God: Forsite

Forsite of Forseti is in de Germaanse mythologie een Noordse god gewijd aan de rechtspraak. Aangenomen wordt dat de Noorse dienst van deze god in verband staat met een soortgelijke dienst in de Friese wereld, waar de god opduikt onder de naam Fosite of Foseti. Wellicht vond de Noorse dienst via de handel overzee daar ook zijn oorsprong.

Onder de namen Forseti en Forsite speelt de god een rol in de Noordse mythologie als de Asengod van het recht, de vrede en de waarheid. Hij is daar de zoon van Baldur en Nanna en hij heeft er een hal in de hemel Glitnir, wat "stralend" betekent en verwijst naar het zilveren dak en de gouden plaren die zo stralend waren dat deze hal tot op grote afstand kon worden gezien.

Forseti werd beschouwd als de wijste en welsprekendste god van Asgaard. In tegenstelling tot de aan hem verwante god Týr, die recht sprak over zwaardere misdrijven, onderhandelde en besliste Forseti over kleinere twisten. In zijn hal verschafte hij recht aan iedereen die hem daartoe verzocht en het werd beweerd dat zijn oordeel altijd door alle partijen als rechtvaardig werd gezien. Net als zijn vader Baldur was hij een zachtaardige god die vrede voorstond en zo kon iedereen die zijn oordeel opvolgde in veiligheid leven. Forseti werd zo hoog gehouden, dat alleen de meest plechtige eden in zijn naam werden uitgesproken.

Hij wordt niet vermeld als strijder in Ragnarok en het wordt aangenomen dat hij als vredesgod niet aan krijgszaken deelnam. Meegespeeld kan hebben dat de overgeleverde versie van Ragnarok behoort tot de Noorse mythologie, terwijl de god Forseti wordt beschouwd als een oorspronkelijk Friese god die mogelijk nog niet geheel in de Noorse mythologie was doorgedrongen.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Godin: Frigga
Lees ook:God: Baldr
Lees ook:God: Aegir
Lees ook:God: Ahura Mazda
Lees ook:Godin: Bastet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>