Oefening 3: Meditatie

Deze keer een meditatieoefening. Meditatie heeft als doel om inzicht te krijgen over een bepaald onderwerp. Om dit te oefenen kun je het beste beginnen met een vrij ‘gewoon’ onderwerp/voorwerp en niet meteen met allerlei moeilijke levensvragen.

Kijk eens rond in je slaap-, woon- of werkkamer en zoek een voorwerp uit dat in eerste instantie heel simpel lijkt. Een gum bijvoorbeeld, een paperclip, een bus haarlak of misschien een kledingstuk. Dit is het onderwerp waar jij over gaat mediteren.

Ga zitten in de lotushouding of een andere houding die je fijn vindt om tijdens het mediteren aan te nemen. Concentreer je eerst op je ademhaling (4-2-4-2) en neem het voorwerp in je hand en observeer het.
Sluit je ogen en probeer je het voorwerp voor de geest te halen. Laat nu alles in je opkomen wat met dit voorwerp te maken heeft. Van wat voor materiaal is het? Waar komt het vandaan? Waar wordt het voor gebruikt? Laat alles in je op komen, ook als je denkt dat het niets met het betreffende onderwerp te maken heeft.

Het kan zijn dat er in het begin slechts een klein aantal dingen in je opkomt. Dat geeft niets, blijf gewoon oefenen met verschillende voorwerpen.
Wanneer je een aantal voorwerpen hebt gebruikt om mee te mediteren, kun je over gaan op andere meditatie-onderwerpen. Probeer het bijvoorbeeld eens met de vijf elementen (water, lucht, vuur, aarde en geest).

Deze meditatie-oefeningen zijn handig om mee te beginnen en om bij te houden. Wanneer je het mediteren een beetje onder de knie hebt, kun je de techniek gebruiken als je antwoorden zoekt op bepaalde vragen die je bezig houden.

Eerdere oefeningen:

Oefening 1: Ontspanning
Oefening 2: Ademhaling

Lees ook:Oefening 2: Ademhaling
Lees ook:Mediteren voor beginners
Lees ook:Krachtvoorwerpen maken
Lees ook:Spirituele homeparty
Lees ook:Kamille, een veelzijdig kruid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>