Markante gebouwen maken plaats voor een parkeergarage, kantoor, of flat. De bijbehorende interieurs en kunstvoorwerpen verdwijnen." En dat terwijl ons land een juist zo'n grote verscheidenheid aan religieus erfgoed heeft.

Om deze reden wordt 2008 een jaar vol publieksactiviteiten om zelf te ervaren wat religieus erfgoed voor ons kan betekenen: schoonheid, een plek van herkenning en ontmoeting, een deel van onze geschiedenis. Het behouden waard.

(Bron: 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed)

Lees ook:Tentoonstelling: het geheim van de Kelten
Lees ook:Het Land van Heusden en Altena in het teken van geloof en bijgeloof
Lees ook:Hot topic voor 2012: de maya’s
Lees ook:Winnen: boek ‘Het Gedroomde Land’
Lees ook:Boekrecensie: ‘Godinnen van eigen bodem’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jaar van het Religieus Erfgoed is begonnen

  1. Karla

    Maar alleen christelijk regieus erfgoed dus!?! :S

      /   Reply  / 
  2. Layla

    Ja, dat vond ik ook al een beetje raar..

      /   Reply  / 
  3. F.Floor (61)

    Overigens is het Utrechtse Domplein al 800 jaar een grote middeleeuwse parkeergarage en zo gigantisch groot dat de Nazi’s er in WO-2 nog 3000 varkens in hebben vetgemest.
    Maar daar ging het cover, en ook de reacties niet over. Op dit moment worden jaarlijks 77 kerken gesloopt en vervangen door woningbouw.
    Dito kloosters waarvan er heden nog 150 van in “bedrijf” zijn en gevuld met maagden.
    De vraag die meer mensen zich stellen: wat moet je ermee? Christendom is immers een uitvinding van keizer Constantinus de Grote uit 336 na Chr en is – zakelijk gezien de grootste financiele bank ter wereld.
    Zo heeft Hitler zich in 1933 verplicht om jaarlijks 10% van de Duitse Rijksbegroting aan het Vaticaan over te maken wat tot in februari 1945 nog steeds werd gedaan.
    Maar van het jaar 30 tot 330 bestond er toch een heel andere godsdienst? Ze heette: “we gaan in liefde leven” (bron Flavius Josephus) wat voor toendertijd erg zedeloos was omdat er normaal toch een vrouw voor je werd opgezocht??? Flavius schrijft dan ook over die nieuwe sekte (die dus 300 jaar later christendom werd genoemd): “…zelfs toen onze hoge eerstelingen enige van die sekte hadden gekruisigd stopten ze daar zelfs niet eens mee maar gingen gewoon door met die zedenloze praktijken”; en dat is ALLES wat we nog over 300 jaar weten, en nog wat gnostische literatuur zoals het in 1963 uitgegeven Evangelie van Thomas die ons een TOTAAL ANDERE zoon van Maria laten zien dan de vermeende vrijgezel die pastoors ons willen doen geloven.
    Mist iemand nog een kerk? Mist iemand het normaal gangbare sexueel misbruik van al die jonge communiantjes van nauwelijks 8 jaar?
    Mist iemand die 300 verdwenen evangelien en mist iemand die 150 bijbelteksten uit de huidige bijbelvertalingen?
    Dat is dus “religieus cultureel erfgoed”: het financieel wanbeheer van de allergrootste bank ter wereld ten voeten uit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>