Heks met boekentik

Een tijdje geleden ben ik weer eens naar een ‘spirituele beurs’ geweest. Zoals na ongeveer elke paranomaal- of spirituele beurs waar ik heen ga, kwam ik ook dit keer weer terug met een boek. Een boek over Hekserij, waarover anders?
Het werk dat ik dit keer heb aangeschaft is Progressive Witchcraft van de auteurs Janet Farrar en Gavin Bone. Volgens de tekst op de achterkant levert het boek een zeer belangrijke bijdrage aan de Wicca en is het een aanwinst voor de boekenkast van elke Heks. En wie ben ik om dat tegen te spreken?

Dus leen ik enkele euro’s van mijn beursmetgezel -het geld wat in mijn eigen portemonnee zat heb ik al uitgegeven aan andere heksenhebbedingetjes- en reken ik af met de standhouder.
Ik ben blij met mijn boek en wil er zo snel mogelijk aan beginnen. Maar wacht, ik ben al een ander boek aan het lezen. Het nieuwste boek van Vivianne Crowley, Natuurmagie en Hekserij, kan ik toch ook niet zomaar terug zetten in mijn boekenkast.

Als daar überhaupt nog plaats is voor mijn nieuwste aanwinsten. Want denk niet dat de twee genoemde boeken de enige zijn die ik in de afgelopen maanden heb aangeschaft. En in diezelfde paar maanden heb ik niet de moeite genomen om ze een plekje te geven in mijn boekenkast. Omdat ik nieuwe boeken zó leuk vind dat ik er zo snel mogelijk aan wil beginnen en ze daarom zo dicht mogelijk bij me in de buurt houd. In de huiskamer liggen er enkele exemplaren, bijvoorbeeld op de bank, op een bijzettafeltje, de eettafel, maar ook in de kast bij de kookboeken en naast mijn bed liggen er een aantal. Tot ergernis van mijn vriend, die nergens meer kan gaan zitten zonder eerst het een en ander te moeten verplaatsen. Ikzelf vind het wel wat hebben, al die boeken door het huMijn nieuwste aanwinstis heen. Maar vooruit, ik heb ook begrip voor de irritaties van mijn partner en bovendien vind ik het ook wel erg leuk om al mijn heksenboeken bij elkaar in een mooie boekenkast te zien. En een keer in de zoveel tijd besluit ik daarom om mijn boekenkast te ordenen.

Ik ben overigens niet de enige Heks met een ‘boekentik’. Veel Heksen in mijn vriendenkring kunnen geen publieksbeurs, boeken- of heksenwinkel bezoeken zonder er tientallen euro’s uit te geven aan boeken over Hekserij of aanverwante onderwerpen. Onder hen zijn er ook velen die, net als ik, een groot aantal ongelezen boeken in de kast hebben staan.
Een tijd geleden was ik bij de Heks en auteur Joke Lankester thuis om haar te interviewen. Toen ik haar huiskamer binnenliep viel mijn mond open. Ik keek naar een grote boekenkast, die vol stond met boeken over Hekserij, religie, mythologie en meer van dit soort onderwerpen. Geweldig vond ik het, wat een verzameling! Joke was zelf ook blij met haar collectie, maar vertelde me dat er één nadeel aan vast zat. Ook zij kampte met het probleem dat het aanschaffen van boeken sneller ging dan het lezen ervan. Ze had zichzelf daarom voorgenomen om geen boeken meer te kopen, in ieder geval totdat ze een aantal van de ongelezen werken in haar kast had gelezen.
Dit is al enkele jaren geleden en ik ben hierna niet meer bij de Lankesters in huis geweest, maar ik durf bijna met zekerheid te zegen dat Joke Lankester nog steeds hetzelfde probleem heeft.
En ik? Ik leg mijn laptop naast mij neer en ga de deur open doen voor de postbode. Hij heeft een pakje voor me, van Bol.com.

Lees ook:Heks Online lanceert special over Gardner
Lees ook:Geheimzinnig ‘geheks’
Lees ook:Heks Online lanceert special over Gerald Gardner
Lees ook:Heks Online: Nieuwe special en info over de geschiedenis van Hekserij
Lees ook:Halloweenlezing Susan Smit in Amstelveen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Heks met boekentik

 1. adam

  is de zin:

  “Volgens de tekst op de achterkant levert het boek een zeer belangrijke bijdrage aan de Wicca en is het een aanwinst voor de boekenkast van elke Heks. En wie ben ik om dat tegen te spreken?”

  een poging tot ironie in heksentraditie, of bent u gewoon niet op de hoogte van het fenomeen ‘reclamepraat’ ?

  De oordelende zin “best een aardig boek, kan ermee door” zou -ik gok maar wat- de kaft van het boek niet halen, denkt u ook niet ?

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Neehoor, geen poging tot ironie. Ik heb ‘m zelf ook in mijn boekenkast staan namelijk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>