Onderzoek over spiritueel ondernemen

Spiritueel ondernemerschap is steeds meer in opkomst. Er wordt gepraat over het opnemen van mediteermomenten in de CAO, spiritueel leiderschap, inspiratie en spirituele ontwikkeling op de werkvloer, enzovoorts. Wat vind jij hiervan? Spiritualiteit.blog.nl wil het weten!

Je kon tot 1 mei stemmen op de polls bij dit onderzoek. Je kunt natuurlijk nog steeds je mening achtelaten in de reacties, maar deze telt niet mee in de uitkomst van het onderzoek.

Om te weten te komen wat jouw mening is over spiritueel ondernemen, staat er twee polls op Spiritualiteit.blog.nl (aan de rechterkant, of hier in dit artikel). In de eerste vragen we wat jij hieronder verstaat en in de tweede, wat je ervan vindt.
Wil je je antwoord toelichten, dan kun je dat onderaan dit artikel doen, in de reacties.

Wat betekent spiritueel ondernemerschap voor jou?

 • Managers/ leiders die spiritualiteit toepassen in het leiding geven (43%)
 • De mogelijkheid tot spirituele ontwikkeling op de werkvloer (28%)
 • Iets anders, nl (graag toelichten bij het artikel 'Nieuw onderzoek over spiritueel ondernemen') (18%)
 • Mediteer- en bidmomenten onder werktijd (10%)
 • Ik weet het niet (1%)
Loading ... Loading ...

Wat vind jij van Spiritueel ondernemerschap?

 • Nodig, wat meer spiritualiteit op de werkvloer kan geen kwaad (73%)
 • Iets anders, nl (Graag toelichten bij het artikel 'Nieuw onderzoek over spiritueel ondernemen') (24%)
 • Weet ik niet (2%)
 • Onzin! Het gaat toch goed zo? (1%)
Loading ... Loading ...

Lees ook:Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Poll: Wat vind jij van programma’s als Astrotijd en AstroTV?
Lees ook:Jouw mening over dit blog

43 Reacties // Reageer

43 thoughts on “Onderzoek over spiritueel ondernemen

 1. Pingback: Wist je dat… | Spiritualiteit

 2. wiezz

  Ik heb eerlijk gezegd nog geen duidelijk beeld bij spiritueel ondernemen, maar als ik op mijn gevoel af zou gaan zou het voor mij het volgende inhouden;
  een onderneming geeft mensen de ruimte om naar eigen inzicht te leven, en richt daarvoor ook een ruimte in waar je je kunt terugtrekken om te bidden of mediteren of gewoon lekker stil kan zijn. Echt mooi wordt het wanneer naast geld verdienen/brood op de plank krijgen de onderneming ook een ander, menselijker of spiritueler doel heeft en dit probeert na te streven op alle mogelijke manieren.
  Wat me wel heel erg doet aarzelen om volmondig ja te zeggen op spiritueel ondernemen is de ‘angst’ voor alleen maar (spirituele) blabla van managers, terwijl iedereen gelukkiger wordt als er echt lekker vooruitgang geboekt wordt en men kan zien dat zijn werk iemand anders op weg helpt. Het zou voor mij geenszins liggen in gezamenlijke rituelen of meditaties ofzo, daarin is namelijk iedereen anders en diversiteit is veel te belangrijk op de werkvloer om elkaar positief te stimuleren en voor een creatiever werkomgeving te zorgen.
  Ik ben benieuwd wat anderen ervan vinden!

    /   Reply  / 
  1. Theo Buijsrogge

   Ik ben het met Wiezz eens dat het wat mij betreft ook niet per definitie gaat over gezamenlijke rituelen, meditatie of spirituele bla bla.

   In vogelvlucht gaat het mijns inziens om het volgende:
   Het zien van de mens in al zijn dimensies (noem het bijvoorbeeld FQ, EQ, IQ, SQ) en het vinden van de balans tussen alle onderdelen.
   Ook in organisaties vind je die verschillende dimensies terug en gaat het om het vinden van de balans. Veel organisaties zijn echter uit balans door een eenzijdige focus op het fysieke deel (geld). Maar ook als je alleen maar spiritueel doet ben je uit balans.

   Daarnaast is van belang dat je bewust bent van, wat ik noem, je Succeskompas:
   Iedereen heeft een eigen DOEL in het leven. Dat wat voor jou betekenis heeft en het leven zinvol maakt, wat je energie geeft en wat je passie aanwakkert.
   Daarnaast heeft iedereen bij zijn geboorte specifieke kwaliteiten en TALENTEN meegekregen. Talenten zijn je gereedschappen om je levensdoel vorm te geven.
   Ten slotte handelt iedereen vanuit bepaalde WAARDEN. Het kleurt de manier waarop je iets doet en bepaalt waarom je bepaalde keuzes maakt.
   Hoe je je talenten en waarden inzet om je levensdoel te bereiken noem ik je MISSIE
   Doel, talenten, waarden en missie vormen samen het Succeskompas.
   Door te sturen op je Succeskompas geeft je vanuit je essentie richting geeft aan het leven en werk.

   Ook van een organisatie kun je de essentie beschrijven met een Succeskompas.
   Het Succeskompas van de organisatie werkt verbindend (naar de medewerkers), richtinggevend (voor alles activiteiten en acties) en onderscheidend (tov de concurrentie)

   Resumerend:
   Een spiritueel ondernemer ziet mijns inziens de heelheid van alles, zorgt voor balans, kent het Succeskompas van zijn organisatie en zijn medewerkers en zorgt dat deze op elkaar zijn afgestemd. Dan kunnen mensen en organisatie duurzaam succesvol zijn.

   Ik heb e.e.a. uitgebreid beschreven in het boek ‘Succeskompas, richting geven aan je leven en werk’. Zie ook http://www.succeskompas.nl
   Daarnaast vind je veel informatie over Spiritueel Ondernemen op het http://www.SpiritueelOndernemersNetwerk.nl

     /   Reply  / 
   1. pauline laumans

    Wat jullie beogen is een mooi principe. Mensen de ruimte geven meer zichzelf te worden. In een tijd waar we extreem ver af zijn van ons ZELF is dat een goed streven naar hereniging met dit ZELF.

    Voor degenen die willen weten wat spiritualiteit betekent het volgende. Het is een begin van de introductiehoofdstukken in een van mijn boeken die in de USA worden uitgegeven.

