Poll: Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Het is weer tijd voor een poll op Spiritualiteit.blog.nl. En wel eentje met een hele interessante vraag over spiritualiteit! De vraag is namelijk: Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Spiritualiteit betekent volgens het woordenboek zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen… Het is een heel breed begrip en voor de een zegt het meer dan voor de ander. Maar iedereen heeft wel een idee over wat spiritualiteit nu eigenlijk is. Wat is jouw idee hierover? Wat betekent spiritualiteit voor jou?

In de poll rechts op deze site kun je jouw antwoord aangeven. Staat jouw antwoord er niet bij? Reageer dan op dit artikel, want we zijn heel benieuwd wat spiritualiteit voor jou betekent!

Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Is muziek en spiritualiteit met elkaar verbonden?
Lees ook:Poll: Moet de Koran worden afgeschaft?
Lees ook:Geloof jij in de kracht van de Maan?
Lees ook:Vraag ‘Ben jij gelovig?’ levert veel discussie! (+ de poll-uitslag)

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Poll: Wat betekent spiritualiteit voor jou?

 1. Karla

  Wow, ik vind dit best een moeilijke vraag. Voor mij is spiritualiteit een onderdeel van mijn leven. Het is: zijn wie ik ben, mezelf blijven ontwikkelen. Daarbij vind ik het ook leuk om spirituele beurzen te bezoeken en om cursussen te volgen, maar dat is niet de hoofdzaak.

  Ik ben benieuwd wat anderen hierover zeggen!

  ps: ik heb nog niet via de poll gestemd, ik moet nog heel even nadenken over het antwoord. Maar ik doe het vanavond! :-)

    /   Reply  / 
 2. Annelies

  Het betekent alles voor me.
  Het is mijn drijfveer en houvast.
  Daarom deel ik het graag met anderen !

    /   Reply  / 
 3. Marijke Randolfi

  Spiritualiteit is zo iets als ademen het is in de mens aanwezig het is de wijze waarop je leeft.
  De ontwikkeling en hoe je met je problemen en met je omgeving omgaat de leugen van je afgooit en in waarheid probeer te staan.
  Dus ademen en leven. in het nu en waarheid weten te staan in het licht. De ik ben die ik ben gestalte geef. { mooie site Marijke

    /   Reply  / 
 4. yoeke nagel

  Voor mij is spiritualiteit een zintuig en alles wat ik kan doen om dat zintuig te onderhouden. Het is net zo alledaags als horen, proeven, zien, ruiken en voelen. En het opent net als die vijf een poort tussen binnen en buiten mezelf. Als ik mediteer, vrij of damestasjes lees als orakel, als ik een ander of mezelf een energetische behandeling geef om pijn te verminderen, rust te voelen of een spannende activiteit te ondersteunen, dan is dat zintuig een onderdeel van de activiteit. Zoals ik ook bewust kan zitten luisteren naar muziek of kijken naar een mooie film. En als ik opeens een wonderlijk inzicht krijg tijdens het stofzuigen, of een gesprekje met een overledene heb tijdens de afwas of het autorijden, dan is het een bron van plezier en verbondenheid met alles. Spiritualiteit geeft er een extra dimensie bij in het leven. Een grotere zin. Meer zin. Zinnelijker en zintuiglijker.
  Lekker wel, die spiritualiteit…

    /   Reply  / 
 5. Barbara

  Spiritualiteit is het instrument waarmee ik mijn innerlijke vlam levend houd. De waakvlam is er altijd, maar door bewust te werken met energie en liefde te geven wordt de vlam voller en warmer, waardoor mijn leven zin krijgt….

    /   Reply  / 
 6. Wim Mulder

  Spiritualiteit staat voor mijdirect in verbinding met religie.
  Voor mij is het verbinding tot stand brengen met het Hogere.
  Het Hogere kan van alles zijn:
  de natuur, het leven zelf, God, Boeddha, mijn onderbewuste. Geef het maar een naam.
  Het Hogere is dat wat voor mij zorgt. soms lijkt het me tegen te werken, maar uiteindelijk ervaar ik dat het er op uit is voor me te zorgen en mij de weg te wijzen.

  Groet, Wim

    /   Reply  / 
 7. Eva

  Het is inderdaad een niet zo gemakkelijk begrip vind ik. Het woord wordt vaak gebruikt, maar vaak niet voldoende begrepen vind ik. Eerlijk gezegd ben ik zelf al een tijdje op zoek naar de preciese definitie ervan, dus dank je om deze vraag publiekelijk te stellen :D . Wat mij werd geleerd via een cursus van de kaballah is dat je sowieso in het leven (aardse, astrale, enz.) vier verschillende lagen hebt: het fysieke, het emotionele, het mentale en het spirituele. Het spirituele gaat over je zoektocht, het voelt als iets heel persoonlijks. Iets wat echt voor jou weggelegd is. Jij als deeltje van het grotere geheel dat jou stukje bewandelt dat een ander voor jou niet kan bewandelen. Het is jou drive, wat jou levend doet voelen, je het gevoel geeft dat je er wil insmijten in een bepaald pad. Het spirituele kan niet los gezien worden van het fysieke (astraal heb je ook fysieke lagen) en de andere lagen. Spiritueel zijn betekent dus zeker niet zweverig zijn. Niet in balans zijn op een van deze vier verschillende lagen dat is zweverig zijn. Naar mijn gevoel is het streven naar balans op eender welk van deze lagen, ook een vorm van spiritualiteit. Groetjes, Eva.

