Het vreemdste bijbelboek

Zonder twijfel is Openbaring het meest controversiële bijbelboek. Voor velen staat het bekend als een schrikbarend visioen over de eindtijd. Elaine Pagels geeft met een nieuw, baanbrekend werk een bijzondere, onderbouwde en volledig andere kijk op het vreemdste bijbelboek. Pagels onderzoekt het boek in zijn historische context. Daarmee brengt ze het sociale en politieke krachtenveld uit de vroeg-christelijke tijd waarin Openbaring is geschreven, in kaart.

De openbaring van Johannes is voor velen vooral bekend van de doembeelden die geschetst worden, het uiteen rijten van de hemel, de destructie van de aarde en de komst van het beest. Alom wordt het boek gezien als een waarschuwing en een profetie aan de mensen op aarde. Openbaring valt op door zijn, bij tijd en wijle, nietsontziende wreedheid en meedogenloze toon.

Historie van Openbaring
Een waarschuwing waar je ‘U’ tegen zegt, zonder meer. Maar Pagels weet de lezer met ongeëvenaarde kennis op kraakheldere wijze uit te leggen dat er meer schuilt achter de profetische façade. Zij gaat op zoek naar de historische wortels van Openbaring, geschreven kort na het jaar 66 AD, toen militante Joden ten strijde trokken tegen de Romeinse bezetters van Judea. Deze opstand werd wreed neergeslagen en eindigde in de verwoesting van de tempel. Volgens Pagels schreef Johannes zijn boek als een vernietigende aanval op het Romeinse rijk.

De auteur laat ook haar licht schijnen op wat er vervolgens met het boek is gebeurd en hoe radicale volgelingen van Jezus de tekst aangrepen als wapen tegen ketterij. Tegelijkertijd benadrukt ze de blijvende aantrekkingskracht van het bijbelboek, dat nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Elaine Pagels
Elaine Pagels is een gerenommeerde autoriteit op het gebied van religie. Ze is professor of Religion aan Princeton University, en gespecialiseerd in de gnostiek. Van haar hand verscheen een zestal boeken waaronder Gnostische Evangeliën en Ketters en rechtgelovigen. Met Het vreemdste bijbelboek bereikte zij de tiende plaats op de bestsellerlijst van de New York Times.

(Bron: Uitgeverij Ten Have)

Heb jij het vreemdste bijbelboek al gelezen?

Lees ook:666
Lees ook:Medium Sarina schrijft boek
Lees ook:Presentatie over Seidr, het Noordse pad
Lees ook:Godin: Venus
Lees ook:Het Land van Heusden en Altena in het teken van geloof en bijgeloof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>