Filmtip: Awake, The Life of Yogananda

De film Awake: the Life of Yogananda is een onconventionele biografie over de Indiase Swami Yogananda (1893 – 1952) die yoga en meditatie naar het westen bracht in de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze documentaire verhaalt over het leven en de leringen van Paramahansa Yogananda die de spirituele klassieker Autobiografie van een Yogi schreef. Er zijn miljoenen exemplaren van dit boek verkocht en het is een must-read for zoekers, filosofen en yoga leerlingen tot op de dag van vandaag. Het was het enige boek dat Steve Jobs op zijn iPad had en hij was er zelfs zo’n grote fan van dat er e-books van deze titel werden gegeven aan degenen die zijn begrafenis bijwoonden.
Het was ook een boek dat de bijzondere interesse had van George Harrison, Russel Simmons en vele yogi’s. Door zijn eigen zoektocht naar verlichting en zijn worstelingen op zijn pad als uitgangspunt te nemen, maakte Yogananda eeuwenoude kennis toegankelijk voor een modern publiek. Hij verkreeg door zijn boek heel veel volgelingen en hielp miljoenen hun aandacht naar binnen te richten, terwijl ze de verleidingen van de materiële wereld weerstonden met als doel zichzelf te realiseren.De film werd gefilmd in 30 landen over de hele wereld gedurende drie jaar en onderzoekt de wereld van yoga, modern en eeuwenoud en vanuit oosters en westers perspectief. Archiefmateriaal uit het leven van Yogananda vormt de rode draad van het verhaal, de film is echter meer dan een standaard biografie. Ook interviews en ander beeldmateriaal komen aan bod.

Samen met een andere belangrijke wijze Swami Vivekananda (1863 – 1902) kan Yogananda worden gerekend tot de belangrijkste boodschappers van de Indiase (yoga)filosofie in het Westen.

Zie voor een trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=GyLkg3uDe1c

Een interessant boek over het leven van Swami Vivekananda in het Westen is hier te vinden.

 

Lees ook:Lezingen over Kriya Yoga van goeroe Gyan Swami
Lees ook:Jouw mening over… What the bleep do we (k)now!?
Lees ook:Inspirerende filmtip: Doing time, doing Vipassana
Lees ook:Aanklacht Mel Gibson vanwege Passion of the Christ
Lees ook:Salma Hayek maakt animatiefilm van Kahlil Gibran’s “De Profeet”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>