Ontspannen met Lavendel

Een van mijn favoriete kruiden is Lavendel (Lavendula officinale, Lavendula angustifolia, Lavendula Vera, enz.). Tegenwoordig wordt Lavendel voornamelijk gebruikt om kledingkasten een lekkere geur te geven of als rustgevend middel in de slaapkamer. Maar dit prachtige paarse kruid heeft nog vele andere eigenschappen.

Lavendel als schoonheidsproduct
Lavendel is als geen ander kruid zo bekend om haar heerlijke aroma. Deze geur, die komt van de bloemen, kun je gebruiken in je huis en in je schoonheidsproducten.
Zet een bosje van het kruid op het toilet of hang het ondersteboven in de kleding- of linnenkast om je kleding of beddengoed lekker te laten ruiken en om motten tegen te gaan.
Om heerlijk te ontspannen en jezelf letterlijk ‘op te fleuren’ kun je lavendelbloemetjes of wat druppels lavendelolie aan je bad toevoegen. Dit kun je ook den met je cosmetica-producten, zoals shampoo, badolie, zeep of waswater. In je shampoo kan Lavendel helpen roos tegen te gaan en je haar glans geven.
Lavendelolie op je kussen of een kruidenkussentje in je slaapkamer kan je helpen als je moeite hebt om te ontspannen of in slaap te komen. Tevens houdt de geur muggen en eventuele andere insecten op een afstand.

In de keuken
Ook in de keuken is lavendel een geweldig kruid. In Frankrijk gebruikt men het vaak in stoof- en visschotels. Veel mensen vinden het echter te bitter in hun maaltijd.

Geneeskracht
Medicinaal wordt Lavendel voornamelijk gebruikt om de kalmerende werking. Naast de toevoeging van het kruid aan bad- en waswater kan van de gedroogde bloesem een kalmerende thee of tinctuur worden getrokken.
Bij hoofdpijn is Lavendel een zeer praktisch kruid. Ook hier kan een lavendelbad beterschap bieden of voeg een aantal druppels etherische olie toe aan wat basisolie en masseer hiermee de slapen. Als je vaak last hebt van acute (spannings-)hoofdpijn is het handig om een flesje lavendelolie bij je te dragen in je tas, zodat je er even aan kunt ruiken wanneer je het op voelt komen. Ook bij misselijkheid en reisziekte kan dit erg handig zijn.
Bij kleine (schaaf)wonden kun je een kompres met wat lavendelolie op de wond doen. Lavendel is namelijk een prima ontsmettingsmiddel, wat bovendien herstellend en ontstekingsremmend werkt. Tevens geneest lavendel littekens.
Een voetenbad van lavendelbloesem werkt niet alleen ontspannend, maar helpt bovendien goed tegen (zwemmers)eczeem. Ook bij andere huidproblemen, zoals acne, psoriasis abcessen, steenpuisten, schimmel en striae kan Lavendel uitkomst bieden.

Op psychisch gebied helpt het paarse kruid tegen stemmingswisselingen en werkt het verlichtend bij boosheid, uitputting en angst. Bovendien kan het hulp bieden bij lichte depressies en brengt het het centrale zenuwstelsel in balans.

Bij veel klachten, zoals hoofdpijn en verschillende psychische aandoeningen, kan het alleen al helpen om wat druppels lavendelolie in een oliebrander te verdampen, of het gedroogde kruid of wierook van lavendel te branden.

De magie van lavendel
Een lange tijd geleden was lavendel gewijd aan Hecate, de Griekse Godin van de onderwereld en werd het kruid als beschermend tegen negatieve krachten beschouwd. Nu nog wordt het kruid gebruikt om negativiteit tegen te gaan, waaronder geweld in relaties.
Het kruid staat onder invloed van de planeet Mercurius en correspondeert met het element water.
Lavendel is een goed kruid om te gebruiken bij liefdesspreuken of in liefdesamuletten. De geur trekt liefde en voornamelijk mannelijk schoon aan.
De kleur geeft al aan dat de paarse lavendel een zeer spiritueel kruid is. Mensen die meer willen open staan voor entiteiten, kunnen het bij zich dragen in een sachet.
Ook in droom- en wenskussentjes werkt lavendel heel krachtig. Plaatst het lavendelkussentje onder je hoofdkussen en wanneer je over iets of iemand hebt gedroomd wat te maken heeft met je wens, is de kans groot dat die wens ook uitkomt.
Lavendel heeft een zeer krachtige magische werking. Het plukken van dit kruid tijdens volle maan zou deze kracht nog meer versterken.

Gebruik jij lavendel om te ontspannen? Wat is jouw favoriete kruid?

Lees ook:Recept 11: desinfecterende zalf
Lees ook:Kamille, een veelzijdig kruid
Lees ook:Zelf aromatherapie toepassen
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Wist je dat…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>