Recept 16: Echinacea-tinctuur voor je weerstand

Met de donkere zomer die bijna achter de rug is, en zoveel mensen die rondlopen met snotterende  neuzen en andere vroege winterkwaaltjes, is dit een mooi moment om aan je  weerstand te werken. En wanneer je om je heen kijkt, dan zie je de Rode  zonnehoed (Echinacea purpurea) bloeien met volle, grote bloemen. De Rode zonnehoed is een van oorsprong Amerikaanse plant met een  sterk antiseptische en weerstandverhogende stoffen die het immuunsysteem stimuleren. Natuurlijk kun je overal Echinacea-preparaten kopen, maar zelf Echinacea-tinctuur maken is leuker én goedkoper.

Ingrediënten:
De bovengrondse delen van de bloeiende plant (stengel, blad en bloem)
Vodka of andere 40% alcohol
1 schone, goed afsluitbare pot

Zo ga je te werk:
Knip de Echinacea in stukjes en vul de pot voor een derde met de plant. Vul de pot af met alcohol en laat dit trekken op een niet te lichte, warme plek.
Na minimaal drie weken kun je de Rode zonnehoed  uit de alcohol filteren. Hevel de tinctuur over in een schone donkere pot en zet tot gebruik weg, liefst in een kast.

Bij verkoudheid en griep gebruik je elk uur 10 druppels tot de symptomen duidelijk zijn verminderd. Daarna verlaag je de dosis tot  driemaal daags 20 druppels, tot de infectie is verdwenen. Gebruik  preventief driemaal daags 20 druppels om griep en verkoudheid te voorkomen.

Let op: veel mensen gebruiken Echinacea-tinctuur preventief. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat je lichaam na een week of zes niet meer reageert: de stimulans om het immuunsysteem op te krikken is dan  verdwenen. Dus gebruik je het preventief, kies er dan het goede  moment voor uit. Er is tegenwoordig ook thee te krijgen met Echinacea, maar een thee  geeft veel minder effect dan een tinctuur. De stoffen die je weerstand helpen opbouwen lossen namelijk veel beter op in alcohol dan in water.

Tip: Vind je de smaak van de tinctuur niet te pruimen? Zuig dan nadat je de druppels hebt ingenomen op een dun schijfje verse gember. Dit  zorgt er niet alleen voor dat je de smaak snel vergeet, maar gember geeft je weerstand ook nog eens een extra 'boost'.

Lees ook:Recept 7: Medicinale wijn tegen vastzittende hoest
Lees ook:Recept 13: Zonnig slaapmutsje
Lees ook:Recept 5: Kracht-olie
Lees ook:Recept 4: Badzout
Lees ook:Griepje? Aan de kruidenthee!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recept 16: Echinacea-tinctuur voor je weerstand

 1. Alexandra

  Hallo!
  Ik wil graag de echinacea tinctuur zelf maken maar heb tot nu toe allen de echinacea pixie meadowbrite in de tuin. Is deze soort ook geschikt voor de tinctuur?

  Bij voorbaat dank voor een reactie!

  A.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>