Oefening 21: Bewust worden van geheugenfoutjes tbv meditatie

In navolging op oefening 20 is er deze oefening, die je helpt bewust te worden van geheugenfoutjes, ten behoeve van je vorderingen op het gebied van mediteren. Het eerste deel van deze oefening helpt je te erkennenhoe onvolmaakt je geheugen is, zowel voor de gebeurtenissen uit je jeugd als voor meer recentere oefeningen. Het tweede deel laat zien hoe aandacht zaken kan verbeteren.

Deel 1:
Denk terug aan je jeugd. Je hebt de tocht naar en van school duizenden keren gemaakt. Hoeveel van die tochten kun je je herinneren? (Het gemiddelde hiervan is maar een stuk of tien, zelfs bij jongvolwassenen)
Probeer nu alles te herinneren wat je vorige week op deze dag hebt gedaan.

Deel 2:
Geef elke dag vijf minuten (of, als je dat wilt, langer) zwijgend commentaar bij alles wat je aan het doen bent. Kijk net voordat je naar bed gaat hoeveel je je kunt herinneren van die vijf minuten vergeleken met een andere, vergelijkbare periode van die dag.

(Overgenomen en enigzins bewerkt uit het boek ‘Meditatie van week tot week’, uitgeverij Librero, ISBN 90-5764-528-9)

Lees ook:Oefening 4: Visualisatie
Lees ook:Vandaag geen oefening
Lees ook:Oefening 15: Dromen vastleggen 3
Lees ook:Oefening 10: Droomgeheugen trainen 1
Lees ook:Oefening 14: Dromen vastleggen 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>