Bijbels Openluchtmuseum krijgt nieuwe naam

Het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting bij Nijmegen zal vanaf 2007 ‘Museumpark Orientalis, cultuur & religie’ gaan heten. Dat heeft directeur Pieter-Matthijs Gijsbers woensdag onthuld.
Met de naamswijziging wil de directie onderstrepen dat de strikt rooms-katholieke achtergrond van de instelling verleden tijd is. Het museum richt zich al enkele jaren op alle aspecten van jodendom, islam en christendom en de weerbarstige relatie tussen die drie, aldus Gijsbers.

Paters uit het naastgelegen klooster hebben het museumpark begin vorige eeuw ingericht. Het park met de nagebouwde oosterse gebouwen was bedoeld als pelgrimsoord voor katholieken die niet in staat waren naar bedevaartplaatsen in het Midden-Oosten te reizen. In 2003 is het museumpark met de oorspronkelijke bebouwing tot rijksmonument bestempeld..
Museumpark Orientalis bestaat in 2011 honderd jaar. In vijf jaar tijd wil de directie veel bebouwing vernieuwen en eindelijk een moskee bouwen. De collectie wordt gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Woensdag is de nieuwe multimediale openingsshow gepresenteerd, die onder meer laat zien dat geloof tot heftig geweld kan leiden. Een identitytent confronteert bezoekers met zichzelf. Scholen kunnen een klaslokaal huren in het museum.
,,Het museum moet een ankerpunt van reflectie worden”, zei Gijsbers woensdag. ,,Wij richten ons op actuele vraagstukken uit de huidige multiculturele samenleving. Onbegrip ontstaat volgens ons onder meer door gebrek aan kennis, van religies in het bijzonder. Als we ons hele beleidsplan in vijf jaar tijd kunnen realiseren, staat hier een museum dat uniek is in West-Europa.”

(Bron: ANP)
(Bron illustratie: Bijbels Openluchmuseum)

Lees ook:Jezus niet centraal in Bijbels Openluchtmuseum
Lees ook:Boeddhisme Festival in Leiden
Lees ook:School debateert over toelaten religieus materiaal
Lees ook:Tentoonstelling: het geheim van de Kelten
Lees ook:Laatste kans: De Boeddha in Tropenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>