    There are many definitions of the word ‘spirituality’. In every way, it describes a philosophical entity that denies the flesh and bone. Flesh and bone stands for the things that can be touched, seen or heard. You know it as things you notice with your sensitivity organs. Contrary to this, spirituality has everything to do with your personal spirit.
    It constitutes a way of life in which energy is its central theme. Spirituality guides you through life. It helps you understand the reality of life as with every encounter on earth whether you like it or not there is an opposite item that sheds light on your path once you are willing to comprehend it in its fullness. No more shame, no more fear but consciously awareness of what all the things you experience in essence offer you.
    Spirituality offers a way to become aware of the reasons for alive living. You become aware of what you think, why you act and what it is you created. You become aware of the reasons for your actions. It offers experience of the dead and living aspects of life. You discover why you have made particular choices.
    Spirituality is not a road that you walk easily, just by following the rational way, nor is it to be learned from a book. It is a road walked by experiencing and sensing the road. In fact you have to learn as well to surrender to the interference in such a way that it is transformed in a new energy form. When walking this road you become more sensitive. You become more aware of the world around you. Spirituality is a way of handling reality. It is a way of becoming aware of the earliest source (birth or Big Bang) and the learning expedition called being alive living. Being alive living means you like the adventure on earth, you want to consider what it is you are doing and make conscious choices and you are amazed by what life has to offer you. It has got far reaching consequences because it describes what happened before you joined this earth. It sheds a light on what happened after you joined this earth. Spirituality is a road of experience. A road that makes you personally aware of the items that exists in your life. Your energy is entangled to all that exists.

      /   Reply  / 
  2. pauline laumans

   Het is goed dat er ruimte komt tijdens het werk om even te liggen, te zitten, te mediteren of zo. Dat is zeker prijzenswaardig, anders wordt het als allerlei technieken de mens weer gaan manipuleren. Immers een mens moet zelf door de ervaring zijn lagen loslaten en gezond worden, dat is de echte spiritualiteit. Spiritualiteit is iet het je over geven aan een hogere of andere macht het is niet via een ander praten met de wetten van de natuur of de levenswetten.Veel mensen hanteren het woord spiritualiteit echter die nog nooit een zelfverwerkelingspad van ruim 10 jaar hebben gevolgd laat staat hebben verinnerlijkt. Veel mensen hanteren het woord lichtzinnig en passen het toe als een vernieuwde vorm van goed doen aan, als een ander jasje voor godsdienst beoefening, als een ander jasje voor het kunnen onderdrukken van de mens. Veel mensen hoe goed ze het soms ook menen verpakken iets ouds in een nieuw jasje om er hun persoonlijke voordeel mee te doen. Mensen ruimte geven want dan werken ze geconcentreerder en behaal je een hoger rendement. Of dit bijdraagt aan de authenticiteit en uniciteit van de mens? Immers “The truth can only be found when we take off all the layers gained due to ignorance. Once naked we notice “Self” our Essence which is equal to all that exist!

   Pauline schrijfster van zelf realisatie boeken die ook in Amerika worden uitgegeven.

     /   Reply  / 
  3. Renée Sampiemon

   Voor mijn is spiritualiteit inmiddels een soort containernaam. Veel zaken vallen eronder. Ik werk eigenlijk voornamelijk met intuïtie (ook voor meer uitleg vatbaar natuurlijk :-) ) Sinds 1992 verzorg ik samen met mijn collega Hans ten Dam de training Management en Intuïtie voor politie-officieren. Eerst via de Politieacademie en sinds dit jaar ook voor andere groepen leidinggevenden. Het doel ervan is om via allerlei oefeningen en methodieken, je bewust te worden van je intuïtie, de belangrijkste raadgever die er is. Als mensen zich meer bewust zijn van hun intuïtie (dus zelfbewustzijn), en niet alleen maar proberen om alles rationeel te benaderen, zullen ze merken dat ze heel veel tijd en energie overhouden voor diepere contacten met collega’s en medewerkers. Zelf ben ik geen voorstander van yoga, mediteren en dat soort uitingen in de baas zijn tijd. Daar kun je de pauze volgens mij ook best voor gebruiken.
   Ik denk dat als je goed en zuiver met zelfbewustzijn/intuïtie en spiritualiteit omgaat, dat je een waardevolle bijdrage kan leveren aan een betere wereld.
   Ik word zo langzamerhand gek van mensen die steeds maar “je” over zichzelf zeggen i.p.v. “ik”, “Alles goed?” zeggen, dus niet vragen, en dan nog: met wie gaat ALLES goed? Dus is het weer een non-vraag waar vooral geen echt antwoord op moet komen.
   “Groetjes!” of “Doehoeiiiiiii” bij het weggaan. VRESELIJK.
   Het wordt tijd dat we eens ophouden met die stompzinnige taalvervuiling en eens vragen “hoe gaat het met je?” en graag ook even wachten op het antwoord.
   Nou, dat was die weer :-) Ik wens alle lezers van mijn reactie een heel fijne dag toe en veel genieten van alles wat je (bereikt) hebt. En graag herinner ik iedereen nog eens aan mijn eigen lijfspreuk als variant op “Wat gij niet wilt dat u geschiedt..”: behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.

     /   Reply  / 
 3. Josefien

  Wat betekent spiritueel ondernemerschap voor mij?
  Hoe langer ik ermee bezig ben, hoe gewoner het wordt en uiteindelijk betekent het het gevoel van terug bij af te zijn.Namelijk:
  een mens zijn met respect en oog voor de medemens,wetende dat ieder een spiritueel wezen is.Elk levend wezen helpen de plek op aarde te krijgen die het meeste bijdraagt aan ieders geluk.
  Niet teveel naar de hemel willen reiken,maar samen met anderen de hemel op aarde halen.Als spiritueel ondernemer kan je hierin een speciale rol vervullen door je hierin kenbaar te maken als hulp en voorbeeld voor anderen.

  Wat vind ik van spiritueel ondernemerschap?
  Ik vind het een manier die bij me past en een rol die ik graag wil vervullen.

    /   Reply  / 
 4. Karla

  Wauw, wat een wijze woorden allemaal! Ik ben zelf geen ondernemer, maar ik weet wel dat het geen kwaad kan als er wat meer spiritualiteit op de werkvloer zou overheersen. In de zin van meer respect en bewustwording.
  Daarnaast zou ik het ook niet erg vinden als men wat minder ‘zweverig’ over spiritualiteit zou denken. Grote ondernemers als Donald Trump en Bill Gates zweren bij meditatie, er wordt zelfs gezegd dat mediteren je succesvoller kan maken. Ik weet niet of het waar is, maar ik zou het best fijn vinden als werknemers de kans krijgen om elke dag onder werktijd een kwartiertje te mediteren. Mij helpt het om te ontspannen en beter te concentreren, bovendien is het goed voor mijn weerstand als ik het dagelijks doe. En dat is alleen maar goed voor de baas, toch?

