Jouw mening over… spiritualiteit

 

Voor een blog over spiritualiteit, waar regelmatig naar de mening van de lezers wordt gevraagd, lijkt het vreemd dat er nog nooit is gevraagd naar jullie mening over spiritualiteit. Maar.. beter laat dan nooit! Dus vandaar nu de vraag: wat is jouw mening over spiritualiteit?

Hoort spiritualiteit, volgens jou, bij een bepaalde religie? Is spiritualiteit per religie anders of is spiritualiteit volgens jou juist iets wat los staat van religie?
Alles wat jij te zeggen hebt over het onderwerp spiritualiteit… wij willen het weten!

Lees ook:Jouw mening over… december
Lees ook:Spiritualiteit.blog.nl op hyves
Lees ook:Spiritualiteit.blog.nl op hyves
Lees ook:Jouw mening over dit blog
Lees ook:De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van december 2007

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Jouw mening over… spiritualiteit

 1. Stefanie

  Ik heb spiritualiteit eigenlijk altijd automatish los gezien van religie, maar elke religie heeft natuurlijk ook zijn eigen spirituele visie. Ik denk dat dat komt, dat ik dat altijd automatisch dacht, doordat spiritualiteit vaak met new age gerelateerd wordt, wat weer niets met religie te maken heeft…

    /   Reply  / 
 2. Karla

  Tuurlijk is religie gerelateerd aan spiritualiteit. Maar een niet-religieuws persoon kan ook heel spiritueel zijn. Ik vind dat meer iets te maken hebben met hoe je met je mensen en je omgeving omgaat. Ik bedoel.. niet iedereen die mediteerd gedraagd zich ook spiritueel. Beetje lastig uitgelegd, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

    /   Reply  / 
 3. F.Floor (61)

  Prachtig Karla zoals je dit verwoordt! Ik moest meteen denken aan prof.dr.Gilles Quispel die in zijn beroemde colleges altijd de vraag stelde: “Er is ooit een geleerde geweest die sprak: ‘er is zoiets als menselijk bewustzijn en er is zoiets als Godsbewustzijn maar waar precies het ene bewustzijn in het andere overvloeit kan ikzelf niet precies aangeven’ WIE HEEFT DIT GESCHREVEN? En dan die antwoorden die je dan krijgt want er zitten gestudeerden onder hoor! Krisnamurti, Paus de zoveelste, Blavatski, de Baghwan, sinterklaas enzovoorts en als ik dan zeg: dat was Johannes Calvijn Hoogleraar te Geneve dan valt de zaal doodstil. Iedereen mag dit gezegd hebben maar niet hij. En ik vraag me af waarom niet? Staan we dus zover af van direkt Godsbesef, van direkte Nabijheid?
  Zoals van een telefoon waarin we roepen en zelfs schreeuwen en plots de defekte oorschelp het opeens weer blijkt te doen? En in de daarop ontstane paniek direkt de hoorn weer op de haak smijten en het op een hollen zetten?”
  Alzo sprak Quispel. Onnavolgbaar.

    /   Reply  / 
 4. Karla

  Bedankt voor het compliment, Floor :)

    /   Reply  / 
 5. Tania

  Volgens mij is spiritualiteit gelijk aan een laag IQ of grote dosis naïviteit…

    /   Reply  / 
 6. Karla

  Wow Tania, benjij evenverkeerd geinformeerd dan! Want ook mensen met een heel hoog IQ kunnen spiritueel zijn hoor!
  Mensen met een laag IQ zijn vaak wel de mensen die ervoor kiezen om nergens voor open staan…

    /   Reply  / 
 7. Tania

  @Karla;
  Ik ga nog een stapje verder; buiten die IQ of naïviteit heb je ook nog veel mensen met psychische problemen omdat we in een harde wereld leven, deze mensen staan werkelijk voor alles open, vandaag is het dit morgen weer wat anders… elk jaar komen ook nieuwe dingen bij.
  Er is ook weinig of liever niets bewezen van die spirituele wereld.
  Omdat alles berust op het placebo effect?
  Vraag mij vooral niet om iets te bewijzen, de waarnemer moet zijn waarnemingen bewijzen!
  Mensen geven veel geld uit aan die droomwerelden en of de basis nu die lage/hoge IQ, naïviteit of die psychische problemen is maakt weinig uit, het resultaat telt de rest is bijzaak.
  Zoals de dieren heeft een gezonde geest en lichaam die spirituele wereld niet nodig…

