Gilbert & George combineren religie en humor in kunst

De Britse kunstenaars Gilbert & George combineren in hun nieuwe werk religie met humor. Tenminste… zij vinden het humor. Bisschop Wiertz van Roermond is het hier niet mee eens. Hij vindt dat de nieuwe tentoonstelling van de Britten in het Maastrichtse Bonnefanten museum meer weg heeft van Godslastering dan van humor.

De tentoonsteling van Gilbert & George, beiden homoseksueel, bevat zo’n twintig Sonofagod pictures met als belangrijkste thema de vraag ‘Was Jesus a Heterosexual?’. De serie fotografische beelden Sonofagod ontstond vorig jaar en omvat Keltische en Moorse symbolen en daartussen afbeeldingen van dekunstenaars zelf. De nieuwe werken hebben veel weg van gothische kerkramen van glas-in-lood.

Eerder trok de expositie circa 25.000 bezoekers in de White Cube Galery in Londen. Nu is zij tot dertig juli te zien in het Bonnefanten museum te Maastricht.
Het belangrijkste werk is tevens het grootste en het meest spraakmakende van de tentoonstelling. Boven het werk staan ‘Jezus zegt: vergeef jezelf’. Er onder staat ‘God houdt van neuken! Geniet.’

(Bronnen: AD en Bonnefanten museum)
(Bron illustraties: Guardian en Telegraph)

Lees ook:Laatste kans: De Boeddha in Tropenmuseum
Lees ook:Lama Karta komt naar Nederland
Lees ook:Boeddhisme Festival in Leiden
Lees ook:Tentoonstelling: het geheim van de Kelten
Lees ook:Dalai Lama in Wereldmuseum Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>