Hartelust: een aanrader

Over seks praten met je puber. Een liefdevol, relaxed en prettig beeld meegeven van vrijen. Hoe doe je dat in een tijdperk waar met één muisklik de porno van je beeldscherm spat? Het boek Hartelust helpt je op weg!

hartelust
Het is de Week van de Lentekriebels. Scholieren van de basisschool gaan aan de slag met alles wat te maken heeft met puberteit, relaties en seksualiteit. In dat kader kwam ook het nieuws naar buiten dat maar liefst 33 procent van de kinderen tussen de negen en twaalf jaar nog geen voorlichting heeft gehad. Niet op school, niet thuis. Zo blijkt onderzoek van kenniscentrum Rutgers. 33 procent!

Praten over seksualiteit met je kinderen
Als je als ouders al niet met je kinderen van die leeftijd over seksualiteit praat, hoe wil je dan daarover communiceren als ze in de pubertijd komen? Je vraagt het je toch af. Nu hebben wij het thuis met onze zonen al vanaf jonge leeftijd af en toe over seks. Eigenlijk vanaf het moment dat de oudste – toen 4 jaar oud – naar mijn zwangere buik keek. En vroeg ‘Maar hoe komen baby’s eigenlijk IN de buik?’. Daar stond ik – eerlijk is eerlijk – met mijn mond vol tanden. Die middag spoedde ik mij naar de boekhandel en kocht Ik vind jou lief van Sanderijn van der Doef. Een boek dat het nog altijd goed doet bij mijn jongste kinderen.

Rijk beeld van seksualiteit
Een goede zet, volgens Yvonne van Santen van de NVSH. In de Volkskrant vertelt zij: ‘We leren we van onze opvoeders lopen, fietsen, zwemmen en een heleboel meer. Dus waarom niet hoe we op een fijne manier seks kunnen hebben, plezierig voor onszelf en voor een ander?’ En daar komt het boek Hartelust goed bij van pas. In Hartelust gaat het uiteraard over seks. Maar naast alle technische aspecten draait het erom hoe je allereerst ontspant in je eigen lichaam en hoe je vervolgens verbindt met een ander. De schrijfster Wendy Doeleman bespreekt uitgebreid hoe je de behoeftes van je eigen lichaam en die van je partner leert kennen. Centrale vraag: hoe beleef je seks op een relaxte manier? Dat maakt dit boek anders dan andere boeken over seksuele voorlichting.

Principes uit de tantra
Wendy Doeleman hanteert hierbij een aantal principes uit de tantra. Van het laten stromen van energie tot een lichaamsorgasme. Op een luchtige toon. Nergens wordt Wendy Doeleman heel zweverig. Integendeel zelfs. Pubers lezen hoe hun lichaam in elkaar steekt, ze krijgen tips voor een fijne eerste keer en lezen alles over het verkennen en bewaken van hun grenzen. Er is – uiteraard – aandacht voor jongens met jongens en meisjes met meisjes. Maar ook over voorbehoedsmiddelen, maagdenmythen en flirten. Alle informatie, de weetjes, de tips, de filmpjes waar ze naar verwijst (met QR codes) zorgen voor een genuanceerd beeld van seks.

Prettige seksuele ervaringen
De conclusie? Dit boek krijgt een prominente plek in onze boekenkast. Ik zal er graag naar verwijzen als mijn kinderen er in de nabije toekomst om vragen. Omdat ik echt denk dat dit boek eraan bijdraagt dat ze in de toekomst prettige seksuele ervaringen zullen hebben. En dat gun ik ze van harte.

Wil jij dit boek lezen? Bestel dan Hartelust online.

Lees ook:Seksuele yoga als dagelijks ritueel
Lees ook:Handboek voor verlichte seks
Lees ook:Nederlandse vrouwen in ban van spirituele seks
Lees ook:Medium Wendy Smulling te gast bij Qir
Lees ook:Onderzoek ‘Islam en Seksualiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>