‘Ik ben een Heks’

Mensen zijn dol op stereotypes. We proberen allemaal zo min mogelijk te generaliseren, maar soms kunnen we het niet laten. Zo zit een mens nou eenmaal in elkaar.
De zin ‘Ik ben een Heks’ brengt dan ook vaak een hoop opmerkingen teweeg.

Nu moet ik zeggen dat ik er nu wel aan gewend ben. Al vanaf mijn veertiende jaar weet ik dat ik een Heks ben en ook de mensen om mij heen zijn hier van op de hoogte. Zij reageerden helemaal niet vreemd toen ik ze uitlegde wat het voor mij betekent dat ik mezelf een Heks noem. Voor anderen was het wat vreemder. Zo krijg ik regelmatig een opmerking naar mijn hoofd die over bezems gaat. "Ik vroeg me al af van wie die bezem was die buiten staat" of "Ben je vandaag op de bezem of met de fiets?" hoor ik dan. De persoon in kwestie denkt met zijn opmerking altijd erg origineel te zijn. Hij moest eens weten.
Ach, ik heb er niet zo’n last van, de meeste mensen zijn juist oprecht geinteresseerd. Anderen weer niet, maar laten me wel in mijn waarde. Mensen die echt iets tegen mij hebben, omdat ik een Heks ben, kom ik zelden tegen.

Hekserij is voor mij niet alleen een levenswijze en een religie, maar ik heb er ook min of meer mijn beroep van gemaakt. Als journaliste schrijf ik voornamelijk over spiritualiteit, alternatieve geneeswijzen, magie en andere dingen die Heksen bezig houden. Daarnaast heb ik een paar jaar mijn eigen heksenpostorderbedrijf gehad en een eigen tijdschrift over Hekserij. Een bezig Heksje dus.

Als Heks vier ik de jaarfeesten en de maanfeesten en doe ik magisch werk. Magie dus, maar ik kan je gerust stellen: hier is niets engs aan. Heksen offeren geen mensen of dieren en we werken niet samen met een of andere kwade kracht. Maar wat doen we dan wel? We proberen voornamelijk mensen te helpen. Dat hoeft niet alleen door middel van magie, maar ook door te luisteren, door een bepaalde kruidenthee te geven, door kaarten voor iemand te leggen of voor iemand te pendelen, noem maar op. Als een Heks iemand wil helpen door middel van magisch werk, dan gaat het meestal over rituelen voor genezing of voor bescherming. Op het fysieke niveau kan men met magie niets veranderen. Een kikker kunnen we niet in een prins veranderen en een prins niet in een kikker. Velen hebben die gedachte nog wel bij magie en het blijft moeilijk om uit te leggen wat het is. In boeken wordt vaak de volgende definitie van magie gegeven: ‘het bewerkstelligen van veranderingen op het niveau van het onderbewustzijn’. Klinkt ingewikkeld. Ik leg het zelf altijd uit met het volgende voorbeeld: je kunt er niet voor zorgen dat er ineens een lampje aan gaat, maar je kunt het wel voor elkaar krijgen dat iemand anders in de kamer het lampje aan doet. De veranderingen die je kunt bewerkstelligen met magie gebeuren dus op het niveau van de gedachten.
‘Maar hoe weet je dan of het werkt?’ is de volgende vraag die mij dan gesteld wordt. ‘Tja, dat weet je gewoon.’Helaas bestaan er geen wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat magie echt werkt (hoewel men daar wel mee bezig is). Maar wanneer je magisch werk hebt gedaan voor bijvoorbeeld een zieke vriendin die na weken beroerd op bed te hebben gelegen zich weer beter voelt, dan weet je vanzelf of het heeft gewerkt. ‘Is dat dan niet gewoon toeval?’ Toeval bestaat niet, is mijn mening. Maar niet iedereen is het daar mee eens, dus met een dergelijk argument kan ik niet altijd aankomen. Maar wat moet je dan zeggen? Ik geloof in magie en ik weet voor mezelf dat het werkt (of kan werken) en ik hoef mij van mezelf daarom niet te verdedigen tegenover anderen. En als je zieke vriendin zich eindelijk weer beter voelt, maakt het dan nog uit hoe dat is gebeurd?

Lees ook:Magische Liefde
Lees ook:Volgende Heks Online-special: Magische kruiden
Lees ook:Evenementenkalender voor heksen
Lees ook:Heks Online: Nieuwe special en info over de geschiedenis van Hekserij
Lees ook:Spiritualiteit.blog.nl heeft nieuwe partner

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “‘Ik ben een Heks’

 1. Ben

  Wat vind je van het succes van bijvoorbeeld Harry Potter? Beïnvloedt dat de manier waarop mensen tegen jou en hekserij aankijken, bijvoorbeeld dat er meer interesse is?