    /   Reply  / 
 8. Karla

  Dat klopt, veel mensen met psychische problemen zoeken steun bij een religie of spiritueel pad, maar in mijn ogen is daar niets mis mee. Jammergenoeg zijn er dan wel altijd weer mensen die daar misbruik van maken.
  Ik ben het ook zeker met je eens dat je zegt dat het resultaat het enige is dat telt,ofdat nu komt door een wetenschappelijk bewezen werking of het placeboeffect!

    /   Reply  / 
 9. Tania

  @Karla;
  Vele jaren waren we blij met God maar door zijn eeuwige afwezigheid, misbruiken, oorlogen en wetenschap zijn we eerder gaan inzien dat God meer een projectie is geboren uit doodangst, onwetendheid, eigen belang en machtlust.
  Ondanks de 1.000 Goden en de vreselijke indoctrinatie op wereldschaal is onze wereld nooit beter geworden. De werkelijkheid of kwaliteit van dit leven die we mede ons geloof zelf brouwen is niet meer te drinken, veel mensen hebben steeds illusies nodig om zich gelukkiger te voelen, onder controle te houden of te beslissen en stappen van de 1.000 goden over naar een nieuwe spirituele droomwereld.

  Inderdaad weinig mis mee… zolang deze mensen niet hoger geplaatst zijn en beslissen over ons doen en laten(ethiek, moraal,…) zie ik weinig problemen.
  Helaas werkelijkheid is anders, zie veel politieke partijen die gelovig zijn, presidenten die de sterren of kaartlegger raadplegen met als gevolg een wereldbol met meer ellende, armoede en oorlog.
  Onverstaanbaar dat we anno 2008 nog steeds religieuze instanties aan het financieren of subsidiëren zijn terwijl religie meestal zowel katalysator als excuus is bij het aanrichten van bloedbaden.
  Gelukkig voor ons kunnen dieren niet denken zoals wij doen, deze zouden sterk twijfelen aan onze mooie ethische kwaliteiten vooral dan dat van personen die de dreiging van goden en steun of raad van de spirituele wereld nodig hebben om juist te handelen…

  Verschil tussen wetenschap en placebo is volgende; die gebakken lucht kan ons vele euro’s kosten en met goede verstaanbare wetenschappen kunnen we rationeel leren denken… zodat we ons leven niet laten besturen door de (dure) kwakzalverijindustrie die alleen lucht verkoopt(placebo effect).

  Karla, dank om mijn onzin te lezen!

    /   Reply  / 
 10. Pingback: De Spiritualiteit.blog.nl-hoogtepunten van februari 2008 | Spiritualiteit

 11. Ben Koot

  Ik ben geneigd te zeggen, dat religie en spiritualiteit slechts wenig met elkaar te maken hebben. Iemand die ( van huisuit) een religie aanhangt hoeft helemaal niet spiritueel te zijn en iemand die spiritueel is hoeft helemaal niet een geïnstitutionaliseerde godsdienst aan te hangen ( vaak zal dit niet het geval zijn) Wel is het zo dat religies de spiritualiteit binnen voor hen acceptable kaders proberen te leiden

    /   Reply  / 
 12. Maurice Heeremans

  Ik ben ervan overtuigd dat religie en spiritualiteit wel degelijk raakvlakken hebben. Religie brengt ons bij de oorsprong. Spiritualiteit verbindt het lichaam met de geest. Omdat er bij religie vaak gekeken wordt met een dualistische blik verwacht men dat je je conformeert aan de geldende dogma’s en doctrines. Het zou goed zijn om dat los te laten en te beseffen dat we allemaal een soortgelijke oorsprong hebben. De open blik en het waarderen van de visie van de ander kunnen ervoor zorgen dat wegen bij elkaar komen. Uiteindelijk gaat het om de ont-moeting. De ziel is van nature religieus en spiritueel. Deze mediator tussen lichaam en geest wil graag verbinden. Het ego, die graag wil overwinnen, moet soms enigszins losgelaten worden om een ont-moeting te bewerkstelligen. In Lak’ech (ik ben een andere jij….)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>