Een nieuw orakel: het damestasje

Tarotkaarten, de I-Tjing, theebladeren… Er zijn vele voorwerpen die 'gelezen' worden als een orakel. Yoeke Nagel, auteur, journalist en voormalig hoofdredacteur van Onkruid, ontwierpeen nieuw orakel: damestasjes lezen.

Heel wat media hebben er al enthousiast melding van gemaakt. De eerste reactie wordt kennelijk soms een tikje gekleurd door de hilariteitsfactor van het thema Damestasjeslezen. "Maar gelukkig herkennen heel veel mensen dat het echt zo werkt," laat Yoeke Nagel weten. "Je sjouwt in je tas spullen mee, voorwerpen die weerspiegelen wat werkelijk van waarde is voor je." Volgens Nagel kun je door je damestas te analyseren, recht in je eigen ziel, je onbewuste, kijken.

Na het lezen van honderden damestasjes is Yoeke ervan overtuigd dat het damestasje een goed beeld geeft van de belangrijkste levensthema’s en uitdagingen waarmee de draagster van de tas leeft. "Als het goed met haar gaat, straalt haar levensvreugde af van de spulletjes in haar tas. Ze zal bijvoorbeeld een borstel, haar telefoon, een spiegeltje, haar notitieboekje en een pen bij zich dragen. Daalt haar zelfvertrouwen, dan ontstaan verdubbelingen. Twee flesjes deo, want ‘dat ben ik vast vergeten in mijn tas te stoppen’. De voorwerpen krijgen de functie van symbolische zwemvesten. Ze moeten houvast bieden in tijden van crisis."

In haar nieuwste boek Damestasjeslezen behandelt Yoeke de ethiek en systematiek van het damestasjeslezen, van tas en inhoud. Zij gebruikt hierbij haar kennis van orakeltechnieken met symboolduiding, systeemopstellingen en een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. De lijst met veelvoorkomende voorwerpen en betekenisuitleg loopt van aantekenboekje (‘waardering eigen geest’) tot zoetjes (‘onvrede’) en zonnebril (‘waarnemingsfilter’). Ook is er aandacht voor de iets afwijkende systematiek van het lezen van broek- en colbertzakken.

De schrijfster geeft bovendien workshops in het lezen van damestasjes. Op deze manier kan iederen kennis krijgen met de toepassingsmogelijkheden van damestasjeslezen in de praktijk. De eerstvolgende workshop is op 19 november, maar je kunt je ook al opgeven voor workshops in hetnieuwe jaar, via de website van Yoeke Nagel.

Lees ook:Paaseieren zoeken bij Yoeke
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van november 2008
Lees ook:11 januari Orakeldag
Lees ook:Aanstaande zondag Orakeldag in Amersfoort
Lees ook:ZIN in je werk

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Een nieuw orakel: het damestasje

 1. Jaap van den Bold, paragnost

  Het moet niet gekker worden! Wat een onzin. Misschien moeten we dan ook eens aan portefeuillelezen gaan doen om een beter inzicht in de mannenpsyche te verkrijgen.Nee, sorry hoor, dit gaat mij te ver.

    /   Reply  / 
 2. Fujaro

  onderbroekenduiding
  oksellezen
  kentekennumerologie
  bilnaadkunde
  Zakdoekenchakra’s
  astrale theezakjes
  ingezegende inlegzooltjes
  universeel meevibrerende opzetstukken
  energetisch uitgelijnd ondergoed
  neurolinguïstische beursinfo

  Stempeltje ‘spiritualiteit’ erop, klaar!
  Overal is een markt voor…

    /   Reply  / 
 3. Sjaak

  Fujaro, jij komt volgens mij ook maar net kijken. Je lijstje is véél te kort. Kijk eens hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Methods_of_divination

  Mijn persoonlijke favoriet is “gastromancie”. De toekomst voorspellen aan de hand van boeren en scheten laten. En natuurlijk “plastromancie”, de toekomst voorspellen met behulp van de scheuren in de buik van een in de fik gestoken schildpad.

    /   Reply  / 
 4. Fujaro

  Sjaak, je hebt gelijk. Gooi alle kritisch denken overboord en we kunnen de lijst nog veel langer maken. Sterker nog, uit die pulp kunnen we talloze blogs nog jaren vullen met interessant aandoende bagger onder het voorwendsel van spriritualiteit.

    /   Reply  / 
 5. Yoeke Nagel

  Wat een boeiende aanvulling op mijn boek Damestasjeslezen. In zekere zin is dit inderdaad waar het over gaat: vroeger keken we – mensen – naar de vlucht van de zwaluw en de groei van de eik, maar ook naar Tarotkaarten, pendels en gezondheidsproblemen, om zicht te houden op ons onbewuste en op de boodschap van de goden. We zijn dat verleerd. Maar het is inderdaad mogelijk, zoals de heren hieronder in hun reacties al aangeven, om in materie de geest weerspiegeld te zien. Je kunt aandacht geven aan de spullen waarmee je je omringt. Je kunt alles ‘lezen’ omdat alles iets zegt over wat en wie we zijn. Als we dat vaker zouden doen zou er minder verspilling zijn omdat we doordringen tot onze wezenlijke verlangens. Kennis en inzicht bijvoorbeeld. Of zorgvuldige afstemming op elkaars kwaliteiten om echt contact te maken…

  Vriendelijke groet,
  Yoeke Nagel

    /   Reply  / 
 6. Fujaro

  Dus we keren damestasjes om, om zicht te houden op de goden?! Dat zou ons ‘inzicht brengen’ en daarmee (met die tasjes natuurlijk) zouden we doordringen tot, jawel, onze ‘wezenlijke verlangens’. De combinatie van zulke onzin en pretentie is ongehoord en een misdaad tegen het medemenselijk intellect.