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Er lijkt wel meer interesse voor te zijn ja, onder andere ook door series als Charmed. Mensen krijgen een positievere kijk op Hekserij denk ik. Harry Potter is toch een lieve jongen, dus waarom kwaad zien in wat hij doet? En de meiden van Charmed zijn stoer en bestrijden het kwaad met magie.
  Ook zijn er mensen die door de films en series ontdekken dat er toch wel een kern van waarheid in zit en zij gaan verder zoeken. Zoals ik dat deed, na het zien van de film ‘The Craft’.

    /   Reply  / 
 3. Karel

  Kern van waardheid?!

  Wat is de kern van waarheid die ik uit Charmed zou kunnen halen?
  Straks ga je me nog verwijzen naar TiTaTovenaar. Leuke serie, daar niet van, maar kern van waarheid, nee.

  (En hiermee wil ik natuurlijk helemaal niets af doen aan de historische rol die heksen en aanverwanten hebben gespeeld.)

    /   Reply  / 
  1. george

   Ik verwijs je toch naar TiTa tovenaar i.v.m. die koffer met krentebollen.
   Dat vond ik toch heel bijzonder.

     /   Reply  / 
 4. Layla

  Waarheid is dat magie bestaat, dat hekserij met de natuur te maken heeft, dat een heksenhuwelijk een handvasting is… Dat soort dingen. Alleen in Charmed en The Craft wordt het allemaal erg overdreven, om het spannend te maken voor het publiek. Maar in veel dingen zit dus toch een kern van waarheid, ook al wordt het anders gebracht. Ook demonen bestaan bijvoorbeeld, alleen niet in en ‘menselijke’vorm, die zitten in jezelf.

    /   Reply  / 
 5. Patrissia

  Ik ben het wel met je eens. Ik wil zelf graag een heks zijn en ik heb er serieus al veel onderzoek naar gedaan. Maar hoe weet ik nou of ik een heks ben? Dat ik dit ook echt wel wil doen? Hoe wist jij dat?

  Groeten, Een kleine vraag

    /   Reply  / 
 6. Layla

  Hai Pattrissia,
  Of je een Heks bent, dat weet je, dat zit in je. Hoe meer je over deze religie leert en tegenkomt, hoe meer je je wel of niet thuis voelt erin en hoe meer je realiseert dat je wel of geen Heks bent.
  Als je meer wilt weten, of gewoon ervaringen uitwisselen, dan mag je me ook mailen via [email protected].
  Groetjes, Layla

    /   Reply  / 
 7. iemand

  ik vind het geweldig dat iemand die een heks is toch zo een normaal leven kan leiden en dat mensen er inderdaad geen vooroordelen over moeten hebben het is immers toch voor het goede doel? om eerlijk te zijn geloof ik zelf niet in “magie” maar dat hangt er ook weer vanaf wat je onder magie verstaat in bovenatuurlijke dingen geloof ik in ieder geval niet

    /   Reply  / 
 8. christy

  je laat je als heks als speelbal gebruiken door demonen ,..die eerst jou alles wat mooi is laten zien en vervolgends je geestelijk leven nemen ,.. het zijn echt niet zelfverworven krachten ,.al ervaren sommigen dit ,.. tís puur dat je demonen binnenlaat in je ziel en eenmaal de diepte in kun je haast niet meer terug ,..zoek dat eerst maar eens goed uit !!!pas op

    /   Reply  / 
 9. Layla

  Ik geloof niet in demonen, die zijn onderdeel van het Christelijke geloof, niet mijn geloof. Bovendien ben ik al 11 jaar heks. Dan duurt dat ‘mooie’ wel erg lang voordat ze echt toe happen, die demonen. Ik denk niet dat ik degene ben die dingen moet gaan uitzoeken.
  Geloof zelf waar je in wilt geloven, maar laat anderen dat ook gewoon doen.

    /   Reply  / 
 10. Angel

  In weze zijn wij allemaal omringd door spiritualiteit , wat “het leven” genaamd is.
  Demonen zijn er zeker ,zowel het kwade als de goed krachten…
  Het maakt niet uit of je heks bent , en je beoefend Wicca…Het maakt niet uit of je christelijk bent , en je leeft in het christendom…Of moslim , en je leeft naar de koran..Of je bent joods en leeft volgens kabalah… etc……
  Waar het op neerkomt is hetzelfde… Al deze religies zijn gebaseerd op het “spirituele”…alleen anders verpakt…
  Er zijn kwade krachten en goede krachten… Ieder heeft zijn eigen weg hier te ondergaan en te beleven…
  Dat draagt bij aan je persoonlijke groei, om verder te gaan en weer verder te groeien….
  Dus wil je Heks zijn , leef ernaar , informeer , en leer … Er is geen foute leering…. Alleen de manier hoe jij zelf in jou , godsdienst of overtuiging staat…..
  Hoe kan men leren …als men immers nooit is gevallen …
  Met een dosis gezond verstand en een zuiver geweten , kom je er zelf achter wat goed is en wat minder goed is….
  Veel succes… gogogo… :-)

