Ervaren mensen die een bijna-dood-ervaring meemaken hetzelfde?

Wat gebeurt er als we doodgaan? Niemand die het precies weet. Ook al zijn er subtiele aanwijzingen – verborgen in de bijna-dood-ervaring (BDE). Wetenschappers denken nu dat ondanks gemeenschappelijke kenmerken elke BDE een individueel, uniek patroon volgt. Zo blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience.

bijna-dood-ervaring

De wetenschappers verzamelden en analyseerden de schriftelijke verslagen van 154 personen die een BDE hebben doorgemaakt. Ze keken welke elementen erin voorkwamen en in welke volgorde. De bijna-dood-ervaring is sinds het werk van pioniers als cardioloog Pim van Lommel al veel vaker onderzocht, maar nog nooit had iemand de volgorde van ervaringen binnen een BDE nauwkeurig onder de loep genomen.

Wat bleek? Gemiddeld ‘beleeft’ iemand die een BDE heeft 4 verschillende elementen. De meest voorkomende waren een gevoel van rust (80% van de respondenten), een helder licht (69%) en een ontmoeting met geesten of mensen (64%). Bij ruim een derde van de proefpersonen (35%) ging de start van de BDE gepaard met een gevoel van buiten het lichaam treden. En bij 36 % eindigde de BDE met het gevoel weer terug in het lichaam te komen.

Ondanks de overeenkomsten bleken de verschillen groter. De ‘klassieke’ volgorde (uit het lichaam, tunnelervaring, helder licht, gevoel van vrede) kwam slechts voor bij 6 van de 154 personen. ‘Onze bevindingen suggereren dat BDE’s misschien niet alle elementen bevatten, en elementen lijken niet in een vaste volgorde te verschijnen’, aldus Charlotte Martial, een van de betrokken onderzoekers.

Bronnen: Frontiers in Human Neuroscience en ScienceDaily

Lees ook:‘Doodgaan misschien wel prettigste moment van het leven’
Lees ook:Leven na de dood: conclusies onderzoek
Lees ook:Lezing over Bijna Dood Ervaringen
Lees ook:Thema-middag over de Chinese elementen bij De Sprong
Lees ook:Voorgevoel wetenschappelijk bewezen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>