Stine Jensen op zoek naar wortels identiteit

Filosoof Stine Jensen trekt de wereld in met de vierde reeks van de televisieserie Dus Ik Ben. In Dus Ik Ben Op Reis onderzoekt zij in vier afleveringen – samen met spraakmakende binnen- en buitenlandse denkers – de wortels van onze identiteit. Wat maakt wie we zijn? Jensen begint bij zichzelf in Nederland en reist vervolgens naar die plekken waar haar vragen een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven: Israël, Ierland en de Verenigde Staten. Wij bekeken de eerste aflevering. Conclusie? Deze serie mag je niet missen!

In de eerste aflevering stuit Stine Jensen op ‘Non-dualisme’. Aan de hand daarvan verkent ze de randen van de klassieke filosofie en maakt een reis langs satsangs, yoga-goeroes, spirituele coaches en een boeddhistisch filosoof. Je kunt hier de eerste aflevering bekijken:

Dus Ik Ben Op Reis wordt vanaf zondag 11 januari 2015 om 19.30 uur wekelijks op NPO2 uitgezonden.

Ego, individu, identiteit, ziel, zelf, brein, bewustzijn – de woorden buitelen over elkaar heen, maar hoe zit het nu? Het hart van iedere aflevering wordt gevormd door een reis, waarin Stine op zoek gaat naar ideeën en praktische filosofische inspiratie, naar internationale ‘doendenkers’, met initiatieven die wellicht ook toepasbaar zijn voor de Nederlandse praktijk. Met een toegespitste vraag gaat Stine op pad en, zoals het een goed filosoof betaamt, keert ze terug met nog meer vragen.

Stine in gesprek met yogapsycholoog Tim Schipper

Aflevering 2. Ik & mijn conflicten: Israël

In hoeverre vormen vijandbeelden onze identiteit? Stine reist af naar Israël en bezoekt in Jeruzalem een Israëlische vriend die laat zien hoe het Palestijns-Israëlisch conflict zijn dagelijkse realiteit bepaalt. En ze ontmoet Yoram Mosenzon, een specialist op het gebied van de Nonviolent Communication ofwel ‘geweldloze communicatie’.

Aflevering 3. Ik & mijn geld: Ierland

Welke rol speelt geld bij het vormen van je identiteit? Stine bezoekt de workshop ‘How to worry less about money’, drinkt koffie bij Trust waar je zelf mag bepalen hoeveel je betaalt, en vertrekt zonder geld naar Ierland, waar ze in de leer gaat bij The Moneyless Man. Aflevering

4. Ik & mijn zelf: Verenigde Staten

Ben ik mijn lichaam? Het lichaam wordt ouder, maar je ik lijkt stabiel te blijven. Maarten den Braber meet de data van het lichaam, ‘the quantified self’. In Amerika bezoekt Stine de neurowetenschapper Sam Harris die meent dat het zelf en het lichaam een illusie is.

Lees ook:TV-tip: nieuwe serie filosofe Stine Jensen
Lees ook:Erica Terpstra bij de Dalai Lama
Lees ook:Joden uit India naar Israël
Lees ook:Bekijk de ‘beruchte’ RamBam met Derek Ogilvie
Lees ook:Susan Smit: “Heks zijn heeft mij rijker gemaakt”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>