    /   Reply  / 
 11. Angel

  En bijvoorbeeld>>> De Engel des vuur (in de Wicca), is bijvoorbeeld in een andere religie Michael ( die over de aardse symbolen , wind ,vuur etc..beheerd)
  En ja , die bestaan allemaal , in elke religie…zelf ondervonden…
  Geen enkele religie is onwaar tenopzichte van de andere.
  En in al deze religies is er 1 oppermacht…
  de een noemt het anders als de ander …
  Alleen anders verpakt….
  En trouwens , al 11jaar een heks?
  Niet zo n sterke dus , want je hebt je vuurdoop dus nog nooit gehad als je niet in demonen gelooft…
  Je sterkte is nog nooit opgemeten dat gebeurt namelijk naarmate je sterker word… ( de vuurdoop)
  Hihi , zoveel mensen die het interessant vinden om zichzelf heks te noemen….
  Die vinden het etiket ,benoeming interessanter als de werkelijke inhoud!
  Beetje nep , bling bling..kijk ik ben interessant!
  Haha , ciao

    /   Reply  / 
 12. Layla

  Hai Angel,
  Allereerst: mooie uitleg.
  Nog een beetje aanvullende uitleg van mijn kant: Ik geloof wel in demonen, maar niet zoals christy bedoelt. Ik geloof dat in ieder mens zowel goede en kwade krachten zitten. Die kwade krachten kun je demonen noemen, net wat je zelf wilt. Ik zie een demon meer als een schaduwkant in jezelf. (deze hoeft overigens niet per se ‘slecht’ te zijn). Zwart-wit, Yin Yang, goed-kwaad, ook daar zijn weer allemaal verschillende benamingen voor.
  En ik weet niet of je het over mij had, maar ik ben geen heks vanwege het etiket. ik vind het gewoon een fijne benoeming voor wie ik ben en hoe ik het leven (spiritualiteit) ervaar.
  Groetjes, Layla

    /   Reply  / 
 13. Krieties

  “‘Is dat dan niet gewoon toeval?’ Toeval bestaat niet, is mijn mening. Maar niet iedereen is het daar mee eens, dus met een dergelijk argument kan ik niet altijd aankomen.

  Wat je in die zin noemt is een stelling, een overtuiging, dat is iets anders dan een argument.

  Je kunt altijd ‘aankomen’ met zo’n stelling, dat een ander hier niet van onder de indruk is, vanwege geen of zwakke argumentatie (het is niet goed meetbaar, reproduceerbaar)
  staat daar los van.
  Je bedoelt mogelijk dat je graag een antwoord klaar wilt hebben dat voor de vragende partij meer hout snijdt of aanemelijker/acceptabeler klinkt.

  Verder lijkt me het verzorgen van zieke mensen een nobele bezigheid, een vorm van aandacht geven waarbij iedere zieke zich gewaardeerd zal voelen, evenals de verzorger.
  Of je dat nu onder het kopje magie of christelijke zorg voor de naaste laat vallen,
  lijkt me om het even.

    /   Reply  / 
 14. martin

  Hekserij is een “religie” zonder God,zonder erkenning van Christus,Boedha,Krishna etc.Het is er allemaal om te doen jouw wil op te leggen aan je omgeving.Dat is niet Gods wil.Er wordt misbruik gemaakt van het elementale leven(gnomen, elfen,etc.)om dingen voormekaar te krijgen.Ook al heb je goede bedoeligen,dit is niet de weg van het licht.Bij jou zal het hopelijk nog meevallen maar de meest ingewijde heksen dienen het kwaad.Dit gaat uiteindelijk je ziel kosten.Voor dat het te laat is :Hou er mee op.

    /   Reply  / 
 15. Karla

  “Het is er allemaal om te doen jouw wil op te leggen aan je omgeving.” Nou, hekserij is een van de weinige religies die dit juist niet doet!! Ten eerste omdat een heks nooit iemand zou bekeren (zoals de meeste gelovigen wel doen), ten tweede omdat een heks leeft volgens de regel ‘doe wat je wilt, maar schaadt niemand’! Nou, dat noem ik dus niet het kwaad dienen, Martin.

  Laat ons lekker heks zijn, dan laten we jou ook gewoon in je waarde!