  Lieve groetjes, Karla

    /   Reply  / 
  1. Josefien

   Hoi Karla

   Een mogelijkheid tot mediteren op je werk,vind ik een goed idee.
   Tenslotte worden er ook al vaak andere activiteiten ondernomen, zoals b.v. een stoelmassage om mensen te doen ontspannen,zodat ze beter werken.
   Hopelijk rook je niet,want dan zou ik ja als idee willen geven om met je baas te bespreken of jij i,p.v. de rookpauzes die collega’s nemen (vast wel meer dan een kwartier per dag in totaal) een meditatie mag doen.Hopelijk is daar ook een goede ruimte voor?

   Hartelijke groet

   Josefien

     /   Reply  / 
 5. Evert-Jan

  Spiritueel ondernemen betekent voor mij.
  Ondernemen en communiceren vanuit het hart.
  Vanuit de Liefde in mezelf acteren en handelen vanuit het weten in me zelf, daardoor blijf ik authentiek.

  Spiritueel ondernemen.
  De werknemers op de werkvloer de kans geven zich te ontwikkelen naar hun werkelijke kernwaarden. Ze zich bewust laten worden dat als je van uit de liefde in je zelf en voor je zelf, je van nature met respect voor een ander handelt.
  Er wordt een sfeer van uitdaging gecreëerd die ontstaat vanuit een innerlijk verlangen en niet van uit een competitie drang.
  Dat is voor mij spiritueel ondernemen.

  Verder over meditatie.
  Meditatie is een prachtig hulpmiddel. Het bevordert voor mij het bewustzijn en het gevoel van verbondenheid, het besef van onvoorwaardelijkheid, het weten één te zijn met alles wat leeft.
  Er wordt vaak erg ingewikkeld over gedaan, maar niets is zo eenvoudig als mediteren.
  Veel mensen doen het soms al zonder dat ze het eigenlijk weten.Er zijn vele vormen, net zoveel als er mensen zijn, daarom is de ervaring ook voor iedereen anders.
  Ik zelf laat me soms gewoon een paar minuutjes tussen door gaan.
  Dat geeft al ruimte in hectische perioden.
  Ik heb daar geen CAO regeling voor nodig.
  Ik geloof ook niet dat het op de werkvloer nodig is om een kwartier of een half uur of langer per dag te mediteren.
  Ik zelf doe langere meditaties het liefst thuis of in een rustige natuurlijke omgeving.

  Ik wens jullie veel liefde en respect

  Evert-Jan

    /   Reply  / 
 6. paul de kleijn

  De opmerking dat het geen kwaad kan vind ik te neutraal.
  Ik denk dat we al heel snel aankomen op een punt waar spirutaliteit ( handelen vanuit je hart en innerlijke kracht, handelen niet alleen vanuit intelligentie of macht maar uit wijsheid) noodzakelijk wordt.

    /   Reply  / 
 7. Michael

  Leuk om al deze reacties te lezen. Erg goed dat spiritueel ondernemerschap leeft. Ik geloof (op dit moment) nog niet dat bijvoorbeeld mediteren per se gekoppeld moet worden aan spiritueel ondernemerschap of dat dit in een CAO moet.

  Voor mij zit spiritueel ondernemerschap in authenticiteit, eerlijkheid, oprechtheid, balans brengen in je omgeving (fysiek en geestelijk) de uitspraak; wat je uit(zend) komt naar je toe vind ik altijd wel van toepassing!

  http://www.youbedo.com
  http://www.twitter.com/youbedo

    /   Reply  / 
 8. Sonja de Heer

  Hai allemaal. Mijn inziens gaat spiritueel leiderschap allereerst over authentiek zijn. Ieder in zijn eigen kracht zal zijn/haar bijdrage leveren in het grotere geheel op de werkvloer. De juiste mensen op de juiste plaats betekent dat iedere werknemer, manager cq leider vanuit het diepste van zijn/haar hart zijn/ haar werk met passie en plezier doet. Als dit zo is dan draagt dit bij tot een positief resultaat als aller krachten geschakeld worden op de juiste manier voor het beste resultaat. Live and let live. Waardering, respect allereerst voor jezelf maar ook zo voor die ander. Elkaars meerwaarde ervaren en zien wat de aanvulling is. Als eenieder naar een goede relatie met zichzelf streeft en dus blij is met zijn haar werk en positie dan is dit de uitgangspositie voor samenwerking. Spiritueel ondernemen is van alles de geest in mensen, situaties en dingen zien. Door oprecht het bedrijf, functies, personen onder de loep te nemen, de waarheid te zien. Is het allereerst noodzakelijk bij het begin te beginnen. Welk doel dienen we ? Wat is er nodig en wat hebben we in huis en hoe brengen we alle neuzen dezelfde kant op. Als er meerdere individuen samenwerken dan dient er eerst gekeken te worden naar ieder zijn authenticiteit. Wie is waar goed in en is het helder wie welke rol speelt of dient te spelen in kader van het bedrijfsbelang zodat ieder potentieel ten volle wordt benut en dus zichtbaar wordt. Hier spelen meerdere factoren een rol. Wie is deze persoon en welke relatie heeft deze persoon met zichzelf.?
  Ik ben ervan overtuigd dat als je goed in je vel zit en passie hebt voor wat je doet en ziet dat jouw collega dat ook heeft er spijkers met koppen worden geslagen. Inzet, liefde voor het vak, het grotere geheel en dus samenwerken voor het beste resultaat. Wij mentaliteit ipv mijn positie en mijn prestatie mentaliteit. Als je ieders waarde ziet en (h)erkent dan komt er waardering en liefdesenergie vrij een magisch veld van creatieve energie. Samensterk. Maar blijven er eilandjes en bedrijfjes binnen bedrijfjes…zonder bruggen slaan en samenwerking dan heet dat niet spiritueel maar eigen belang en gaan voor jezelf zonder waarde wat dit voor de ander betekent. Er is niets zweverigs aan spiritueel ondernemen. Het gaat over natuurlijk leiderschap wat altijd over Wij ipv Ik gaat. Mediteren is een manier om dichter bij jezelf te komen, contact te maken met jouw eigen hart en ziel en dus ook jouw authentieke kracht en talent. Er zou tijd gemaakt moeten worden voor stilte en bezinning maar ook trainingen op het gebied van hoe authentiek ben je? is dat wat je denkt, ook dat wat je zegt, dat wat je doet…of is het bla bla..en vervul je niet de juiste rol op de juiste plaats. We zouden mensen op de werkvloer lessen moeten geven in communiceren met elkaar, omgangsvormen, meditatie, en hoe goed ken je jezelf? Wat zijn jouw talenten, wat is jouw meerwaarde, wie ben je nu echt? Waarom doe je wat je doet? Wat is jouw ware passie? Inzicht in jezelf geeft je ook inzicht in de ander. Spiritueel ondernemen geen trend maar een must voor de toekomst en het hogere doel dat we dienen. We zijn allen maar een kleine schakel van die grote ketting. Totdat we begrijpen dat we moeten schakelen en passend maken…zullen we in vrede kunnen samenwerken. Het één kan niet zonder het ander voor het beste resultaat. We zijn alleen uniek en toch allen één. Hoe schakelen al die unieke stukjes samen tot één. Door eerst de rust, stilte, kracht en liefde in jezelf op te zoeken en passie te hebben voor wat je doet. Laat allen verenigen die eenzelfde passie hebben maar ieder een ander talent,waarde hebben toe te voegen. Hiervoor is zelf onderzoek nodig. Want lang niet iedereen doet zijn werk vanuit zijn hart. Wat is jouw intentie? Wat is jouw doel? En wat is jouw passie? Daar geloof ik in. Lieve warme groet, Sonja de Heer

