Bevrijd jezelf van negatieve herinneringen

Met Ho’oponopono, een spirituele genezingsmethode uit Hawaï, kun je jezelf ‘schoonmaken’. Het proces is ontwikkeld om jezelf te vergeven, te bedanken en liefde te geven. Met als uiteindelijke doel om je via je ziel in contact te brengen met je innerlijke godheid. Luc Bodin, Nathalie Bodin en Jean Graciet schreven er een praktisch boek over. Een recensie.

Ho’oponopono bestaat uit vier simpele zinnen: het spijt me, vergeef me, dankjewel, ik hou van je. Elke keer als je jezelf terugvindt in een lastige situatie, sombere gemoedstoestand of conflict, zeg je deze formule op. Hardop of in jezelf. In de trein, tijdens een diner, op je werk. Het idee is dat het opzeggen van de zinnen een reflex wordt.

Leidende principes Ho’oponopono
Ho’oponopono is een filosofie of geestestoestand, ontstaan uit een oeroude Hawaïaanse traditie. Leidende principes zijn:

  • De bestaande werkelijkheid creëer jezelf
  • Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor wat je creëert
  • De oorsprong van alles wat je raakt en overkomt, is een herinnering
  • Je kunt je herinneringen opruimen

De mens als schepper
Negatieve gedachten creëren een negatieve werkelijkheid, positieve gedachten scheppen daarentegen een werkelijkheid van harmonie en rust. Negatieve herinneringen ontstaan meestal door kleine ongenoegens. Een ergernis of teleurstelling. Deze herinneringen schieten wortel in je onbewuste. Later in je leven ontstaan nieuwe conflicten die deze oude herinneringen opnieuw activeren en krachtiger maken. Zo worden ze steeds heftiger en krachtiger. Met als gevolg dat de werkelijkheid om je heen, die je zelf schept, ook steeds negatiever wordt beïnvloedt. Heb je bijvoorbeeld je de overtuiging eigen gemaakt dat alle mannen vreemdgaan, dan zul je dat steeds meer tegenkomen in je leven.

Ho’oponopono en verantwoordelijkheid
De keerzijde van dit idee is dat ieder mens volledig verantwoordelijk is voor wat hem of haar overkomt. Een gedachtegang die in spirituele kringen gebruikelijk is. Denk maar aan de hype rondom The Secret en de gedachte-experimenten van Lynn McTaggart. Persoonlijk heb ik hier altijd wat moeite mee. Is iemand die ziek is daar ook zelf voor 100% verantwoordelijk voor bijvoorbeeld? Dat betekent echter niet dat ik niet inzie dat negatieve gedachten ongezond zijn en je niks brengen.

Herinneringen opruimen
Het sympathieke van Ho’oponopono is dat je niet hoeft te gaan graven naar de oorzaak van herinneringen! Of ze nou uit je jeugd komen, via je voorouders of uit vorige levens: het maakt niet uit. Door het oprecht toepassen van de formulering kunnen je angsten en weerstand geleidelijk verdwijnen en plaatsmaken voor een gevoel van volkomen liefde. Door steeds maar weer de formulering op te zeggen. Bij slecht nieuws, conflicten, slechte herinneringen die opkomen, verdriet etc. De zinnen werken troostend en verlichtend en helpen je bij je spirituele ontwikkeling.

Aanbevelenswaardig
De genezende kracht van Ho’oponopono is de moeite van het lezen beslist waard. Wie experimenteert met de formule, voelt zich al snel rustiger worden van binnen. Daarom zal zelf ik de komende weken deze zinnen zeker in gedachten houden:

het spijt me, vergeef me, dankjewel, ik hou van je

Ho'oponopono

Luc Bodin, Nathalie Bodin en Jean Graciet, De genezende kracht van Ho’oponopono, uitgeverij Deltas

Lees ook:Bewust je gedachten veranderen met affirmaties
Lees ook:Communicatie tussen mens en water
Lees ook:“Denk na voordat je iets zegt”: de Wet van Aantrekkingskracht
Lees ook:Workshop Shamanic Healing met Shaman Itzhak Beery
Lees ook:Twaalf aanwijzingen om (meer) van jezelf te houden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>