Oefening 15: Dromen vastleggen 3

De volgende oefening helpt je niet alleen om je dromen te registren, maar ook om ze als het ware uit het hoofd te leren, waardoor je je dromen steeds makkelijker zal gaan onthouden. He is echter wel van belang dat je de voorgaande oefeningen ook hebt gedaan, zodat je geen tussenstap hebt gemist.

Terwijl je je wast en ontbijt, prent je je droom goed in je geheugen. als je zin hebt, kun je je droom aan iemand vertellen. Vaak herinner je je dan dingen die voordien buiten beeld waren gebeleven. Door de droom te vertellen, vindt er reeds eens spiegeling plaats zonder dat de ander commentaar hoeft te leveren. Een buiten-oor verandert het perspectief. Je leert de droom uit je hoofd als ware een gedicht. Dan kun je de hele dag teksten maken bij de beelden. Zo houdt je de gehele dag toegang tot je dromen. Iedere keer als je naar de wc gaat of gewoon eventjes alleen bent, ga je heel kort een beeld binnen. Herinner je elk detail. Dan ‘s nachts, voor je gaat slapen, beweeg je je nog een keer door de droom.
Selecteer je dromen niet voor je ze opschrijft. De weesrtand doet vaak dromen op het eerste gezicht onooglijk schijnen die na enig werk zeer veel blijkenop te leveren. Sommige mensen schrijven ook die dromen soms niet op, die door anderen (ouders, echtgeno(o)t(e), paranoide ‘anderen’) niet zouden worden gepruimd. deze mensen zijn echter, en gelukkig, niet verantwoorlijk voor jouw dromen, schrijf vooral die dromen wel op!
Denk nooit dat je een bepaalde droom altijd wel zult onthouden en hem daarom niet hoeft op te schrijven. Na vijf minuten is deze ‘eeuwige herinnering’ echt verdwenen.

(Overgenomen en enigzins bewerkt uit het boek ‘Kleine droomcursus’, uitgeverij Lemniscaat, ISBN 90 6069 634 4)

Lees ook:Waarom je droom analyseren?
Lees ook:Oefening 13: Dromen vastleggen 1
Lees ook:Dreamscloud: droomanalyse via app
Lees ook:Leer Intuïtief Dromen duiden per e-mail
Lees ook:Oefening 14: Dromen vastleggen 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>