Ontdek en accepteer je schaduwkanten

[door Saskia Bogaart]

Iedereen heeft schaduwkanten, die hij liever niet onder ogen ziet. Met Voice Dialogue werp je licht op deze delen in jezelf. Een helend proces, want wie zijn schaduwkanten accepteert, integreert negatieve energieën en neemt zelf de regie over zijn leven. Bewustwording van je schaduw is volgens de beroemde psychiater Carl Jung dan ook dé manier om volledig jezelf te worden.

Een schaduw is een kant van jezelf die je niet leuk vindt. Denk aan egoïsme, agressie of haat. Het zijn zaken die je diep wegstopt en liever verborgen houdt voor de buitenwereld. Zodat schaduwkanten zich vaak in je onbewuste nestelen. Van daaruit hebben ze invloed op je gedrag – alleen ben je je er niet van bewust. Als je op een bepaald moment onder druk staat, kan zo’n schaduw zich roeren. Achteraf begrijp je dan niet waarom je je zo ‘gek’ gedragen hebt.

Voice Dialogue
Voor je welzijn én je persoonlijke ontwikkeling is het zodoende zinvol om op zoek te gaan naar je schaduwkanten. Dat vereist het nodig zelfonderzoek. De methode Voice Dialogue kan je daarbij ondersteunen. Voice Dialogue werd ontwikkeld door de Jungiaanse psychologen Hal en Sidra Stone. Zij constateerden dat iedereen uit verschillende delen of deelpersoonlijkheden bestaat, zoals de Criticus of het Innerlijk Kind. En dat je met die delen in gesprek kunt gaan. Zodat je kunt thuiskomen in jezelf.

[Foto: MorgueFile free photos]

Stemmetjes
Deelpersoonlijkheden – het klinkt wat vaag, maar we kennen het allemaal. Het zijn de stemmetjes in ons hoofd die commentaar leveren. Die ons herinneren aan wat we allemaal nog moeten doen als we even lekker gaan zitten. Of die genadeloos op ons afgeven als ze zeggen dat je niks voorstelt. Met behulp van Voice Dialogue leer je om met zo’n stemmetje te praten. Je leert de delen kennen en herkennen als ze je proberen te beïnvloeden. Daardoor kun je bewustere keuzes maken: wil ik reageren vanuit dit deel dit of juist niet? Zo kan het handig zijn om heel bewust het drie jarige bange meisje in jezelf niet het roer over te laten nemen op het moment dat je een belangrijke presentatie wilt geven.

Schaduwen
Via Voice Dialogue kun je ook gaan communiceren met delen die je normaal gesproken onderdrukt. Kortom: je schaduwkant of de ‘verstoten ikken’, zoals Hal en Sidra Stone ze noemden. Deze ‘verstoten ikken’ willen graag erkend worden. Ze hebben een verhaal dat gehoord moet worden. Door het gesprek aan te gaan en die kanten in jezelf niet langer weg te duwen, ontstaat er ruimte. Er wordt een beetje bewustzijn vrijgemaakt. De energie kan weer stromen, je bent op weg naar heelwording.

Voice Dialogue is niet iets om thuis in je eentje mee te experimenteren. Je kunt erover lezen ter voorbereiding, maar een goede Voice Dialogue therapeut is geen overbodige luxe. Zeker als je op zoek gaat naar je schaduwkanten.

Lees ook:Roy Martina: “Stop met jezelf voor de gek te houden”
Lees ook:De Godin in jezelf
Lees ook:Hoe kun je vanzelfsprekendheid voorkomen?
Lees ook:‘De Stem van de Godin’, leven volgens de maancyclus
Lees ook:Green Spirits Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>