Consuminderen in een heel klein huisje

Volgens diverse trendwatchers zal de trend van het consuminderen de komende jaren alleen maar toenemen. Waar kringloopwinkels vroeger nog een slechte naam hadden, je vond er immers alleen ‘muffige’ spullen, zijn ze tegenwoordig hip en worden ze bezocht door jong en oud, rijk of arm. We lijken meer te willen maken van bestaande spullen. Dat is noodzaak vanwege het slechte economische klimaat van de laatste jaren, maar het is zeker ook een ‘state of mind’; we zijn anders gaan kijken naar tweedehands spullen. Het heeft de trekken van een bewustzijnsrevolutie: de grenzen van onze consumptiemaatschappij zijn gezocht en de weelde bleek niet zaligmakend. We werden er kortom, niet gelukkiger van. Een tegenbeweging is gaande: we gaan weer van buiten (welvaart, materialisme etc.)  naar binnen. We zijn op zoek naar betekenis in het bestaande systeem. 

In Amerika is er al een aantal jaren een fenomeen in opkomst: men woont steeds meer in kleine huizen; het zogenaamde ‘downsizen’. Als gevolg van de bankencrisis en het slechte economische klimaat dat volgde hadden veel huiseigenaren plotseling een restschuld. Merendeel van de huizen staan in Amerika ‘onder water’ wat zoveel betekent  dat er meer voor een huis is geleend dan het huis zal opbrengen bij verkoop. Dit zadelt de huiseigenaren op met een restschuld die ze niet kunnen afbetalen. Noodgedwongen blijven ze zolang mogelijk in hun huis wonen ook al kunnen ze de hoge hypotheek niet betalen. Uiteindelijk verliezen ze hun huis en worden ze failliet verklaard. Tel daar bijvoorbeeld de storm Katrina bij op en je hebt een heleboel dakloze mensen zonder genoeg financiële middelen om een huis te financieren.

Deze groep mensen zocht een alternatief; de banken verstrekten hen geen lening meer, want ze hadden hun kredietwaardigheid verspeeld. Ryan Mitchell woonde ook in een duur huis. Hij reed in een dure auto en had een stressvolle baan van vijf dagen in de week waarmee hij geld verdiende dat hij vervolgens weer stak in zijn huis en zijn auto. Op een dag had hij hier genoeg van, de crisis lag op de loer en hij bedacht dat er toch een andere manier van leven mogelijk moest zijn. Hij verkocht zijn huis (op tijd), nam ontslag en bouwde zijn eigen piepkleine huis op wielen geïnspireerd door de kleine huizen van architect (en kleine huizenbewoner) Jay Shafer.

Ook Tammy Strobel schreef er een boek over (You Can Buy Happiness and it’s Cheap) en alle ervaringsverhalen hebben dezelfde moraal: van klein wonen word je gelukkiger. Omdat je minder geld nodig hebt, hoef je minder te werken. Omdat je minder hoeft te werken ben je minder vermoeid en kun je dingen doen die je inspireren. Je creativiteit kan stromen; er is meer tijd om je echte dromen te realiseren (ervan uitgaande dat je voor iemand anders zijn dromen werkte) en je hebt meer energie omdat je bezig bent met, juist ja, het realiseren van je dromen. Ryan en Tammy willen nooit meer terug naar hun oude leven. Als ze het op een plek gezien hebben verhuizen ze hun kleine huisje naar een andere plek: “De wereld is nu mijn woonkamer.” aldus Tammy Strobel.

8420863688_f0fc35aa58_z

Trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelt een cocon-achtig (embryonisch) huis voor de toekomst. Klein, met veel kleden en alternatieve opbergruimtes, hoeken en gaten. Een beetje zoals de nomaden al eeuwenlang leven. Terug naar de simpele kern van het veilige thuis. Simplistisch, maar wel van alle luxe gemakken voorzien. We zullen daarentegen ook meer buiten de deur zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de trend van het nieuwe werken, bijvoorbeeld in cafe’s of andere creatieve ruimtes. We zullen dus aan de ene kant meer van huis zijn en als we dan thuis zijn, willen we vooral samen-zijn en ons veilig weten in een knusse omgeving met spullen van echte emotionele waarde of duidelijke functie.

Het hoeft allemaal niet groot, groter, grootst en alsmaar meer en dat is misschien maar beter ook. Het eeuwige vergelijken houdt op en er is meer ruimte om te delen. “Delen is het nieuwe hebben.” zegt pionier Daan Roosegaarde. Dat is een geweldig bezit!

{Voor meer informatie over de Tiny House Movement kijk hier / Wil je zelf kleiner gaan wonen? In Nederland hebben we te maken met een andere regelgeving die het klein wonen zoals dat in Amerika wordt gedaan aan banden legt. Informeer bij de gemeente voor je je eigen tiny house gaat bouwen! // Foto is afkomstig van Flickr gemaakt door Tammy Strobel, zij houdt haar belevenissen bij op haar blog Rowdy Kittens.}

Als eerste tips en spiritueel nieuws ontvangen? Verder praten met gelijkgestemden? Like onze spirituele Facebookpagina!

 

Lees ook:Thema-avond Feng Shui
Lees ook:De spirituele kant van consuminderen
Lees ook:Minder hechten aan materie: the minimalist game
Lees ook:Spirituele jaarhoroscoop 2012: Waterman (21 januari t/m 19 februari)
Lees ook:Nodig de natuur uit in je leven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>