    /   Reply  / 
 9. Ton Heerding

  Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.
  Als we dan kijken naar de werkvloer en haar functie dan is dit ruimte bieden aan mensen die met inbreng van hun geest en lichaam aanwezig zijn om een gezamenlijk doel te verwezenlijken. De 8 uur tijd die de mensen daarvoor aanwezig is al onderbroken door allerlei pauze’s zoals ochtendpauze, middagpauze, grote pauze , rookpauze. We hebben het al geregeld en je kunt gewoon je eigen verantwoordelijkheid nemen om je eigen invulling te geven aan je eigen vorm in je eigen ruimte denk ik zo. Laatst moest ik even verschijnen op het Belastingkantoor in Doetinchem en daar trog ik 8 medewerkers wachtend in een bushuisje op een plaats waar helemaal geen bus rijdt. Ik merkte op: “Heren, er rijdt naar mijn inzicht hier geen enkele bus”Nee antwoorden ze dat weten wij ook wel maar wij wachten hier tot onze rookpauze voorbij is. Toen ik naar binnen ging moest ik ongeveer 20 minuten wachten op diverse collega’s die nog even bezig waren. Aha dacht ik, er wordt hier dus flink gewerkt. Na twintig minuten arriveerde de opgeroepen medewerker, je raad het al, ik had hem twintig minuten eerder bij het bushuisje gesproken. Had hij me dat maar verteld, dan had ik 20 minuutjes kunnen mediteren. We moeten oppassen dat spiritualiteit vooral geleefd wordt en dat het geïntegreerd wordt, maar laten we er geen “woord”van maken dat belachelijk gemaakt kan worden. Het maakt gewoon onderdeel uit van ons leven en onze dagindeling, net als plassen en handen wassen. Moeten we ook dit gaan betuttelen? Dat lijkt mij persoonlijk niet zo’n spirituele oplossing. Groet, Ton Heerding.

    /   Reply  / 
 10. Bas

  Spiritueel ondernemen is een term die in mijn ogen te pas en te onpas wordt gebruikt. Hierdoor heeft spiritualiteit zowel een negatieve als een positieve lading gekregen en iedereen heeft een andere definitie van spiritualiteit.
  Wil gesproken kunnen worden van spiritueel ondernemen dan zal eerst een eenduidige en heldere definitie hiervoor moeten worden gegeven.
  Ook is eenieder op een eigen manier spiritueel alleen gebruiken de meesten niet het woord spiritualiteit. Want die term vinden ze zweverig en toch doen/werken ze volgens spirituele wetten. Hieruit blijkt dat je niet iedereen spiritueel ondernemen kunt “opdringen”.
  Al met al heeft spiritueel ondernemen nog een aantal hobbels glad te strijken en tot die tijd ben ik voorstander om iedere medewerker/collega/baas/persoon als individu te zien en hem of haar als zodanig te behandelen. Want iedereen heeft andere manieren om tot rust te komen of extra werk te verzetten, de een mediteert, de ander sport, de ander leest etc., zie de verschillen en handel conform.
  Heb oog en respect voor het individu!

    /   Reply  / 
 11. Ton Heerding

  Geweldig Bas! Erg goed uitgedrukt. Ik heb hier niets aan toe te voegen.

  Hartelijke groet,

  Ton Heerding

    /   Reply  / 
 12. Edwin de Bree

  Vanuit deze vraagstelling lijkt spiritualiteit iets waar je aan kan doen. Of niet. Als een sport of een hobby.
  Alles is met elkaar verbonden, onderling gerelateerd en onderling afhankelijk. Wanneer we vanuit dat perspectief gaan organiseren komen we tot hele andere organisatievormen, hele andere prioriteiten in doelstellingen, andere verdienmodellen en andere relaties in organisatie en tussen organisaties en hun omgeving. Dan is er naar mijn mening sprake van spiritueel ondernemen.

    /   Reply  / 
 13. Els van der Ark

  Spiritueel ondernemen, werken, zijn, begint bij jezelf. De basis is voor mij vertrouwen en liefde.Wanneer er vertrouwen en liefde is dan is er geen macht meer nodig. Macht is onmacht is ego.
  Mensen lopen daar op stuk, raken zichzelf kwijt.
  Mensen zijn zich zelf dikwijls niet bewust wat hun eigen kwaliteiten zijn, waaruit zij kunnen leven en werken. Als die specifieke kwaliteiten in het bewustzijn komen (door gespiegeld te worden), krijgt men ook meer zelfvertrouwen en komt men dichter bij zichzelf.Mensen worden authentieker, waardoor verbinding maken met een ander echter wordt en meer waarde heeft. Vanuit hart en echtheid verbinding is wat anderen raakt, ook in ondernemerschap.

  een harte groet,
  Els van der Ark

    /   Reply  / 
 14. Jean-Paul Close

  Spiritualiteit is het bewust ZIJN. Dat omvat thema’s als hoe we omgaan met onze levensstijl, onze omgeving, onze relaties, enz.

  Ondernemerschap heeft te maken met “iets doen” zoals de uitdrukking “iets ondernemen” zegt.

