Column Lunadea: Voorjaarsmoeheid

De afgelopen weken is er over een groot deel van de mensen een stemming neergedaald die vooral gekenmerkt wordt door vermoeidheid. Dat is de zogenaamde voorjaarsvermoeidheid.

Deze voorjaarsmoeheid word veroorzaakt doordat het lichaam gereinigd moet worden. De hele winter hebben we van alles en nog wat gegeten, maar de spijsvertering heeft maar op halve kracht gewerkt omdat we in de winter vaak niet genoeg lichaamsbeweging nemen. We eten zwaarder verteerbaar voedsel en de vertering werkt maar op halve kracht. Daardoor blijven er restanten in ons lichaam achter, die onze gezondheid en ons welzijn in de weg staan.

We hebben dus een grondige reinigingsbeurt nodig, net als je auto zijn 10.000 kilometerbeurt nodig heeft. Als we dat niet doen zou het wel eens kunnen dat we nieuwe onderdelen nodig hebben, en dat is bij een auto makkelijker op te lossen.

Vroeger hield het reinigen van het lichaam in dat men ging vasten. Door een periode niet te eten worden de reserves aangesproken. Vertaald naar deze tijd zouden we de VADH (van alles de helft)-regel kunnen toepassen en dus al het overbodige laten staan. En we zouden de VADH regel kunnen ondersteunen door het gebruik van reinigende kruiden. We kunnen er een lekker soepje van koken.

Hiervoor gaan we eerst naar buiten om de kruiden te verzamelen. Dat is op zich al hartstikke gezond, want een beetje zonneschijn doet een mens ook al goed. De kruiden die we verzamelen plukken we natuurlijk niet langs de weg, want die zijn zo vervuild dat ze echt niet meer gezond zijn.
Voor de soep nemen we brandneteltoppen, paardebloemblad, blad van de rozet van herderstasje, blad van weegbree en duizendblad nodig, en hondsdraf. Van alles een handvol, en voeg daar ook een paar wilde viooltjes aan toe.

Was de kruiden en scheur de blaadjes in stukken. Vervolgens in een mengbeker de kruiden met een minimum aan water pureren. Breng nu eewn pan met water aan de kook en voeg het kruidenmengsel met al het vocht toevoegen. Nu goed roeren.
De soep mag nu niet meer koken, want dan zouden de werkzame stoffen vernietigd kunnen worden. Op een heel zacht pitje of beter nog op een oliestel laat je de soep nu verder treken. Na enige uren trekken heeft de soep een sterke smaak. Als je de soep toch iets meer als soep wilt laten smaken zou je er wat stukjes lavasblad doorheen kunnen snipperen. En om de reinigende werking te versterken kunt je er bovendien per persoon ook nog een teentje knoflook door mengen.

Tot slot maak je de soep af door er een flinke klont roomboter doorheen te roeren. Dit geeft een heerlijke verzachtende smaakverdieping. Uiteraard kun je van de kruiden ook thee zetten, als je niet van soep houdt. Laat hiervoor de kruiden ongeveer vijftien minuten trekken en schenk het door een
zeef in een theekopje. Vanwege de sterke smaak raad ik je wel aan om de thee te zoeten met honing.

Eet en drink smakelijk met deze reinigende tips. Je zult je gauw weer fit gaan voelen.

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Recept 8: Brandnetelsoep voor de spijsvertering
Lees ook:Recept 20: Wierook ter bescherming en reiniging
Lees ook:Column Lunadea: Nooit meer hoesten
Lees ook:Recept 21: Een milde reinigingskuur voor het voorjaar
Lees ook:Je eigen badzout of bad/douche-olie maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>