Wat zijn Chtonische godheden?

Goden met betrekking tot de aarde. Dat is, vanuit het Grieks, de letterlijke betekenis van Chtonische goden. Dit zijn godheden en andere hogere wezens met betrekking tot de aarde en in het bijzonder de onderwereld, zoals Hecate.

Het Griekse chthon is één van de vele woorden die de Grieken kennen voor 'aarde'. Het verwijst eerder naar het binnenste van de bodem, dan naar de levende bovenkant van het land, zoals 'Gaia' of 'ge' doet. Het evoceert zowel overvloed als het graf.
Voorbeelden van Griekse Chtonische godheden zijn Demeter, Hecate (zie illustratie), Persephone, Poseidon, Typhon en Zeus. Ook de Egyptische Isis wordt als Chtonische godheid beschouwd.

De term wordt vooral gebruikt om onderscheid te maken tussen de goden in de Oud-Griekse godsdienst. De chtonische goden vinden hun wortels in een oude Mediterrane traditie, die men identificeerde met vondsten in Anatolië. De cyclus van de natuur en die van leven en verder leven na de dood werden geleidelijk beschouwd als de belangrijkste taken waarmee deze godheden zich bezighielden.

Terwijl we vandaag de dag de term 'chtonisch' gebruiken om goden aan te duiden, gebruikten de Grieken termen als chthonie en chthonios in een meer precieze en technische betekenis, namelijk om te refereren aan de manier waarop men offerde aan de godheid in kwestie. Zo kende men het enagisma, een vorm van holocaustum, waarbij het offerdier in zijn geheel verbrand werd en dat vooral voor heroën en chtonische godheden werd gebruikt.

Sommige chtonische culten practiseerden rituele offers. De offergaven werden gewoonlijk helemaal verbrand of gegraven in plaats van te worden gekookt en uitgedeeld onder de aanbidders. Niet alle chtonische culten waren Grieks noch deden alle culten aan rituele offers, sommige verrichten offers door middel van beeltenissen of verbrande planten als offergaven.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Godin: Hera
Lees ook:Godin: Hathor
Lees ook:God: Ahura Mazda
Lees ook:Wat is Voodoo?
Lees ook:18 maart: Workshop Wierook Maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>