  Door beide woorden te combineren krijgen we een ondernemend proces dat beoogt meetbare waarde toe te voegen aan ons bestaan. Het betreft ondernemerschap als instrument om eventuele misstanden op te lossen door concrete waardevolle innovaties die vaak veel verder gaan dan productcreatieprocessen. Deze vorm van ondernemerschap tracht bij te dragen aan vooruitgang door sociale en ecologische belangen in balans te brengen met de economische. In feite is het op een andere manier te verwoorden als: dienstbaar ondernemerschap aan mens en planeet.

  De opkomst van deze ondernemersvorm heeft vooral te maken met de gigantische misstanden die in de wereld zijn ontstaan en de hunkering van velen onder ons om daar inhoudelijk wat aan te doen. Men ontdekt weer de innerlijke motivatie die sterker en succesvoller blijkt dan de materiele.

    /   Reply  / 
 15. Meindert van Dijk

  Tja, wat is spiritueel ondernemen?

  Een bedrijf(je) runnen, met aandacht en respect voor anderen, de natuur en het milieu. Helpen waar mogelijk. Vooral ook zoveel mogelijk leven in het NU.

  Leven en werken doe ik tegenwoordig in de wetenschap dat er veel meer is tussen hemel en aarde. Waarnemingen van synchroniciteit, waar, hoe en bij wie dan ook, zijn voor mij echte kadootjes. Wonderen bestaan! Wanneer je er voor open staat zie je ze bijna elke dag om je heen gebeuren!

  Voor mij bestaat ‘toeval’ niet. Alles gebeurt – vaak op verrassende wijze – met een bepaald doel. Een doel, dat wij meestal (nog) niet kunnen bevatten.

  Verder vind ik het erg belangrijk om de dingen te doen, die je leuk vindt, zowel in je werk als privé.

  Vanuit deze gedachten heb ik – na 37 jaar overheidsdienst – per 1 januari 2010 mijn ambtenarenstatus verruild voor het zelfstandig ondernemerschap (ZZP) om mijn droom, mijn hart en passie te volgen: de fotografie en het organiseren en begeleiden van Natuurfotowandelingen. Spannend, maar ook erg leuk!

  Daarnaast ben ik actief met het door mijzelf geïnitieerde samenwerkingsproject ‘Onthaasten en Genieten’, met aandacht voor de thema’s Onthaasten, Genieten, Rust, Ruimte en Stilte. Thema’s, die voor mij erg belangrijk zijn. Ze zijn voor mij primaire levensbehoeften.

  De website http://www.onthaasten-en-genieten.nl krijgt steeds meer vorm, er komen steeds meer bezoekers, die bovendien steeds actiever worden. De laatste weken wordt de Agenda vooral gevuld met aankondigingen voor Stiltewandelingen.

  Tja, het zijn gewoon allemaal activiteiten, waar ik mij goed bij voel, niemand en niets schade mee berokken en volgens mij ook bijdraagt aan een iets betere samenleving. Is dit ‘spiritualiteit?

  Met vriendelijke groet,
  Meindert van Dijk
  Beroepsfotograaf, zelfstandig fotojournalist, natuurgids en levensgenieter. Levensmotto: Volg je hart!

  Bezoek ook eens één van m’n websites,
  http://www.meindertvandijkfotografie.nl
  http://www.natuurfotowandelingen.nl
  http://www.onthaasten-en-genieten.nl
  http://www.linkedin.com/in/meindertvandijk

    /   Reply  / 
 16. astrid

  ik vind het een goed idee opzicht om te kunnen mediteren op het werk mensen worde dan toch bewuster metzichzelf en worden er rustiger van en dat kan denk ik wel positief uitpakken op een hele drukke werkvloer , zo en zo geeft meditatie je een bepaald rustpunt dus ik vind het wel ok

    /   Reply  / 
 17. Rina Gubanski

  Spiritualiteit is…misschien doen we er goed aan om deze woorden van Paul van Vliet te gebruiken en ze toe te passen : “Je moet er in de jou toegemeten tijd iets moois en zinvols van maken. Tussen wieg en graf moet je een hemeltje op aarde scheppen. En niet allen voor jezelf.”…dus ook op de werkvloer !

    /   Reply  / 
 18. Wouthiera Crommelin

  Spiritualiteit staat voor mij voor je verbonden voelen en weten het alles om je heen. Het verlangen om dat ( weer ) te leven. Als die ruimte in bedrijf door met het manegement neergezet wordt , kan ieders potentieel ten volle benut worden hetgeen voor iedereen voordelen heeft en geen nadelen kent.

    /   Reply  / 
 19. Niek Heining

  Spiritualiteit en ondernemen ligt redelijk ingewikkeld. Zelf heb ik een behoorlijk aantal ondernemers over dit onderwerp geïnterviewd om er achter te komen hoe zij zingeving, spiritualiteit en ondernemen met elkaar verbinden. De eerste vraag is natuurlijk ‘wat is spiritualiteit?. Wat uit de interviews naar voren komt is dat het duidelijk moet zijn waar de ondernemer staat en dat wil uitdragen en de medewerkers, voor zover het het werk raakt, daarin betrekt. Het tweede punt was dat er een duidelijke visie en missie dient te zijn, waarin een duidelijke koppeling naar intrensieke waarden en als voornaamste punt er ruimte is voor reflectie op het eigen en het gezamenlijke handelen. Meditatie of bidden is daartoe een middel, maar niet noodzakelijk. Er zijn andere mogelijkheden. Meditatie en/of bidden zijn verbonden met filosofieën en/of religies en dat kan weerstand opleveren bij andersdenkenden, zeker als die een sociale druk ervaren om daaraan mee te doen. Op basis van de interviews en onderzoek is voor mij spiritualiteit het proces waarin de op basis van de eigen levensvisie gestelde levensdoel wordt bereikt. Reflectie op het eigen en het gezamenlijke handelen is hiervoor noodzakelijk. Meditatie, bidden en dergelijke kunnen hiervan een vorm zijn. Spiritueel leiderschap is leiden vanuit een levenvisie die niet louter gebaseerd is op het materiële en rationele, maar ook op een visie op het doel leven zelf, wat op zich een spirituele visie is. Het is belangrijk dat mensen de mogelijkheid krijgen om het werk ook te laten bijdragen aan hun levensvervulling.

    /   Reply  / 
 20. Jacqueline CM Koppelman

  Spiritualiteit heeft voor velen iets zweverigs.

  Volgens mij betekent spiritualiteit dichtbij jezelf zijn en in het hier en nu zijn. De ruimte om jezelf te zijn heeft ook de ander. Er is ruimte, een zekere leegte en ontvankelijkheid.
  Door aandacht en concentratie kan eenwording met de omgeving ontstaan; een ontstijging van het eigen ik.
  Door een intrinsieke verbinding met de ander aan te gaan, ontstaat een energie waardoor we samen meer worden dan ieder afzonderlijk.

