Boeddhisme en christendom, gaat dat samen?

Boeddhisme en christendom, gaat dat samen? Is het mogelijk tegelijkertijd verlicht én verlost te zijn? Annemiek Schrijver en Hein Stufkens denken van wel. Beiden putten nog steeds inspiratie uit hun christelijke roots, maar zijn ook het boeddhistische pad op gegaan. Over het samengaan van beide tradities brachten zij ‘Verlicht en verlost’ uit, een lichtvoetige briefwisseling over boeddhisme in het dagelijks leven van Schrijver en Stufkens.

Ruim één miljoen Nederlanders voelen zich aangetrokken tot het boeddhisme. Zo ook Hein Stufkens; in zijn tuin staan een Boeddhabeeld en een beeld van de heilige Franciscus zelfs gebroederlijk naast elkaar. Zij bijten elkaar niet. Sterker nog, ze zijn in staat elkaars waar- en wijsheden te versterken. Met penvriendin annex sparringpartner Annemiek Schrijver begint Stufkens een correspondentie over de praktische waarde van het boeddhisme in het dagelijks (christelijk) leven. En over de voordelen van een interreligieuze kruisbestuiving tussen Oost en West.

Op humoristische wijze reikt Verlicht en verlost de lezer inzichten en stof tot nadenken aan. De auteurs vertellen hoe zij het boeddhisme op het spoor zijn gekomen, bespreken hun respectievelijke beeld ervan en houden een aantal boeddhistische hoofdthema’s tegen het licht. Bovendien buigen zij zich over de vraag of ze nu verlicht of verlost zijn. Of beide. Het is beslist geen handboek voor beginnende boeddhisten of bekeringsliteratuur; de brieven laten zien wat voor moois er kan gebeuren wanneer je een gesloten geest en hart openzet voor ‘iets nieuws’.

Voel jij je aangetrokken tot het boeddhisme?

Lees ook:Boeddhistische Omroep heeft steun nodig
Lees ook:Boekrecensie: Boeddhisme voor drukke mensen
Lees ook:Jongeren en boeddhisme in het buitenland
Lees ook:Spirituele schrijfwedstrijd Bodhitv
Lees ook:‘Miss Tibet’ eerste documentaire op Bodhitv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>