God: Ahura Mazda

Ahura Mazda of Ahoera Mazda is de naam van de belangrijkste godheid in het Zoroastrisme. Zijn naam betekent wijze heer en deze God vertegenwoordigt de goddelijke kracht van het goede en werd aanvankelijke beschouwd als de alomvattende hemelruimte.

Tot ca. 1200 v. Chr. in de tijd van de grote hervormer Zoroaster vereerden de Iraniërs verschillende godheden. Maar Zoroaster ontkende hun bestaan en erkende enkel Ahuara Mazda als de ware scheppergod. Hij staat voor licht en waarheid, en woont in de hemel met zijn zeven Anesja Spentar, de onsterfelijke heiligen.

Onder de Achemeniden die van 558 tot 330 v. Chr. regeerden, werd Ahura aangenomen als patroon van het koningshuis. Hij werd afgebeeld in de vorm van een paar grote vleugels. Deze zou de inspiratie hebben opgeleverd voor afbeeldingen van de aartsengel Gabriël.

Het woord ahura of asura betekent in het proto-Indisch duivel terwijl sura een goede hemelwezen is. Bij de Perzen verwisselden de betekenissen. Bij hen betekende het woorde deva(s) (dios, deus, theos) duivel en dit woord kwam via de Semiten (bijbel) terecht in het Westen.

Lees ook:Het is Lughnasadh
Lees ook:Boeddha was ook maar een mens
Lees ook:God: Forsite
Lees ook:Lughnasadh/ Lammas: het eerste oogstfeest
Lees ook:Wist je dat…

1 Reacties // Reageer

One thought on “God: Ahura Mazda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>