    /   Reply  / 
 21. Hans Anneveld

  Specifieke maatregelen als “meditatie-uurtje” voelen voor mij véél te “controlling” aan. In wellicht iets andere woorden als het hier en dar al staat beschreven: We kijken – grof gezegd – terug op een tijd waarin mensen teruggebracht waren tot onderdeel van productiemachines.
  Er komt steeds meer ruimte voor gevoel, menselijkheid, verbiding. Dat zit dicht in de buurt van spiritualiteit.

    /   Reply  / 
 22. Vera Koenen

  Spiritueel ondernemen gaat voor mij verder dan een beetje mediteren, ik denk dan aan interdimendionele contacten tussen mens en hogere rijken, die goede inspiratie kunnen geven, nieuwe technieken aanleveren (echte technologische kennis) etc. Uiteraard betekent het ook dat iedere werknemer ruimte voor optimale ontplooing moet krijgen. Dat de essentie over waarom je iets doet verder gaat dan alleen geld verdienen. Dat het ook ingezien wordt dat we altijd deel zijn van een groter geheel en dat het een het ander beinvloedt, dat we op weg zijn naar kwantum staat. Zet Newton zo langzamerhand maar in het museum..
  enzenz..maar altijd: praktisch concreet tastbaar toepasbaar

    /   Reply  / 
 23. Saskia Beugel

  Kies het werk waarvan je houdt en je hoeft geen dag in je leven te werken – Confucius –

  Ik heb hierover een stuk geschreven in de nieuwsbrief van Rishis
  Denk dat spiritueel ondernemerschap ons zeker kan helpen en inspireren bij de uitdagingen van deze tijd. In de kern gaat t om t samensmelten van yin en yang, van vrouwelijk, mannelijk van vader zon en moeder aarde, van contact met de divine en contact met aarde, van zakelijk vanuit t hart en uiteindelijk ondernemen, leiden en werken vanuit eenheid, non dualiteit, in verbinding!

  Werken moet iets zijn wat bijdraagt aan menszijn, aan geluk, aan gevoel van waarde voor een mens, zelfrespect en waardering. Werken moet iets zijn waarbij mensen zich steeds krachtiger en creatiever en meer mens voelen.

  Werken moet eigenlijk niet zijn wat t nu is namelijk voor t geld;-) en enkel voor t geld. Dat mensen er eigenlijk niet eens meer toe doen maar alleen dat.Het holt de mens en maatschappij uit. Geld is energie en niet een doel op zich en die energie moet ingezet worden om mensen nog meer de mens de mogelijkheid te kunnen geven om bij zijn of haar kracht en liefde te komen. Waardoor de waarde van mens zijn stijgt. Geld (en status) is nu een doel op zich geworden, uit angst, macht, onwetendheid en wat hebben we bereikt? Well the world could be a better place…

  . Al moeten de facturen worden betaald… het is zoals de Blot zei… Dat winst een middel moet zijn om ‘goed te zijn’ voor de mensen en niet n doel. Alle bedrijven die t omdraaien en winst ten doel stellen zullen t niet redden.

  Uit Rishis Nieuwsbrief (en blog op http://www.rishis.nl)
  Adiesj Bakas voorspelt dat 2010 het jaar van de
  zingeving zal worden en dat de leiders van nu een soort hogepriesterschap nodig hebben. Dit doet mij denken aan Isis. Ik denk dat deze hogepriesteres en Godin van de liefde, bezieling en vrijheid ons bij deze transformatie kan helpen en
  inspireren. Ook Astroloog Peter Delahay spreekt over dat vrouwen in de lead zullen zijn bij het nieuwe leiderschap. Ik denk zelf ook dat vrouwen een grote rol hierin kunnen en moeten spelen: vanuit hun hart, vanuit inspiratie, vanuit liefde en bezieling! Vrouwen kunnen elkaar en ook mannen helpen om meer en meer
  vanuit ‘t hart en vanuit verbinding te gaan leiden, leven en werken!

  Tijdens de Isis Cultus waren vrouwen inspirators en leiders vanuit verbinding en vanuit het hart. Mannen waren de uitvoerders óók vanuit het hart en mannen brachten focus en richting. Isis leerde: ‘Het is de taak van de vrouw om het innerlijk licht te kennen en het beslissende woord te spreken. De man zal in algehele vrijheid de uitvoerder zijn van hetgeen zij beslist’ (Bron: Achter
  de Sluier van Isis).

  Misschien dat deze filosofie ons best een handje kan helpen vandaag de dag. Is dat wat in onze (Westerse) maatschappij niet helemaal goed gaat? Opeens werden mannen (even generaliserend) inspirators en leiders… en vrouwen de uitvoerders. Misschien dat we daar een afslag hebben gemist en we zo veel ‘psychopatische’ (bedrijfs)structuren hebben gecreerd: veelal zonder hart en ziel en niet mens maar geld gestuurd. Zoals Paul de Blot stelt bedrijven maken nu geen winst voor de mensen maar mensen zijn er voor de winst. Een maatschappij waar vrouwen en masse burn out raken en mannen ‘lonely at the top’ staan (totaal niet meer verbonden).

  Wie is Isis? Isis is de Godin van de bezieling en de vrijheid. Een Oud-Egyptische moedergodin en de grootste van alle godinnen. Ze wordt als zodanig dan ook beschouwd als de machtigste figuur in het Egyptische pantheon en had enorme magische krachten. Ze is het archetype van het autonome vrouwelijke principe, dat we allemaal in ons dragen en dat niet ondergeschikt is aan het mannelijke
  principe, maar er gelijk aan is en het aanvult.

  De Isis-cultus kwam op gang (na de 4e eeuw voor Chr.) van Alexandrië naar de Mediterrane landen (Griekenland en Rome). De cultus stierf uit in Rome na het opzetten van het instituut van het christendom. Daarvoor bestond deze cultus zij aan zij naast
  het opkomende christendom, Jodendom en de Islam. Er wordt zelfs beweerd dat de naam Jezus de naam Isis in zich draagt (J + Isis). De wederopstanding van Jezus schijnt gebaseerd te zijn op Egyptische religie en de heropleving van Assur en zijn teachings van liefde geinspireerd door
  de teachings van Isis over liefde. “Israel’ betekent Isis Royal, de
  koninklijke lijn van Isis. De naam Israel is een samenvoeging van Isis (moeder
  godin), Ra (Sun God) en El (de vader God). Zelfs de naam Parijs stamt af van Isis
  (Para Isidos)

  Ben benieuwd naar jullie kennis, ideeen hierover! Zie ook http://www.rishis.nl

    /   Reply  / 
 24. Simon Schijf

  Ik vind dit een goede ontwikkeling. Het gevoel is altijd al het belangrijkste geweest bij het maken van onze beslissingen. Het bewust worden van onze gevoelens kan zorgen voor duidelijkere beslissingen. In zijn algemeen worden we zachter en liever op het moment dat we beter gaan voelen wat er te voelen is. Dat is toch uiteindelijk de winst.
  Om dit in de praktijk te brengen heb ik de tachyonenpiramide waarmee ik langs bedrijven kom en de werknemers een behandeling van 20 minuten geef om dit te kunnen bewerkstelligen.