    /   Reply  / 
 8. emiel

  Voor mij is spiritualiteit, leren beseffen dat we allen één zijn. Voorkomend uit die ene Bron van enrgie die we God, Allah of wat dan ook noemen. Leren dat we niet afgescheiden zijn van elkaar. Dat afscheiding van elkaar de grootste illusie is waaruit alle andere illusies zijn ontstaan. Moeilijk maar niet ondenkbaar om anders daardoor te gaan leven en zo op weg te gaan naar echte Vrede

    /   Reply  / 
 9. Pingback: Wist je dat… | Spiritualiteit

 10. Bert-Jan

  reactie op de poll: spiritualiteit is voor mij een modewoord! Als ik het dan toch moet definiëren op basis van wat ik met de meeste ’spirituelen’ bespreek, hangt het voor mij samen met een zekere zelfsturing richting geluk.

    /   Reply  / 
 11. Paula

  Moeilijke vraag om te beantwoorden, maar een leuke vraag om over na te denken…
  Ik denk dat spiritualiteit voor mij voornamelijk draait om zelfontwikkeling, je persoonlijke talenten ontwikkelen, bezinning en ook genieten! Genieten van het leven en alles wat op je pad komt…

    /   Reply  / 
 12. Ingrid

  Spiritualiteit wordt vaak gebruikt als een wat zweverig woord. Het heeft dan betrekking op zaken en mensen die niet helemaal met hun voeten op de grond staan, het contact met de realiteit een beetje kwijt zijn.

  Spiritualiteit is voor mij juist de verbondenheid van mijzelf met de wereld om mij heen. Je een onderdeel voelen van het grote geheel, van de natuur en alle energie die daarin zit. Meer een soort hyper-realisme dus eigenlijk :-) .
  Zonder mijn eigen spirituele ervaringen zou ik me doelloos voelen, niet in contact met mezelf en de wereld. Door mijn eigen spiritualiteit te ervaren en energetisch werk te beoefenen geef ik mijzelf een plaatsje in de wereld en ben ik ook bevoorrecht genoeg om anderen te kunnen helpen.

    /   Reply  / 
 13. Bea

  Volgens mij, wijst spiritualiteit op een levenswijze, een geloof en vaak is het ook een zoektocht naar iets.

  Ik weet zeker dat ik een spirit ben, maar ik weet niet zeker of ik een spiritueel mens ben. Ik kan wel zeggen dat mijn levenswijze zich steunt in een geloof dat vaak naar een zoektocht met zich mee neemt.

  Ik zoek bewustheid om te geloven. Ik geloof dat ik beslis hoe ik wil leven. Ik leef in een wereld vol mogelijkheden.

  Kom ik in de buurt van spiritualiteit??? … Wie weet!!!

    /   Reply  / 
 14. Qi

  Spiritualiteit is voor mij allesomvattend, de leerschool van het leven op zich,
  waardoor je de mogenlijkheid krijgt geboden te groeien om een mooi mens te worden.
  Voor veel mensen is spiritualiteit alleen maar een geloof,gebruiken dit geloof om anderen te kunnen veroordelen en zelfs oorlogen en geweld te ontketenen.
  Geloof is een manier om ergens bij te kunnen horen in mijn ogen. Die mensen die hun leven vullen met domweg achter de regeltjes en wetjes
  aanlopen en zelf niet meer nadenken en al helemaal geen verantwoordelijkheid te nemen voor datgeen wat ze zeggen en doen.
  Jammer dat mensen dan nog durven zeggen dat ze vredelievend bezig zijn.
  Dat is geen spiritualiteit.
  Lieve groet ..Li

    /   Reply  / 
 15. Devika

  Spiritualiteit is een woord net zoals andere woorden. Woorden die ons weg halen van het geheel.De ene woord wekt een gevoel of activiteit op en een ander woord wekt emotie of woede op. Non dualiteit, grenzeloosheid en vormloosheid, het zelf zijn inclusief de ruimte waarin alles zich bevind. De eenheid zelve met alles erin inclusief het woord Spiritualiteit

    /   Reply  / 
 16. monique van Riel

  We proberen vaak zo snel te definieren dat vaak de wezenlijke kracht van wat er bedoeld gaat verloren raakt in het proces.
  Als ik het dan toch probeer vorm te geven in al zijn vrijheid is spiritualiteit voor mij een realistisch ongrijpbaar deel van het leven.
  De poort naar het leven op aarde ervaren in verbinding met de hogere dimenties.
  Ze hebben het nu over een drie dimensionale tv die op de markt gaat komen en weten al wat zo’n driedimensionaal beeld in de bioscoop met onze gevoelsbeleving kan doen.
  Stel je voor dat er geen drie dimenties zijn maar wel vijf of zeven of zelfs zestien.
  In deze toegevoegde dimenties krijgen we gereedschappen die ons leven op aarde wat meer diepte en zielsbeleving geven.
  Toch is niet een streven naar het hoogste mijn doel maar alle nieuwe inzichten op aarde stap voor stap creeren vormgeven en beleven.
  Natuurlijk is het alleen van wezenlijke waarde als we dat uitwisselen en delen zoals we nu doen,hahaha. Dank daarvoor

    /   Reply  / 
 17. Pingback: WIN: ‘Dier en Nu’ van Eckhart Tolle | Spiritualiteit

 18. linda voskuil

  Spiritualiteit is voor mij net als ademen als je geen adem haalt ben/ga je dood

    /   Reply  / 
 19. Pingback: “Spiritualiteit is zelfontwikkeling” | Spiritualiteit

 20. Kunnie Gras

  Spiritualiteit is voor mij: leven zonder bijbedoelingen. Leven vanuit je ware aard/geest.Het meest bevrijdende hieraan vind ik dat je ook vanuit een zekere eenvoud kunt leven. Maar het lastige hieraan is dat je een hele weg te gaan hebt eer dat je dit stadium hebt bereikt, of nog vreemder, een hele weg terug te gaan, terug naar je bron, naar je oorspronkelijke zijn.
  Kunnie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>