  Wanneer je mensen geld uit de zakkken wilt kloppen en niets beters kunt bedenken kom je bij damestasjes uit. Het is bovendien nog seksistisch, alsof mannen niet in contact mogen staan met de goden. Wanneer je binnenkort weer op een of andere beurs staat om je damestasjeskunsten te promoten bij de goedgelovigen, en je voelt je ingezegende inlegzooltjes jeuken, je universeel meevibrerende opzetstukken tot leven komen, water in je oksels, kijk dan maar eens goed vanuit je energetisch uitgelijnde onderbroek in de spiegel die je nu even vergeet jezelf voor te houden en vraag je af: how do I get a life.

    /   Reply  / 
 7. Layla

  Hallo allemaal! Uiteraard is iedereen hier vrij om zijn mening te geven, maar laten we het wel leuk en netjes houden. Er is een aantal mensen dat alleen maar negatievereacties plaatst op dit blog en ook graag mensen afvalt. Dat is niet de bedoeling. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening, maar het is wel de bedoeling dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Reacties waarin iemand (of dat nu een andere bezoeer van dit blog is, of een persoon waarover een tekst is geplaatst) wordt aangevallen of afgevallen worden voortaan van dit blog verwijderd.

  Groetjes,
  Layla (redactie)

    /   Reply  / 
 8. Karla

  Ik vind het wel grappig…

    /   Reply  / 
 9. Layla

  Hallo Fujaro, je laatste twee reacties zijn verwijderd, om de hierboven genoemde reden: ik vond het niet netjes om op zo’n manier te reageren. Zoals gezegd: “Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening, maar het is wel de bedoeling dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten.” Ik vind dat je dat niet hebt gedaan en heb daarom je reactie weggehaald.

  Vriendelijke groetjes,
  Layla

    /   Reply  / 
 10. Layla

  Fujaro, je reactie is inderdaad weerverwijderd en ik heb al uitgelegd waarom, het heeft dus geen zin om je reactie nog eens te plaatsen, ik zal m weer weghalen. Ik hoop dat je het hier bij wilt laten, anders zal ik in het vervolg ELKE reactie van je op dit blog verwijderen.

  Gr, Layla

    /   Reply  / 
 11. Fujaro

  Waarschuwing aan alle passanten hier. Dit blog wordt gevuld door Layla Pansier, een zelfverklaarde heks die dit blog kritiekloos vult met alle denkbare en ondenkbare rommel uit de wereld van hekserij en paranormale prietpraat. Kritiek wordt hier niet geduld. Layla Pansier deinst niet terug voor botte censuur wanneer een reactie hier kritisch is op inhoud. Met spiritualiteit heeft deze site echt niets te maken. Het is meer een opsomming van te vermarkten pseudoproducten waar de consumentenbond geen vat op heeft. Bezint eer ge begint.

    /   Reply  / 
 12. Pastafarian

  Fujaro, ik denk dat het idee achter dit blog verkeerd begrepen hebt. Het is begrijpelijk dat je een bepaald niveau verwacht maar blijkbaar leg je de lat te hoog. Wellicht is spiritualiteit.blog.nl een afkorting voor oppervlakkige.spiritualiteit.blog.nl.

  Lang niet elke vlag dekt de lading en ik denk dat je het hier ook zo moet zien. Dat is best jammer maar daar is nu eenmaal weinig aan te doen. Damestasjes-spiritualiteit bereikt blijkbaar een veel groter publiek en daar is het gezien de (overigens door mij geblokte) advertenties hier om te doen. Iemand die dieper wil gaan dan klankschaal-spiritualiteit prikt hier waarschijnlijk snel doorheen en gaat wat anders doen.

    /   Reply  / 
 13. Fujaro

  Volgens mij geef je daarmee aan dat ik de idee van dit blog wel goed begrepen heb. oppervlakkigheid.troef.nl zeg ik iig vaarwel

    /   Reply  / 
 14. Stef de Beurs

  Wat ik mij afvraag is of al die mensen die hier ageren tegen ‘n boek als “Damestasjeslezen” het boek eigenlijk wel hebben gelezen. Als dat niet het geval is, weet je dus ook niet waar je tegen ageert.

    /   Reply  / 
 15. Karla

  Goeie vraag Stef! Ik denk dat ik het antwoord al weet.. ;)

    /   Reply  / 
 16. Fujaro

  Heel goede vraag Stef, heb jij het al gelezen.
  Gauw kopen joh.

    /   Reply  / 
 17. Stef de Beurs

  Beste Fujaro,

  Inderdaad, ik heb het gelezen en mijn reactie op het boek kun je lezen op mijn weblog: http://www.Communicatie-met-StefdeBeurs.nl
  Er is ook ‘n hoofdstuk over herenbroekzakken: herken jezelf erin.
  Vr. groet,
  Stef

    /   Reply  / 
 18. Fujaro

  Hallo Stef,

  Ik begrijp uit je verslag dat je enthousiast bent over het boek. Kun je wat meer uitwijden over de spirituele wijsheid die je hebt ontdekt?

    /   Reply  / 
 19. Fujaro

  Laat maar, Stef. Je zwijgen is goed genoeg.

    /   Reply  / 
 20. Pingback: De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van november 2008 | Spiritualiteit

 21. Pingback: Aanstaande zondag Orakeldag in Amersfoort | Spiritualiteit

 22. Pingback: Paaseieren zoeken bij Yoeke | Spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>