    /   Reply  / 
 25. kaatje

  Mijn baas zou zeggen,mediteerd hij thuis.
  Niet op mijn kosten.Mijn collega’s ouden zeggen, wat gaan ze ons hier weer door het strot duwen. Niet iedereen is geintresseerd.
  Nog thuis, nog op het werk,zeg ik nog een woord over spiritualitiet.
  Ze bekijken je scheef,en twijvelen of je ze nog alle 5 hebt.
  Net als je godsdienst vind ik het beter dat je het in huis houd.

    /   Reply  / 
 26. Frans Steeman

  Spiritueel ondernemen is voor mij ondernemen vanuit je binnenste, vanuit je ziel. Praktisch vertaald dicht bij je eigen waarden en hogere doelen blijven. ‘Spriritualiteit toepassen’ heb ik wat moeite mee, dat klinkt mij teveel als een management-trucje. De discussie over wat ‘moet’ en wat er voor werknemers geregeld ‘moet’ worden vind ik ook wat vreemd. Spiritueel leiding geven is vooral ont-moeten, mensen de ruimte geven wie of wat ze willen zijn.
  Bottomline: spiritualiteit moet je niet willen reguleren of beinvloeden, laat het onstaan en geniet!

    /   Reply  / 
 27. Guido

  wat een boel mooie woorden allemaal. Voor mij zit spiritualiteit op het werk voornamelijk in het geven van een antwoord op de vraag wat is de zin van het bestaan.
  En vanuit deze zingeving handelen en je zelf observeren. Natuurlijk in de context van het doel van het bedrijf.
  Dit was en is een van de reden dat ik ooit met mijn bedrijf ben begonnen: GMadvies
  zorgt dat er meer spiritualiteit op de werkvloer komt door de stil te staan bij de essentiële vragen des levens, maar voornamelijk dat terug te laten komen in de acties. Woorden en daden!
  Meer en meer kom ik tot de overtuiging dat wij leiders nodig hebben die het goede voorbeeld dienen te geven. Daarom heb ik samen met collega ondernemer een nieuw initiatief gestart. leiderschap en mindfulness. Zie http://www.mindfulnessenleiderschap.nl
  het doel van dit initiatief is leiders te trainen om meer van aandacht leiding te geven.
  Fijn pasen.

    /   Reply  / 
 28. wim luteijn

  Ik kijk naar buiten en zie de eerste bollen uitgroeien tot prachtige bloemen. Spriritualiteit is er samen uitkomen.

    /   Reply  / 
 29. anne-lies hustings

  spiritualiteit in ondernemen is voor mij samenwerken met diep respect voor de eigenheid van de ander. Steeds weer met elkaar op zoek naar verdieping en ontplooiing zodat je na je werkzame leven dankbaar kunt zeggen: Ik heb veel gebracht maar ook heel veel gekregen aan talentontwikkeling, respect, inzichten en ik voel me verbonden met al deze mensen waarmee ik heb samengewerkt. Wij dragen dit uit met ons organiMeren model.

    /   Reply  / 
 30. Astrid de Heij

  Spiritualiteit op de werkvloer. In contact met collega’s, bazen, klanten, kortom met iedereen waar je mee te maken krijgt verder kijken dan alleen de buitenkant. Het is voor mij het kijken naar de ander en aanvoelen hoe de ander het beste tot dienst te kunnen zijn en jezelf daarbij trouw te blijven. Een bedrijf voeren waar, naast het verdienen van je geld ook dienstbaarheid en geestelijke/persoonlijke groei hoog in het vaandel staan.

    /   Reply  / 
 31. dyotish-rahasyam

  Spiritueel ondernemen is in mijn ogen een positieve steentje bijdragen aan de maatschappij.
  Wat ook zeer belangrijk is.

    /   Reply  / 
 32. Petra van der Veen

  Iedereen is spiruteel; je woont in lichaam, hebt intellect en bent spiritueel van wezen. Voor mij is spiritueel ondernemen het samen brengen van het levensdoel van de werknemer (liever samenwerker) met de missie van het bedrijf. Op deze manier kun je een win-win situatie krijgen waar iedereen beter van wordt en daarmee ook de wereld nog leuker wordt.
  Spiritueel ondernemen is mij dan ook de samenwerker de ruimte geven te ontdekken wie hij/zij in essentie is, dus inderdaad terug brengen bij de kern. Van daaruit vindt men zijn levensdoel.
  Het bedrijf gaat onderzoeken wat de bijdrage is voor de samenleving en gaat dat communiceren en uitwerken met de samenwerkers. Breng het levensdoel van de samenwerker bij de missie van het bedrijf en men gaat daadwerkelijk samen werken!

    /   Reply  / 
 33. Hendrick Smit

  Spiritueel management of bezielend leiderschap zou onze organisaties (en samenleving/politiek) veel goed doen. Als iemand vanuit een oprechte overtuiging handelt dan krijgt zijn werk daar meer energie uit mee. De behoefte aan zo’n manier van werken wordt aangetoond met vele voorbeelden. De twee agenten die op de stoep bij een woning staan te wachten op instructies, terwijl iemand hoorbaar wordt afgetuigd in deze woning, dát is een typisch voorbeeld. Deze agenten handelen vanuit de rigide procedures. Ze zullen vast niet gelukkig geweest zijn met hun werk. Ik vraag me af óf ze nog bij de politie werken. Om dit soort zaken haken mensen af, ze worden afgestompt of ze krijgen een burn-out. Dit zien we bij de politie, in de zorg, bij de overheid en in het bedrijfsleven. De mechanistische manier van werken geeft geen voldoening.
  Met spiritueel management komt er weer plezier in het werk. Mensen kunnen het vak uitoefenen waarvoor ze gekomen waren. Daarmee handelen ze vanuit het hart en dat geeft voldoening. De resultaten zijn beter en tegen lagere kosten te behalen. Het kan best zijn dat de resultaten zich niet in cijfers laten uitdrukken. Daar kunnen we beter aan wennen, net zoals de voldoening bij werknemers en klanten, in welke vorm dan ook.

