Oefening 5: Visualisatie-oefening voor ontspanning

Vanaf vorige week heb je kunnen oefenen met visualiseren. Als je dit goed onder de knie wilt krijgen moet je dit vooral blijven doen. Tussendoor krijg je nu echter ook een visualisatie-oefening voor ontspanning.
We maken ons allemaal wel eens meer zorgen dan we eigenlijk zouden moeten doen. Het is moeilijk om die zorgen te vergeten of te bedenken dat ze echt niet zo belangrijk zijn als ze soms lijken.

De volgende visualisatie helpt je te ontspannen en storingen in je geest te verwijderen.

Ga ontspanen zitten en sluit je ogen. Stel je voor dat je over een paadje loopt in een sereen bos. Na even wandelen kom je bij een open plek waar je langzaam naar het midden loopt. Hier ga je op de grond zitten.

Ergens op de open plek zie je een bijenkorf hangen. De bijen van deze korf zoemen om je heen en vormen een hinderlijke ruis van zinloos piekeren.

Terwijl je op de open plek zit komen er allerlei dieren te voorschijn. Ze hebben geen kwaad in de zin, ze staan allemaal voor een van jouw zorgen. Hoe groter het dier is, hoe zwaarder de zorg. Je zult zelf weten waar elk dier voor staat en je kunt het ze ook vragen.

Raak alle dieren op de open plek voorzichtig aan. Nu rennen ze een voor een terug het bos in.
Het enige geluid wat je nu nog hoort is het gezoem van de bijen.

Stel je nu voor hoe al die zorgen die je hebt, die vaak belangrijker lijken dan ze in werkelijkheid zijn, de bijenkorf in verdwijnen.

Het wordt stil en alle ruis, het gezoem van de bijen, is verdwenen. Er heerst alleen nog een heerlijk rust. Op dit moment ben je vrij van je zorgen.

(Deze tekst is, weliswaar aangepast, afkomstig uit het boek ‘Leer te ontspannen’ van Mike George, uitgeverij Librero, ISBN 90-5764-525-4)

Eerdere oefeningen:

Oefening 1: Ontspanning
Oefening 2: Ademhaling
Oefening 3: Meditatie
Oefening 4: Visualisatie

Lees ook:Oefening 8: je zintuigen trainen
Lees ook:Oefening 9: ‘digitale’ ontspannings-visualisatie
Lees ook:De bijen hebben hulp nodig!
Lees ook:Oefening 4: Visualisatie
Lees ook:Moedeloos van al het slechte nieuws? Doe een liefdevolle aandacht meditatie!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>