Geef richting aan je leven: visualiseer je sterfbed

Een beetje luguber. Dat vond ik van de oefening waarbij je je eigen sterfbed moet visualiseren. Toch is het een oefening die je veel kan brengen. Ik leg je uit waarom.

Wie aan het einde van zijn leven is gekomen, blikt automatisch terug en maakt de balans op. Dit gegeven kun je gebruiken om te bepalen hoe je nu in het leven staat en of je de dingen doet die je wilt doen. Leef jij je leven ten volle uit? Volg je het levenspad zoals je dat als ziel voor ogen had of ben je (ver) afgedwaald?


[Copyright foto: Pixabay]

Visualiseer je sterfbed
Ontspan. Adem diep in en uit. Maak het jezelf gemakkelijk. Laat opgekropte spanning in je lichaam wegvloeien. Als je rustig genoeg bent van binnen, visualiseer je dan dat je op je sterfbed ligt. Je hebt geen pijn of ongemak. Je voelt je rustig, kalm en geconcentreerd.

Terugblik op je leven
Bedenk nu dat je stervende bent en blik terug op je leven. Wat heb je met je leven gedaan? Hoe heb je invulling gegeven aan je idealen? Wat wilde je in ieder geval gerealiseerd hebben? Welke ervaringen wilde je in dit leven hebben? Waarom ben je hier op aarde gekomen? Hoe wil je straks herinnerd worden? Wat was nou echt belangrijk? Blijf al die tijd rustig ademen. Het wordt je nu duidelijk wat jouw kernthema’s zijn in je leven.

Kom terug
Heb je voldoende informatie over je leven? Voel je dat het genoeg is geweest? Kom dan terug naar het hier en nu. Beweeg armen en benen, strek je uit, open je ogen. Neem de tijd om de oefening te laten bezinken. Het idee achter deze oefening? Weer richting geven aan je leven. Het zou zonde zijn als je op je sterfbed erachter komt dat je grote kansen hebt laten liggen. Dat je de dingen die je echt wilde doen niet hebt gedaan. Deze oefening helpt je om dat bewustzijn te vergroten en er sturing aan je leven te geven.

Lees ook:Oefening 14: Dromen vastleggen 2
Lees ook:Meditatie voor kinderen: ontpoppende vlinder
Lees ook:Oefening 21: Bewust worden van geheugenfoutjes tbv meditatie
Lees ook:Liefhebben in overvloed: een meditatie
Lees ook:Oefening 11: Droomgeheugen trainen 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>