Het geheim van serieuze rust

Rust. Relaxen. Het zijn woorden die niet in mijn woordenboek voor komen. Als fulltime werkende zzp’er en moeder van 3 kinderen race ik door het leven.

serieuze rust

[Copyright foto: Unsplash via Pixabay]

Mediteren? Geen tijd voor. Of te moe. Sporten? Geen zin. Of te moe.

Laptop? Altijd onder handbereik. Smartphone? Mee vergroeid.
Ja, ook op het schoolplein, in de speeltuin of in het bos.
En op vakantie.

Ik beken.

Ontspannen is voor watjes
Ontspannen is voor watjes. Dat meen ik stiekem toch.

Dus wat moet ik met een boek dat Rust in uitvoering heet en over serieuze rust gaat? Het ligt al weken op mijn bureau. Ik staar ernaar. Het boek staart terug. Ik wil er een recensie over schrijven. Maar ik heb uiteraard geen tijd om een boek te lezen. Denk ik. Maar die ondertitel, die triggerende ondertitel dan? Meer voor elkaar krijgen door minder te werken.

Wie wil dat nou niet?

Werk versus rust?
Alex Soojung-Kim Pang van de Universiteit van Stanford schreef een pakkend boek. Hij overtuigt snel. Met cijfers, argumenten en onderbouwingen. Belangrijkste conclusie? Werk en rust horen niet op gespannen voet te staan, ze horen bij elkaar. Wij onderschatten hoe waardevol rust is. Je kunt niet goed werken als je ook niet goed rust.

Het staat er. Zwart op wit. Je kunt niet goed werken als je ook niet goed rust.

We staan altijd aan
Ai. Dat is een probleem in een 24-uurseconomie waarin we altijd ‘aan’ staan. We brengen meer tijd dan ooit door op kantoor en we besteden meer tijd aan woon-werkverkeer. Maar zijn we er productiever van geworden? Nee dus…

Creativiteit en productiviteit zijn niet het resultaat van eindeloze uren zwoegen, maar van de natuurlijke afwisseling tussen werk en rust. Alex Soojung-Kim Pang laat zeer creatieve wetenschappers, zakenlui en managers de revue passeren. Zij blijken minder te werken dan je zou denken. Meestal in werkdagen van 4 uur. De rest van hun tijd besteden ze aan slapen, voor zich uit staren en wandelen.

Als je rust wilt, moet je rust nemen. Tijd vrijmaken voor rust. Het serieus nemen.

De beloning is groot: meer inspiratie, meer creativiteit, meer productiviteit.

Serieuze rust: laat je Facebook links liggen
Wat serieuze rust is? Het is in ieder geval niet je op Facebook vergapen aan de statusupdates van vage bekenden. Of als een zombie voor de televisie liggen. Nee, rust kan best intens zijn. En fysiek. Van wandelen tot bergbeklimmen. Rust is ook een vaardigheid: je kunt leren om veel beter rust te nemen en tot rust te komen.

Onbewuste geest
Bij serieuze rust werkt je onbewuste geest door. Dan kun je ineens een ingeving krijgen. Een briljant idee dat je verder helpt. Dat heeft alles te maken met je brein. In rust komen je hersenen in een andere toestand. Er is ruimte voor ‘mind-wandering’: je gedachten dwalen af, je dagdroomt, je cognitieve activiteiten lijken ongericht. Dat blijkt essentieel te zijn voor een aantal belangrijke mentale processen.

Rust in je routine
Hoe je dat bereikt? Door rust in je routine op te nemen. Vaste rustmomenten in te lassen. Voor dutjes van circa 20 minuten, een wandelingetje. Zo kun je je werk uit je hoofd zetten. En dat blijkt dus een uitstekend idee te zijn dat je veel kan opleveren.

Wil je meer weten over je rustende brein? Wil jij je productiviteit echt een boost geven? Je creativiteit aanboren én behouden? En wil je weten hoe je je niet gek laat maken door alle eisen die andere aan je stellen? Pak dan het boek van Alex Soojung-Kim Pang erbij!

Ik ben vanochtend in elk geval goed van start gegaan. Met een rondje hardlopen en daarna een koffie in de tuin. Op een werkdag.

 

 

 

 

Lees ook:Beste Spirituele Boek van 2013: Ik heb de tijd
Lees ook:Een (spiritueel) feestje voor vrouwen
Lees ook:Vijf minuten bevroren in hartje Rotterdam
Lees ook:Mediteren voor Dummies
Lees ook:Spirituele jaarhoroscoop 2012: Weegschaal (24 september t/m 23 oktober)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>