Kamille, een veelzijdig kruid

Kamille (Anthemis Nobilis) wordt al eeuwenlang op verschillende manieren toegepast. Met kent het vooral als geneeskrachtig kruid en als kruid voor cosmetische doeleinden. Maar dit mooie kruid met madeliefachtige bloempjes, heeft nog veel meer bijzondere eigenschappen.

Kamille als schoonheidsproduct
Het is vrijwel bekend dat Kamille erg goed werkt tegen vermoeidheid. Uitwendig laat dit zich zien als men de theezakjes of kleine kompressen van kamille op de ogen legt om vermoeidheidskringen tegen te gaan. Dit kan ook worden gedaan in de vorm van een oogbad. Om het gehele lichaam op te peppen kunnen de bloemen worden gebruikt in een verkwikkend blad.
Kamille is een zeer goed kruid voor de huid. Wanneer de bloem wordt gebruikt in een stoombad voor het gezicht zorgt dit ervoor dat de huid zachter wordt of blijft. Voor ditzelfde doeleinde kan het worden gebruikt om de handen in te weken.
Ook voor het haar wordt kamille al zeer lang gebruikt. Het verzacht en helpt het haar in conditie te houden. Daarnaast kan het gebruikt worden om blond haar te verlichten. Kook hiervoor de bloemen zo’n twintig minuten en giet het geheel af. Gebruik het aftreksel dan regelmatig om het haar mee te spoelen.

Geneeskracht
Al bij de Egyptenaren stond Kamille bekend als geneesmiddel tegen koorts en nu nog steeds wordt het kruid gebruikt als sedatief . Bij infecties verlaagt een thee van kamille de lichaamstemperatuur.
Zoals gezegd werkt Kamille zeer goed tegen vermoeidheid. De thee kan in de ochtend worden gedronken, zowel warm als koud, zodat men beter wakker wordt.
Omgekeerd kan de thee ook worden gedronken als rustgevend middel. Drink het voor het slapen gaan om slapeloosheid tegen te gaan om na een drukke werkdag om even te ontspannen. Men kan ook een kruidenbuideltje maken van kamille om dit in de slaapkamer te hangen. Ook voor de spieren werkt het kruid ontspannend.
Kamillethee werkt tevens verlichtend bij darmkrampen en menstruatiepijn.
In de zomer kan een aftreksel van kamille in het bad worden gebruikt, om de door de zon verbrandde huid te verzachten.

De magie van kamille
Kamille staat er om bekend beschermende krachten te bezitten. Wie thee van kamille drinkt is beschermd tegen ‘het kwaad’ en men kan het aftreksel ook gebruiken om voorwerpen of personen mee te besprenkelen of in een (beschermende) cirkel om het voorwerp of de persoon heen te sprenkelen. Wanneer je een beschermend ritueel uit wilt voeren, kun je hiervoor een kaars zalven met een olie van kamille.
Tegenwoordig wordt Kamille in de magie ook gebruikt om geld aan te trekken. Sommige mensen die gokken, wassen hun handen met een aftreksel ervan, om er zeker van te zijn dat ze zullen winnen .
Het kruid wordt ook wel aan baden toegevoegd om liefde aan te trekken. Als wierook kan het worden gebruikt om meditaties bij te staan of dromen op te wekken.
Bij de Egyptenaren was het kruid gewijd aan de Goden Thot en Imhotep.

Waarvoor gebruik jij kamille?

Lees ook:Column Lunadea: Violen, violieren en viooltjes
Lees ook:Griepje? Aan de kruidenthee!
Lees ook:Ontspannen met Lavendel
Lees ook:Een blaasontsteking alternatief behandelen
Lees ook:De veelzijdige kruidnagel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kamille, een veelzijdig kruid

  1. Steffie

    Ik ben dol op kamille. Ik neem elke avond een kopje kamillethee voor het slapen gaan. en als ik hoofdpijn heb eentje extra

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>