    /   Reply  / 
 34. Mathilde Kuper

  Spiritueel is voor mij het verbinden van alles, dus werk, ondernemen, thuis, gezin, sociaal…het staat niet los van elkaar. Laten we de kennis en vaardigheden zo veel mogelijk integreren in wat er is, zodat iedereen bewust of onbewust mee ontwikkeld naar een wakkere wereld.

  Zou dat niet geweldig zijn?

    /   Reply  / 
 35. henk de vos

  spiritueel ondernemen is voor mij niet anders dan spiritueel leven volgens het principe dat Ghandi zo mooi verwoordde: “be the change you want to see in the world…” Dus als ondernemer toch maar bij mezelf beginnen!

    /   Reply  / 
 36. Peter Thijssens

  Spiritualiteit is voor mij een deel van mijn leven. Het bepaalt hoe ik naar het leven kijk, hoe ik naar mensen kijk, hoe ik naar de samenleving kijk.
  Spiritueel ondernemerschap komt voor mij vooral tot uiting in het feit dat mijn activiteiten er op gericht zijn om het bewustzijn bij mijn clienten te verhogen. De ene keer heel praktisch, de andere keer juist meet spiritueel. Die twee poten, het samen gaan van spiritualiteit (Soul) en het dagelijks leven, psychologie (Nature, creatie, ego) is voor mij heel essentieel. Ik bekijk dingen van uit een, nou ja, noem het maar hoger bewustzijn, maar anderzijds ben ik heel praktisch en gericht op het toepassen in het dagelijks contact.

  Daarnaast merk ik dat ik in mijn handelen steeds zuiverder word (zonder overigens de pretentie te hebben daar in klaar te zijn). dat uit zich er bijvoorbeeld in dat ik er geen behoefte meer aan heb om b.v. in mijn boekhouding van alles weg te moffelen. De regels zijn zoals ze zijn en dat is oke; ik hoef niet meer het onderste uit de pot te halen.

  In het contact met mijn clienten draag ik ook zoveel als ik kan de waarden en normen uit waar ik voor sta. Zo is het (onbewuste?) gebruik van macht iets waar ik veel mee bezig ben. Naar organisaties kijk ik met name vanuit het eenbeidsbewustzijn; bere-interessant. Het leven verandert compleet op het moment dat je ervaart dat ik en jij niet bestaan, maar alleen wij. Verantwoordelijkheid nemen is dan ook een thema waar ik veel mee bezig ben. Vanuit het Eenheidsbewustzijn kun je niet meer ‘ergens niks mee te maken hebben’; je bent immers deel van het Al.

  Resumerend zou je kunnen zeggen dat met name mijn werk zelf spiritueel is, maar dat hoe dichter ik bij mijn Zelf kom, des te meer ga ik ook zo in het leven staan en anderen behandelen.

  mvg, Peter.

    /   Reply  / 
 37. Hjalmar Snoep

  Spiritueel ondernemen klinkt zo raar en zwaar. Al vanaf het begin dat ik voor mezelf begon deed ik die dingen, die goed voelden, niet zozeer die veel betaalden. Het gekke was, dat ik me nooit langer dan een maand zorgen hoefde te maken over geld.
  Sterker nog, in de momenten van grote nood, sprongen de klanten van vroeger in de bres. Ik zag het altijd maar zo: als ik geen werk had, had ik tijd om te bellen en mensen op te zoeken en dan kwam er vanzelf weer wat om de hoek kijken.
  Wel had ik toen moeite in te schatten, hoeveel mijn diensten ‘waard’ waren. Het waren altijd halve vriendendiensten.
  Nu we met zijn drieen zijn en een BV hebben is dat anders. We houden de kosten beter bij en de inkomsten ook. Ook is het makkelijk als je de waarde van anderen mag inschatten. Maar nu zijn er vooral collega’s met allemaal hun eigen pad door het leven, onze eigen leermomenten.
  In het begin was er geen vergadering, waarbij niet minstens een van ons iets over zichzelf leerde, er werd veel gelachen en gehuild. Ik heb menig vergadering afgesloten in de dankbare wetenschap, dat we verder waren gekomen. Ook als bedrijf, maar voornamelijk als mens.
  Omdat dit allemaal nu al drie jaar dagelijkse praktijk is, kijk ik vreemd op bij: “Wat meer spiritualiteit op de werkvloer kan geen kwaad.” Dat is net alsof je daarvoor van anderen afhankelijk bent. Alsof je wel ‘spiritueel zou zijn’, als anderen je maar ruimte zouden geven.
  Ik zou zeggen, zoek gelijkgestemden en begin een bedrijf. Of begin een bedrijf en de gelijkgestemden komen wel… :)

    /   Reply  / 
 38. Toon

  Het begint inderdaad bij jezelf. Daarnaast ben je een beetje afhankelijk van het soort bedrijf en de mensen die er werken.
  Je eigen voorbeeld doet het natuurlijk goed. Geen stress in de tent, maar wel afmaken waar je aan begonnen bent. Ruimt om te mediteren is er b.v. in mijn bedrijfje niet, althans beperkt, zelf heb ik een klein plekje op mijn privé toilet.
  Respectvol om gaan en goed communiceren zijn sowieso voorwaarden voor goed ondernemerschap. Intuïtie en in de “Flow” zijn, stimuleren spiritueel ondernemen (wat een woord trouwens). Bewust ondernemen klinkt mij beter.

    /   Reply  / 
 39. Pingback: Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap | Spiritualiteit

 40. Amber van der WG

  Spiritueel ondernemen in is mijn visie ondernemen vanuit je hart. Dus dat je goed luistert naar je intuitie en dat je veel aan zelfreflectie doet.

  Dit betekend elke dag werken aan je eigen gevoelens en gedachten en je hoger doel voor ogen houden. Spiritualiteit is voor mij ook een zelfbewust zijn en daar naar handelen zonder de overtuigingen van een ander.

  Het grappige is, is dat ik als business coach ook veel spirituele mensen als klant heb. Ze oefenen allemaal een prachtig vak uit.

  Alleen veel spirituele mensen denken dat ze niet commercieel mogen zijn. En dat is nu precies wat ik ombuig. Want ik vind dat spirituele mensen minstens 100.000 euro per jaar mogen omzetten zodat ze nog meer mensen kunnen inspireren en helpen met hun unieke talenten.

  Groet Amber van der Wiel – Business & Mental coach

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>