Wat is Hekserij (niet)?

Hekserij, en met name Wicca (Moderne Hekserij), wint steeds meer aan populariteit. Ook steeds meer mensen hebben een beter idee van wat deze natuurreligie zo ongeveer inhoudt. Toch wordt er nog regelmatig aan mij gevraagd wat Hekserij nu eigenlijk is. En dat is best moeilijk uit te leggen, vooral als je hekserij zelf als onderdeel van de leven hebt geïntegreerd. En wat doen heksen dan eigenlijk? Allereerst: een heks is ook gewoon een mens, met een baan een huis, hobby’s, vrienden en familie… Gewoon zoals iedereen. En ja, heksen doen aan magie en rituelen. Zo vieren we acht keer per jaar de sabbats, de seizoenen en willen we er nog wel eens een ritueeltje tegen aan gooien rond Volle Maan. En waarvoor gebruiken we magie dan? Bijvoorbeeld om iemand meer kracht te geven, te helpen bij het vinden van een baan, te herstellen van een ziekte. Om maar een aantal dingen te noemen.

Om een heldere uitleg te geven over hekserij en meteen enkele vooroordelen uit de weg te helpen, kunnen we het beste eerst kijken naar wat Hekserij niet is.

Hekserij is geen duivelaanbidding.
Eén van de weinige regels die de Hekserij als religie kent is ‘doe wat je wilt, maar schaadt niemand’. Een Heks zal dan ook op geen enkele manier proberen om iemand (fysiek of mentaal) pijn te doen.
Een Heks vereert de aarde, de maan, de zon en al wat leeft als het Goddelijke, en kent verder geen duivel of andere kwade kracht die tegenover deze Goddelijke kracht staat.
De duivel of Satan is een figuur uit het heilig boek van het christendom en komt niet voor in de theologie van de Hekserij.
Hekserij pleit niet voor één ware religie en is niet tegen andere religies.
Heksen zijn niet tegen het christendom, de islam, het boeddhisme, jodendom of welke andere religie dan ook.
Als geen ander weet een Heks hoe het is om, dankzij ouderwetse ideeën en vooroordelen, veroordeeld te worden vanwege zijn of haar religie. Vrijheid van religie is dan ook een erg belangrijk punt voor de Heks. Een Heks erkent meerdere geloofsovertuigingen en vindt dat ieder mens zijn of haar eigen spirituele pad moet kunnen kiezen.

Heksen kunnen niet vliegen en dragen geen puntmuts.
Het beeld wat veel mensen toch nog vaak hebben bij een Heks, is dat van een oude, lelijke vrouw, met een lange neus waar een wrat op zit, een grote zwarte puntmuts en een bezem waar op wordt gevlogen. Maar niets is minder waar!
Heksen zijn net zo mooi als ieder ander mens en moeten helaas pook gewoon betalen voor een vliegticket, als zij op vakantie willen. En puntmutsen? die zijn al sinds de middeleeuwen uit de mode!
Overigens zijn er zowel vrouwelijke als mannelijke Heksen.

Maar wat is Hekserij dan wel?
Hekserij is een eeuwenoude heidense natuurreligie, die al bestond voordat het christendom er was.
Een natuurreligie wil zeggen: een religie die gebaseerd is op de natuur. Want Heksen werken samen met de natuur en vóór de natuur.
Dat laatste betekent dat een Heks zijn of haar best doet om de aarde en alles wat hierop leeft met respect te behandelen, door bijvoorbeeld geen rommel op de grond te gooien, te recyclen en proberen de schade die de aarde al is aangedaan te herstellen.
Samenwerken met de natuur doet een Heks onder andere bij het bedrijven van magie. Ja, Heksen doen dus wel aan magie. Hoe dit precies werkt is moeilijk uit te leggen, maar het is in elk geval niet zo dat een Heks iemand kan omtoveren in een kikker. Wel kan een Heks door middel van magie iemands bewustzijn beïnvloeden. Dit gebeurt voornamelijk voor genezing, het aantrekken van positiviteit of kracht, maar bijvoorbeeld ook om iemand aan een baan te helpen.

(Bron: Teachings of Avalon)

Lees ook:Wat is hekserij?
Lees ook:‘Ik ben een Heks’
Lees ook:Heks Online: Nieuwe special en info over de geschiedenis van Hekserij
Lees ook:Heks Online vanaf 1 november de grootste internetportal voor heksen
Lees ook:Heks Online vanaf vandaag de grootste internetportal voor heksen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>