    /   Reply  / 
 16. Layla

  “Voor dat het te laat is :Hou er mee op.”
  Nou Martin, ik was niet van plan om ‘er’ mee op te houden. Ik ben een heks en ik weet wel beter dan dat ik het kwaad zou dien. Hetzelfde geldt overigens voor de mensen in mijn omgeving: die kennen mij en weten dat mijn intenties niets dan goed zijn. Ik geloof niet ik ‘het kwaad’.
  En een religie zonder God is hekserij ook zeker niet. We erkennen zelf een God EN een Godin. En die zien we overal in: in de natuurlijk, de hemel, de zon en de maan. En natuurlijk in elk levend wezen (welk geloof ze ook aanhangen)!

    /   Reply  / 
 17. martin

  Hoi Karla.
  “Do what thou wilst(doe wat je wilt)shall be the whole of the law” is het credo van Aleister Crowley,een zwartmagier(heks) van de hoogste orde.

    /   Reply  / 
 18. Karla

  Hai Martin, Ik weet van Crowley, heb het een en ander over hem gelezen.
  In de hekserij komt inderdaad ook magie voor, maar geen ‘zwarte magie’. Wij heksen zeggen ‘doe wat je wilt, MAAR SCHAADT NIEMAND’. Geen kwade dingen doen dus en geen dingen tegen iemands wil.

    /   Reply  / 
 19. martin

  Het is er toch duidelijk van afgeleid en een beetje afgezwakt.
  Als je je eigen wil doet loop je het grote risico mensen wel te schaden.
  Maar het gaat niet om jou wil maar om Gods wil,om afgestemd zijn op Hem, om de Heilige Graal te vinden, te zijn, zodat je Hem kan ontvangen,zodat Hij door je heen kan werken.
  Je kan beter een Graal jonkvrouw/ridder worden dan een heks zijn.Elke kleuter weet dat een heks een beoefenaar van de zwarte kunsten is, ook al verpakt zij/hij de boodschap in licht.
  Heel geleidelijk aan word je,waarschijnlijk zonder dat je het door hebt, ingewijd in de duistere machten.Dat lijkt mij niet jouw bedoeling.
  Groetjes.

    /   Reply  / 
 20. Karla

  Blijkbaar heeft het geen zin om hier met jou over in discussie te gaan. Jij blijft bij jouw standpunt en ik bij het mijne..

    /   Reply  / 
 21. martin

  …uit liefde, en bezordheid om je ziel.

    /   Reply  / 
 22. Pastafarian 2

  Beste Martin,

  Wat ons mens maakt is ons recht en vermogen tot zelfbeschikking. Oftewel: ieder bepaalt zelf wel wat hij of zij doet of gelooft, hoe goed je het misschien ook mag bedoelen. In dat licht kunt je beter zelf kiezen en falen dan voor je laten kiezen in de veronderstelling dat het wel goed zal zijn. Fouten maken is menselijk en leerzaam. Als na mijn dood blijkt dat jouw god uit alle goden de echte was en dat ik zo en zo had moeten leven dan zeg ik sorry. Als jouw god onze schepper is dan kent hij ons langer dan vandaag en zal het hem niets verbazen dat we fouten maken.

  Voor het klakkeloos achter elkaar aan rennen hebben we lemmings. Ons eigen ding doen is iets voor mensen.

    /   Reply  / 
 23. martin

  Als een broeder of zuster verloren drijgt te gaan,moet je hem of haar helpen(waarschuwen).

    /   Reply  / 
  1. george

   Ik zal je proberen te helpen ( waarschuwen ).

     /   Reply  / 
 24. george

  Ik begin mij een beetje heks te voelen.
  Dat heeft te maken met dat ene kleine zinnetje.
  Doe wat je wilt,maar schaadt niemand.
  Als ik dit combineer met de verhalen over Jezus en Boeddha.
  Als ik dat combineer met de lesjes van mijn Oma en Opa.
  Misschien waren mijn vader en moeder daarom lang geleden zo blij met mij.
  Er is geen kindeke geboren maar een heks !

    /   Reply  / 
 25. Bianca

  Martin, Martin, Martin…..
  Heel lief dat je je druk maakt om de zielenheil van een ander, maar zeg alsjeblieft niet heks ook maar iets met ‘zwarte’ of ‘duistere’ kunsten te maken heeft.
  Een verstandige heks (net als ieder verstandig mens) laat zich niet in kwalijke, of schadelijke zaken.

  Ga in vrede…

    /   Reply  / 
 26. Tobias

  Op de brand stapel met jullie allen! Hoe deden we dat ookalweer in 1600?? Ohja fakkels hooivorken HEKS! HEKS HEKS! Ofzo iets, ga lekker naar azkaban, potterheads! Geloof niet in dit heidese gedrag! Alleen god weet alles kan alles en ziet alles!

    /   Reply  / 
  1. Bob

   Je praat ook als een christen uit 1600, misschien moet je es met je tijd meegaan?

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>