Als je kind hoogsensitief is

Is jouw kind super gevoelig? Maak je je wel eens zorgen waarom jouw zoon of dochter niet ‘normaal’ reageert? Ontdek wat dit te maken heeft met hoogsensitiviteit!

Blog door Ans Rozendal van Studio Sprankel

kind hoogsensitief

[Beeld: langll via Pixabay]

Een etiketje plak op je op een diepvriesdoos. Dan weet je wat er in zit. Dan heeft labelen zin. Hoogsensitiviteit – weer een label erbij? Het heeft pas zin om het zo te noemen als je zeker weet dat dat erin zit. Maar heel veel mensen weten niet wat hoogsensitiviteit precies inhoudt. Het is mijn missie om daar verandering in aan te brengen.

Onbekendheid

Hoogsensitieve kinderen voelen heel goed aan hoe anderen zich voelen. En wat er van hen verwacht wordt. En veel kinderen proberen aan die verwachtingen te voldoen. Maar daarmee gaan ze steeds verder van zichzelf vandaan. Dat geeft veel onrust. In het hoofd en lijf van je kind. Maar ook in je gezin of op school. Want uiteindelijk raken ze vroeg of later hun eigenheid kwijt, krijgen ze faalangst, laag zelfvertrouwen…

Daarom schrijf ik daar artikelen over. Organiseer ik lezingen en workshops. En natuurlijk als mensen er zelf niet uitkomen, kunnen ze bij mij terecht voor een consult. Zodat een kind leert zichzelf te ontspannen en ontladen, na alle opgedane indrukken. Help ik een kind zichzelf beter te leren kennen. En daarmee ook welke plek het mag innemen in zijn omgeving.

Hoogsensitiviteit

Goed kunnen aanvoelen is een kwaliteit van hoogsensitiviteit. Zo zijn er meerdere kwaliteiten toe te schrijven aan de hoogsensitieve kinderen. En toch, er is niet 1 type hoog sensitief kind. De ene is meer gericht op de natuur, een ander kind kan met heel veel creativiteit oplossingen bedenken.

Wel zijn er twee kenmerken te omschrijven.

  • zenuwstelsel

Het uitgangspunt, als we spreken van hoogsensitieve eigenschappen, is dat deze personen bij de geboorte een heel nauwkeurig afgesteld zenuwstelstel hebben. En door middel van al hun zintuigen zijn ze in staat nuances die een ander minder opvallen te ‘registreren’.  Ze krijgen zo als het ware ook méér informatie binnen dan de gemiddelde mens.

  • informatieverwerking

Bovendien blijkt dat de verwerking van al die informatie op een andere manier in de hersenen plaatsvindt dan bij de andere 80% van de mensen  (die we  voor het gemak ‘gewoon sensitief’ noemen). Hersenscans geven aan dat op meerdere plekken – dan normaliter – hersenactiviteit plaatsvindt. Informatie wordt daarmee uitgebreider, diverser en ‘dieper’ verwerkt.

Deze twee aspecten, veel informatie kunnen registreren en de manier van verwerking, maakt dat hoogsensitieve mensen in staat zijn om andere verbanden te leggen, met andere oplossingen te komen, anders kunnen bekijken.

Waar lopen ouders tegenaan?

Ouders stuiten vaak op onbegrip als ze niet weten wat hoogsensitiviteit inhoudt. Bij zichzelf of anderen in de omgeving van hun kind. Begrijpen waarom hun kind met die andere oplossingen komt. Waarom hun kind doet wat hij doet. Jij als ouder maakt je bijvoorbeeld zorgen waarom je kind ‘niet normaal’ reageert, extra veel me-time nodig blijkt te hebben en daarom soms zelfs niet naar feestjes wil.

Andere kinderen kunnen juist hun overprikkeling niet kwijt, maar proberen dat wel door wilde spelletjes te doen. Wat ook weer niet altijd even handig is.

Als ouder ben je vaak bezig met de afweging  ‘Ik wil graag wat het beste is voor mijn kind’. En ‘ik wil dat mijn kind normaal mee kan doen zoals de rest’.  En die twee lijken soms onverenigbaar.

Erkennen

Als je als ouder of leerkracht beter weet waarom je kind iets doet, als je je kind begrijpt, dan leer je je kind beter zien. En dat is wat alle kinderen willen; gezien worden. Gezien, begrepen en daarmee erkend worden. In hun hele zijn, dus juist ook met hun sensitieve kant.

Soms zijn er kleine aanpassingen nodig, die jouw gevoelige kind helpen beter zichzelf te blijven. Hoe fijn zou het zijn als je die weet en kunt toepassen?

Speciaal hiervoor organiseer ik lezingen en geef ik een aantal keer per jaar de workshop ‘Jij en jouw hoog sensitieve kind’. Van harte welkom!

Lees ook:Is jouw kind hoogsensitief?
Lees ook:Meditatie voor kinderen: ontpoppende vlinder
Lees ook:Gratis naar lezing over hoogsensitieve kinderen
Lees ook:Cursus voor Sensitieve kinderen
Lees ook:Je kind als spiegel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>