Lubbers overhandigt eerste Theologie Oeuvreprijs

Tijdens de tweede editie van de Nacht van de Theologie wordt theoloog en dichter Huub Oosterhuis geëerd met de Theologie Oeuvreprijs 2012. De prijs wordt overhandigd door Ruud Lubbers. Theoloog en dichter Huub Oosterhuis schreef talloze dichtbundels, essays en liturgische teksten. Hij is oprichter van ‘De nieuwe liefde, centrum voor debat, bezinning en poëzie’ in Amsterdam. Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking schreef Oosterhuis het geëngageerde pamflet Red hen die geen verweer hebben. De Nacht van de Theologie vindt plaats op 21 juni 2012 in de Hermitage in Amsterdam en heeft dit keer als thema ‘Vreemd vermogen’.

Nacht van de Theologie
De Nacht van de Theologie heeft als doel theologen van uiteenlopende religieuze achtergrond te inspireren bij hun werk. Er is een avondvullend programma vol sprekers, muziek en workshops rondom een specifiek onderwerp. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt aan vooraanstaande theologen. Een opvallende onderscheiding is er dit jaar voor Huub Oosterhuis. Zijn even grote als bevlogen bijdrage aan liturgische teksten en liederen, in combinatie met zijn praktische inzet voor rechtvaardigheid, levert hem de Theologie Oeuvreprijs 2012 op. Die wordt hem overhandigd door Ruud Lubbers, die zich op diverse manieren inzet voor vluchtelingen en allochtonen.

Vreemd vermogen
Lubbers’ inzet sluit naadloos aan bij het thema van ‘Red hen die geen verweer hebben’, het pamflet van Oosterhuis dat speciaal ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie verschijnt. Uitgaand van het thema ‘Vreemd vermogen’ houdt Oosterhuis een hartstochtelijk pleidooi voor een ethisch reveil in de theologie. De Bijbel is – tot verdriet van Oosterhuis en in tegenstelling tot de oorspronkelijke boodschap – verworden tot een puur spiritueel en apolitiek boek. Hij pleit ervoor om de God van de Bijbel weer te zien als voorvechter voor een rechtvaardige samenleving: een hoeder van hen die geen verweer hebben, tot het uiterste begaan met de zwakken en de armen.

Vind jij dat Oosterhuis de Theologie Oeuvreprijs heeft verdiend?

Lees ook:Eerste psalmenfestival in Nederland
Lees ook:‘Tijd maken’ thema Maand van de Spiritualiteit 2010
Lees ook:Wet islam op gespannen voet met democratie
Lees ook:Theologie in de huidige samenleving
Lees ook:Prijzen Religeuze boek en Spirituele boek 2012 uitgereikt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>