Ostara, de lente equinox

Het jaarwiel dat wordt gevierd door de (Moderne) Heks bevat acht jaarfeesten. Spiritualiteit besteedt aandacht aan elk van deze jaarfeesten, door een uitleg te geven waar dit feest, ook wel sabbat genoemd, om draait. Vandaag vieren heksen het lentefeest, Ostara.

Ostara wordt ook wel de lente equinox of lentenachtevening genoemd. Net als bij elke equinox is dit een dag waarop licht en duisternis in evenwicht zijn. Licht en donker, dag en nacht zijn nu even lang, in balans. Na Ostara gaan de dagen weer lengen.

Ostara is is het jaarfeest van de gelijknamige Godin, die ook wel bekend is als Eostar of Eostra. Dit is een vruchtbaarheidsgodin en de sabbat staat dan ook in het teken van vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid in de breedste zin van het woord: van het lichaam en van het land, maar ook van onze geest, de ziel. Heb je met Imbolc geen tijd gehad voor de grote schoonmaak, probeer hier dan rond Ostara tijd voor vrij te maken. Het is nog steeds een goede tijd om je los te maken van al het oude, dat je niet meer nodig hebt, en je open te stellen voor het ontvangen van nieuwe dingen. Dit kun je doen door een grote schoonmaak te houden in je huis, maar ook door middel van een ritueel waarin je hetgeen je kwijt wilt de kosmos in stuurt en nieuwe dingen gaat aantrekken.
Veel wicca’s en andere heksen ontsteken met Ostara in het midden van de cirkel een vuur, waar omheen wordt gedanst, om het licht aan te moedigen en te verwelkomen en om de Godin te eren. Omdat dit niet overal mogelijk is, vanwege wetten die men aan moet houden, wordt dit vuur vaak vervangen door kaarsen of wellicht één grote, dikke kaars in het midden van de cirkel.

Ostara schijnt de voorloper te zijn van Pasen. Het Duitse woord voor Pasen is Ostern en in Engelstalige landen wordt dit feest Easter genoemd, beide namen die ook weer verwijzen naar de Godin Ostara. Net als bij het christelijke Pasen, zijn ook het ei en de haas de symbolen van Ostara. Dit zijn allebei vruchtbaarheidssymbolen.

Bovenstaande tekst is een onderdeel van de schriftelijke basiscursus ‘De Jaarfeesten in de Hekserij’ van Teachings of Avalon.

Kende jij het lentefeest Ostara al?

Lees ook:In de ban van de lente? Vier het!
Lees ook:Imbolc: de belofte van een nieuwe lente
Lees ook:Ostara vieren met Sharada’s Circle
Lees ook:De symboliek van het paasei
Lees ook:Wat vieren we met Pasen?

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ostara, de lente equinox

  1. Pingback: Pasen enzo… | Spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>